Denemarken is wereldkampioen op vlak van wind in zee.
Volledig scherm
Denemarken is wereldkampioen op vlak van wind in zee. © BELGA

Elia staat achter idee van onderzeese kabel naar Denemarken

Hoogspanningsbeheerder Elia staat achter de plannen van energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) om een onderzeese kabel te trekken naar Denemarken, om zo toegang te krijgen tot de groene elektriciteit die er wordt opgewekt door de vele windmolens.

47 reacties

 • René Verhoeven

  3 weken geleden
  Kan goed zijn Yves dat kernenergie voorbijgestreefd is, hoewel ik niet inzie wat er mis mee is, maar er is geen waardige vervanging voor kernenergie. Intussen levert deze voorbijgestreefde energievorm al 50 jaar een betrouwbare, stabiele basis voor het Europees net, zonder dat zaten we nog in steenkooltijdperk! Ik blijf bij mijn mening, een goede mix is onmisbaar, nucleair als basis, hernieuwbaar als aanvulling en aardgas als backup daarvoor. Dat is enige oplossing tot we massaal kunnen opslaan.
 • Yves Steenssens

  3 weken geleden
  @ Geert "windparken verslijten niet " : spijtig maar dat is een utopie - het is bovendien de moeilijkste discipline - u moet jong zijn en atleet om onderhoud te plegen - ze hangen met liftje aan de wieken te bengelen voor onderhoud - offschore is heel duur - ecologisch ook veel nadelen - tandwielkasten verslijten , versnellingsbak - direct drive is daarom aan bod- kernfusie is wellicht ook voorbijgestreefd - er komen beslist nieuwe energievormen -Einstein zocht er ook naar ..
 • Geert Tamsyn

  4 weken geleden
  Yves Steenssens, windparken verslijten niet, wieken worden vervangen door nieuwe met 3 keer meer rendement. Kernfusie staat nog altijd niet op punt, er is wereldwijd nog geen enkele productiereactor. Het rendement van windmolenparken is altijd positief, omdat de energiebron gratis, niet vervuilend en onuitputtelijk is. We zouden goed gek zijn om daar ons graantje niet van mee te pikken.
 • Geert Tamsyn

  4 weken geleden
  René, ga kijken in Flamanville, Olkiluoto of Hinkley Point: telkens budget en termijnen x 4, en nog lang geen einde in zicht, nieuwe kernreactoren in West-Europa zijn onzin, we hebben die tijd en dat geld niet. Een kabel produceert niets, de windparken die er aanhangen wel. Wij zijn al 40 jaar afhankelijk van anderen, dat is Europa, en dat heeft nooit problemen gegeven. Dat is de enige realiteit, dat is waar je als overheid moet mee rekening houden.
 • Yves Steenssens

  4 weken geleden
  @ René Kernenergie werd eind jaren '60 in het SCK te Mol als voorbijgestreefd beschouwd ,toen men onze kerncentrales nog moest bouwen- kernfusie zou de immense nadelen ontmijnen en dat is glashelder gebleken - deze kabel is absolute waanzin , ten eerste voor de energiekost , ten tweede het rendement , ten derde als de kabel er ligt is het windpark ginder versleten - ten vierde , een nieuwe energiebron is in aantocht - Suez heeft al onze back-up centrales afgebroken die draaiden op pitch ,gas
 1. "65-plussers twee weken sneller ingeënt”, ondanks verminderde levering AstraZeneca

  "65-plus­sers twee weken sneller ingeënt”, ondanks verminder­de levering AstraZene­ca

  Door het AstraZeneca-vaccin in te zetten voor 65-plussers, kan deze doelgroep twee weken sneller dan voorzien uitgenodigd en gevaccineerd worden in de vaccinatiecentra. Dat meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid. In Vlaanderen kunnen op die manier 18.900 65-plussers gevaccineerd worden in de week van 15 maart, te beginnen met de oudsten. Net vandaag kondigde AstraZeneca aan dat het deze week 13.900 vaccins minder zal leveren voor Vlaanderen.
 2. Antwerpen tweede en Brussel achtste Europese stad met dodelijkste stikstofdioxide

  Antwerpen tweede en Brussel achtste Europese stad met dodelijk­ste stikstofdi­oxi­de

  In een rangschikking van duizend Europese steden naar de mortaliteitsgraad door stikstofdioxide (NO2) staat Antwerpen op de tweede en Brussel op de achtste plaats. Dat blijkt uit een studie door het Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal) in samenwerking met onderzoekers van het Swiss Tropical and Public Health Institute (Swiss TPH) en de Universiteit van Utrecht, die gepubliceerd werd in The Lancet Planetary Health.
 1. Nomi gaat uit de kleren tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag
  Play

  Nomi gaat uit de kleren tegen seksueel grensover­schrij­dend gedrag

 2. Vrouw wil geen masker dragen en trekt haar string over gezicht
  Play
  bizar

  Vrouw wil geen masker dragen en trekt haar string over gezicht