Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA)
Volledig scherm
PREMIUM
Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) © BELGA

Elektrische warmtepomp sneller verplicht bij nieuwbouw? Minister Demir bekijkt of het vroeger kan dan 2026

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) bekijkt de piste om volledig elektrische warmtepompen al vroeger dan 2026 te verplichten bij nieuwbouw. Het gaat dan niet alleen om huizen en appartementen, maar ook kantoorgebouwen en winkels. “We onderzoeken of we een stap kunnen overslaan.”

153 reacties

 • Yolande MARIS

  1 jaar geleden
  Madam Demir,mijn woning is privé bezit en daar ben ik de baas en heeft u niet over te beslissen en over mijn portemonnee ook niet.Als u wil dat ik zonnepanelen aanschaf zorg dan ook maar dat de kosten gedragen worden door een solidaire bijdrage van onze politici,bv halveren van jullie loon ,afschaffing van uittreding vergoedingen sluiten van het reisbureau,halvering van leger politici enz
 • Kocabas Ahmet

  1 jaar geleden
  Het is gemakkelijk voor uitleg te geven Wij verdienen niet evenveel zoals Zuhal Demir Belangrijkste is kan een burger dit betalen
 • Jan Van de Velde

  1 jaar geleden
  Het zou globaal genomen meer opbrengen 'collectief' de bestaande woningen goed te isoleren. Goed betekent hier "met de zelfde dikte" als voor nieuwe. Dit vereist een nieuwe aanpak van het stedenbouw- en subsidiebeleid.
 • Lisette Theunis

  1 jaar geleden
  Na een hoop verkeerde beslissingen van haar voorgangers tracht Demir bijna alles op te lossen met vergoedingen, compensatie en subsidies. Het lijkt eerder op een advocatenbeleid. Ze zou beter dringend massaal investeren in opslag van grote hoeveelheden opgewekte stroom. De thuisbatterij is onbetaalbaar, niet rendabel en zal niets oplossen.
 • Marlene De Smedt

  1 jaar geleden
  Er is bijna geen draagvlak voor deze plannen. Het zal helemaal wegsmelten als er opnieuw subsidies en voordelen komen voor mensen die dit niet wel doordacht beleid gaan volgen. Men raakt niet meer uit die vicieuze cirkel als er geen totaalplan met een visie op de toekomst komt. Geef iedereen die wil zonnepanelen, biedt aan mensen die er geen kunnen leggen het overschot gratis aan. Sla pieken in de productie op voor slechtere tijden. Schrap digitale teller en kijk verder dan enkel de gezinnen.