ANP
Volledig scherm
PREMIUM
© ANP

Eind juni komt rijk der vrijheid écht in zicht, zeggen deze experts: "Niet nodig om te wachten tot iedereen prik kreeg”

Het aantal coronabesmettingen blijft lichtjes toenemen en tóch daalt het aantal ziekenhuisopnames. Betekent dat dat de vaccinaties echt hun werk beginnen te doen? En zullen we moeten wachten tot alle leeftijdsgroepen ingeënt zijn voor er meer versoepelingen komen? “De komende twee maanden worden cruciaal”, zegt microbioloog Isabel Leroux-Roels (UZ Gent).

107 reacties

 • Timmie Smet

  1 maand geleden
  Ok, als je dat optelt, is elke week vna de afgelopen anderhalf jaar cruciaal geweest. Op den duur klinkt dat niet meer zo belangrijk!
 • Emi Hergersberg

  1 maand geleden
  het rijk der vrijheid bestaat niet : deze va n mij eindigt waar andermans begint. Hoe dichter we op elkaar zitten, hoe kleiner ons stukje vrijheid. Experts zouden zich beter over de dichtheidsbevolking bekommeren
 • shiva beernaert

  2 maanden geleden
  Awel, van waar kwam dat weer dat we maar 1 prik zouden krijgen... en er zijn er al een hoop gevaccineerd, maar hoeveel al 2 maal? #beschaamdBelgTeZijn
 • Ruben Beylemans

  2 maanden geleden
  Probeer gewoon iedereen te vaccineren.Denk je nu echt dat we onze gezondheid op spel gaan zetten zolang we niet gevaccineerd zijn want dan wachten we liever wel.
 • Argus Vercauteren

  2 maanden geleden
  Het AstraZenica-vaccin beschermt niet tegen de Zuid-Afrikaanse coronavariant en wat met de andere exotische varianten? Onlangs zijn er nog enkele Indiase studenten ernstig ziek geworden ondanks het feit dat ze gevaccineerd waren. India maakt ook gebruik van AZ-vaccin... De zorgeloze vakantie waar sommigen van dromen staat op losse schroeven omdat er steeds varianten bijkomen.
 1. Jongeren kunnen zich vanaf vandaag inschrijven voor Johnson & Johnson-vaccin (en de eerste uitnodigingen zijn al aangekomen): moet je dat nu doen of niet?

  Jongeren kunnen zich vanaf vandaag inschrij­ven voor Johnson & Johnson-vac­cin (en de eerste uitnodigin­gen zijn al aangekomen): moet je dat nu doen of niet?

  Op de Qvax-reservelijst is sinds vanmorgen een optie toegevoegd waarbij iedereen tussen de 18 en de 40 jaar oud vrijwillig kan aangeven een Johnson & Johnson-vaccin te willen. Wie zich daarvoor opgeeft, wordt eerst gevraagd zelf “de voordelen af te wegen tegen het risico op een ernstige bijwerking”. De eerste uitnodigingen bij jongeren liepen deze voormiddag meteen binnen. Ook de 16- en 17-jarigen kunnen zich nu aanmelden op de Qvax-lijst voor een prik met Pfizer.
 2. Wanneer bent u aan de beurt voor vaccinatie, en wanneer krijgt u uw tweede prik? Ontdek hier het schema

  Wanneer bent u aan de beurt voor vaccinatie, en wanneer krijgt u uw tweede prik? Ontdek hier het schema

  Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid heeft een nieuwe planning per leeftijd bekendgemaakt voor de coronavaccinatie. Aan de hand daarvan kan u inschatten wanneer u ongeveer aan de beurt bent voor de eerste inenting, en wanneer u mogelijk uw tweede prik zal krijgen. In de tabel die we maakten op basis van het schema, kan u uw precieze leeftijd ingeven en opzoeken wanneer u aan de beurt bent.
 3. Waarschuwingsfase van ozon- en hitteplan geactiveerd, later deze week oppassen voor mogelijk fel onweer

  Waarschu­wings­fa­se van ozon- en hitteplan geacti­veerd, later deze week oppassen voor mogelijk fel onweer

  Vandaag krijgen we een afwisseling van zon en wolkenvelden. Wat lokaal gedruppel is niet geheel uitgesloten, maar op de meeste plaatsen blijft het gewoon droog. De maxima schommelen rond 20 graden aan zee en kunnen in het binnenland nog klimmen tot 28 graden, meldt het KMI. Later deze week stijgt het kwik tot boven 30 graden en kunnen we enkele stevige onweersbuien verwachten. Onze weerman David Dehenauw vertelt op de HLN LIVE-set wat we juist kunnen verwachten.