Wat dertig jaar geleden nog in alle handboeken over gerechtelijke geneeskunde werd beschreven - dat mensen hun kinderen kunnen smoren door 'overliggen' - ligt vandaag te gevoelig en mag niet meer gezegd worden.
Volledig scherm
Wat dertig jaar geleden nog in alle handboeken over gerechtelijke geneeskunde werd beschreven - dat mensen hun kinderen kunnen smoren door 'overliggen' - ligt vandaag te gevoelig en mag niet meer gezegd worden. © Shutterstock

"Eigenlijk bestaat wiegendood amper of niet"

Wetsdokter Werner Jacobs is er rotsvast van overtuigd dat bij de plotse en onverwachte dood van baby'tjes in het verleden al te vaak onterecht de diagnose wiegendood is gesteld. En minstens even erg: hij vreest dat dit ook vandaag nog gebeurt. "Wiegendood bestaat in feite amper of niet. Het bestaat alleen maar omdat men niet grondig wil of dúrft zoeken naar de oorzaak van het overlijden."

58 reacties

 • Line Vermeersch

  4 jaar geleden
  Er is een reden waarom baby's overlijden. De waanzin van het 24/7 borstvoeding geven, vroedvrouwen raden aan de baby constant bij te houden, ook in bed. Oververmoeidheid moeders die per ongeluk in slaap vallen op het kind, baby" s die de hongerdood sterven omdat borstvoeding nooit op gang komt, en ouders bang zijn om flesvoeding te geven, omdat je dan een letter bent in de ogen van vroedvrouwen!
 • katty wattez

  4 jaar geleden
  Waar is dan het nut van een kind te laten testen op "wiegendood"? Is die test dan helemaal niet betrouwbaar? Ik denk als ouders die test laten doen en die is goed dat ze er dan toch mogen van uitgaan dat hun kindje "veilig" is en als de test niet goed is, wat is dan het nut van het kindje aan een monitor te leggen?
 • jill VAN WINCKEL

  4 jaar geleden
  de "wetsdokter" heeft blijkbaar een zelf uitgevonden definitie voor wiegendood !? wiegendood is wanneer een totaal gezonde baby plots het leven laat zonder enige aanwijzing dat er iets mis was …. wanneer een ouder een baby mee in bed neemt en er per ongeluk op gaat liggen is dat geen wiegendood maar een spijtig ongeval te wijten aan de domheid van de ouders !!
 • Veerle Hertens

  4 jaar geleden
  Het zijn levende baby's en/of hun ouders die beschermd moeten worden, als dat kan door kennis te vergaren van een dode baby dan moet dat kunnen. Als ik als ouder onschuldig ben wil ik toch weten waarom mijn kind dood is zeker...
 • Maes Liselot

  4 jaar geleden
  Onze dochtertje was 6maand en wel degelijk in haar wiegje nooit tussen ons. Na autopsie waar we zelf voor kozen niets raars dus zeggen ze wiegedood maar als het niet bestaat wat was er dan met ons kindje, hebben ze gelogen. Wat moeten wij nu denken