Eigenaars zonnepanelen stellen overheid in gebreke: “Niet meer dan logisch dat overheid haar beloftes nakomt”
Een groep van zowat 10.500 Vlaamse eigenaars van zonnepanelen zet juridische stappen tegen de Vlaamse regering. Dat schrijft De Tijd vandaag. De betrokkenen hebben een advocaat aangesteld om van de Vlaamse overheid een compensatie te eisen voor het verlies van het rendement van de terugdraaiende teller.
Delen per e-mail
De vorige Vlaamse regering beloofde dat het gunstige regime nog 15 jaar zou gelden voor al wie tot eind 2020 in zonnepanelen investeerde, ook wie een digitale elektriciteitsmeter kreeg. Maar het Grondwettelijk Hof oordeelde een maand geleden dat de Vlaamse overheid daarmee haar boekje te buiten ging.
De ruim 100.000 gezinnen die al een digitale meter kregen, kunnen niet langer van het voordeel van de terugdraaiende teller profiteren. Ook het rendement van de 470.000 eigenaars van zonnepanelen met nog een analoge meter dreigt te verminderen.
Zowat 10.500 betrokkenen sturen de Vlaamse regering volgende week een formele ingebrekestelling. Ze vragen daarin dat de overheid hen volledig compenseert voor het verlies van het rendement van de terugdraaiende teller. De Vlaamse regering voorziet weliswaar in een compensatiepremie van gemiddeld 1.300 euro voor wie vorig jaar investeerde, maar die dekt lang niet het wegvallen van de terugdraaiende teller.
Belofte
Het belangrijkste argument van de eisers is dat de voormalige ministers van Energie Bart Tommelein en Lydia Peeters "via hun expliciete en herhaalde communicatie een verbintenis aangingen met de mensen die in zonnepanelen investeerden". In tweede instantie claimen de betrokkenen dat ze schade hebben geleden door een fout van de overheid waarvoor die aansprakelijk kan worden gesteld. “Men heeft mensen op kosten gejaagd, mensen die terecht hadden ingecalculeerd dat zij een bepaald rendement zouden halen”, legt de advocaat uit.
Volgens advocaat Stijn Verbist, die alle betrokkenen vertegenwoordigt, is het “niet meer dan logisch dat de overheid haar beloftes nakomt”. De ingebrekestelling fungeert volgens hem dan ook als “formele vraag om te doen wat is beloofd”.
"Een ingebrekestelling is de mogelijke voorbode van een rechtszaak", aldus Verbist. "De overheid wordt formeel verzocht gevolg te geven aan de eis van de betrokkenen. Ze krijgt dan een periode, vermoedelijk enkele maanden, om tegemoet te komen aan die eis en daarover te onderhandelen. Als dat niet gebeurt, wordt ze gedagvaard voor de burgerlijke rechtbank van eerste aanleg in Brussel.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Artsen-specialisten roepen op tot hertekening eerstelijnszorg
Het Verbond der Belgische Beroepsverenigingen van Artsen-Specialisten (VBS), de grootste organisatie van artsen-specialisten in België, roept op tot een hertekening van de eerstelijnszorg. Daarnaast ijvert het er ook voor dat de patiënt eigenaar is en blijft van zijn globaal medisch dossier (GMD). Dat meldt het VBS in een persbericht. -
5
Leerlingen worstelen vooral met inzicht in leerstof en vaardigheden
De leerachterstand als gevolg van de coronacrisis uit zich vooral bij het inzicht in de leerstof en bij de vaardigheden. Dat blijkt uit een bevraging van de Arteveldehogeschool bij ruim 1.600 Vlaamse leerkrachten. -
“Minimumpensioen van 1.500 euro binnen handbereik”: sociale partners bereiken akkoord over hogere uitkeringen
-
-
15
Bouwshift focust ten onrechte op kleine bouwloten: “Kleine man met lapje bouwgrond zal het verschil niet maken”
De bouwshift maakt veel los in Vlaanderen. Toch vaart de Vlaamse regering deels blind bij de beleidskeuzes over dit delicate onderwerp. Dat blijkt uit een rapport van de Hogeschool Gent, schrijft De Standaard. -
Zonnepaneleneigenaars kunnen tot 2025 uitstel vragen voor digitale meter
Prosumenten of zonnepaneleneigenaars worden geschrapt als prioritaire doelgroep bij de uitrol van de digitale meter. Ze kunnen ook tot 2025 uitstel vragen om een digitale meter te installeren. Dat heeft Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) zondag bekendgemaakt. De Vlaamse regering heeft intussen het licht op groen gezet voor de geplande compensatieregeling voor zonnepaneleneigenaars die al een digitale meter hebben. De regeling wordt nu wel nog voorgelegd aan Vlaamse energieregulator Vreg en de Raad van State. -
Livios
Toekomstproof renoveren: zo pak je het aan
Een gerenoveerde woning betekent niet alleen een lagere energiefactuur, maar ook een verbetering op vlak van comfort. Wil je graag oud worden in je eigen woning? Dan zijn er enkele punten waar je tijdens je renovatie rekening mee moet houden. Bouwsite Livios geeft enkele tips om ook later thuis te blijven wonen. -
Jobs
Schrijfkriebels? Word contentcreator, copywriter of redacteur!
Schrijfkriebels over je hele lijf? Dan is een job als flexibele copywriter, creatieve contentcreator of vlotte redacteur iets voor jou. Wat zijn de verschillende mogelijkheden en hoe kun je je bijscholen om als schrijver de kost te verdienen? Jobat.be zocht het voor je uit.