De neus van deze egel is zo beschadigd dat je op het neus- beentje kijkt.
Volledig scherm
De neus van deze egel is zo beschadigd dat je op het neus- beentje kijkt. © HERMAN ENGBERS

Egels alsmaar vaker slachtoffers van robotmaaier: “Zet je maaier ‘s nachts uit”

Dierenopvangcentra krijgen alsmaar meer oproepen binnen van egels, die verminkt zijn door robotmaaiers. Natuurverenigingen roepen daarom op om je robotmaaier ‘s nachts uit te zetten.  Dan gebeuren namelijk de meeste ongelukken. “Egels hebben niet het instinct om te vluchten”, klinkt het. 

 1. Voortaan kan je egels met trackingnummers spotten: “Deel van onderzoek om gedrag en leven van beestjes in kaart te brengen”
  Malderen

  Voortaan kan je egels met tracking­num­mers spotten: “Deel van onderzoek om gedrag en leven van beestjes in kaart te brengen”

  Het VOC in Malderen is één van de dierenopvangcentra dat zich mee inzet voor het onderzoek naar het gedrag en leven van egels. Ze brengen kentekens met een volgnummer aan op de stekels van de egels die ze weer vrijlaten in de natuur. Zo kunnen de diertjes gevolgd worden. Ze roepen nu mensen op om het nummer in te geven op de website egelsvolgen.be wanneer ze er eentje spotten in hun straat of tuin.
 2. 1 op de 4 Belgen stuurt berichten achter het stuur. “Het wordt steeds erger: nu bekijken mensen ook video’s en posten ze op sociale media”
  Play

  1 op de 4 Belgen stuurt berichten achter het stuur. “Het wordt steeds erger: nu bekijken mensen ook video’s en posten ze op sociale media”

  Een op de vier landgenoten leest of verstuurt af en toe een bericht tijdens het autorijden. “Dat is heel gevaarlijk en het wordt steeds erger”, zegt Stef Willems van het verkeersinstituut Vias. “Vroeger waren het alleen telefoontjes, maar nu bekijken mensen ook video's of doen ze een statusupdate op sociale media.” Daarom lanceert Vias vandaag een nieuwe campagne ‘Wagen in, gsm uit’. Bekijk hierboven het interview waarin Stef Willems van Vias de campagne toelicht bij HLN LIVE.
 1. Van Gucht: “Mondmaskers werden te vroeg afgeschreven”
  Play

  Van Gucht: “Mondmas­kers werden te vroeg afgeschre­ven”

  Het aantal besmettingen stijgt sneller dan verwacht, vertelt viroloog Steven Van Gucht vandaag in VTM NIEUWS. “En wat we verwacht hadden, was op zich al vrij zwaar.” Er wordt gevreesd dat het aantal nodige ziekenhuisbedden voor Covid-19-patiënten nog hoger zal uitvallen dan verwacht, wat nog meer druk zet op de zorgsector. We hoeven niet te wachten op het volgend Overlegcomité voor nieuwe maatregelen, zegt Van Gucht, die vooral heil ziet in de herinvoering van mondmaskers in binnenruimtes.
 2. Open Vld dringt aan op juridisch kader voor tiny houses
  Belga

  Open Vld dringt aan op juridisch kader voor tiny houses

  Vlaams parlementslid Gwenny De Vroe (Open Vld) dringt er bij minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) op aan om op korte termijn een juridisch kader uit te werken voor alternatieve woonvormen, zoals bijvoorbeeld tiny houses. Nu is er nog een kluwen aan regels en is het bijvoorbeeld niet mogelijk om je te domiciliëren in een tiny house. Volgens minister Diependaele is er binnen de regering afgesproken om tegen het einde van de legislatuur een globaal plan voor alle nieuwe woonvormen uit te werken.