Effectentaks komt stap dichterbij: Kamercommissie geeft groen licht
De Kamercommissie Financiën heeft vandaag de invoering van een heffing op effectenrekeningen in tweede lezing goedgekeurd. De meerderheidspartijen stemden voor, terwijl oppositiepartijen PS, sp.a en Ecolo-Groen zich onthielden en het cdH tegenstemde.
De effectentaks was politiek gekoppeld aan de verlaging van de vennootschapsbelasting en de mogelijkheid om 500 euro per maand onbelast bij te klussen. De lagere vennootschapsbelasting, waar vooral N-VA vragende partij voor was, kreeg voor het kerstreces al groen licht, maar de effectentaks en het onbelast bijverdienen werden over het verlof getild.
De stemming in de Kamercommissie was een detail. Na de goedkeuring feliciteerde commissievoorzitter Eric Van Rompuy (CD&V) zijn fractiegenoten met een kwinkslag voor "de trofee" die ze hadden "binnengehaald". De effectentaks - een taks van 0,15 procent op effectenrekeningen boven de 500.000 euro - wordt gezien als het antwoord op de vraag van CD&V naar meer fiscale rechtvaardigheid. De christendemocraten vroegen een meerwaardebelasting, maar dat stootte op een veto bij N-VA en Open Vld.
CdH: "Eersteklas begrafenis"
Opvallend was de tegenstem van het cdH. "Dit ontwerp vertaalt een volledige ommekeer. Het is geen taks op de inkomsten uit kapitaal, maar op het kapitaal zelf. Dit is een vals voorwendsel dat niemand op zich wil nemen, zelfs de minister niet", stelde Benoît Dispa. "De discriminaties spreken voor zich en de Raad van State heeft ze ook aangeduid. We dreigen op een eersteklas begrafenis af te stevenen."
Na de middag staat het luik over onbelast bijverdienen, dat Open Vld nauw aan het hart ligt, op de agenda van de commissie Sociale Zaken. Nadien moeten beide maatregelen nog het akkoord krijgen van de plenaire Kamer. In het geval van het onbelast bijverdienen is het afwachten of het parlement van de Franstalige Brusselaars (Cocof) intussen geen belangenconflict inroept. Dat zou de bespreking van dat luik met 60 dagen stilleggen.
Brusselse beurs: "traumatische taks"
Volgens de CEO van Euronext Brussel, Vincent Van Dessel, lijkt de effectentaks symbolisch, maar is het dat zeker niet. "De regering geeft een erg tegenstrijdig signaal. Zij die investeren, worden belast." Bovendien is de effectentaks nog maar eens een nieuwe belasting, aldus Van Dessel. "De effectentaks creëert het beeld van totale instabiliteit inzake fiscaliteit. Dit zorgt voor grote imagoschade", aldus nog de CEO. "De investeerder zal zich afvragen wat nog volgt. Alvast geen daling, enkel nog maar stijgingen."
Van Dessel voorspelt een verschuiving van investeringen in aandelen naar de vastgoedmarkt, die al erg onder druk staat. Ook voor de regering - die rekent op jaarlijks 250 miljoen euro opbrengsten - zal de rekening negatief uitvallen, voorspelt hij. "De balans dreigt negatief uit te vallen, zoals met de speculatietaks het geval was."
Bovendien komt de effectentaks bovenop de gestegen beurstaks, die met 0,35 procent al "wereldrecords" breekt, aldus nog de topman. "België is één van de landen die het meest belast op het gebied van vermogen. Wat politici ook mogen zeggen." Van Dessel noemt de hele operatie dan ook "traumatisch". "Dit is het slechtst mogelijke signaal dat de regering kon geven."
Goed jaar voor Brusselse beurs
De CEO van Euronext Brussel had ook nog wat positief nieuws. De Brusselse beurs heeft er een prima jaar op zitten, met dagelijkse volumes van gemiddeld 425 miljoen euro. Dat is weliswaar minder dan in 2016 in kapitaal, maar gemeten in transacties was het een topjaar. Met een gemiddelde van meer dan 77.000 transacties per dag kende de beurs zelfs een historisch record. Meest verhandelde aandeel blijft dat van brouwreus AB InBev.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
PORTRET. Baron Nicolas Ullens had alles om het te maken in het leven, maar zit nu in de cel voor moord op zijn stiefmoeder
“Een intelligente man die vaak heel straffe informatie leek te hebben, maar waar na onderzoek helaas niets of weinig van overbleef.” Zo omschrijven ex-collega’s van de Staatsveiligheid Nicolas Ullens de Schooten (57), de edelman die vandaag de moord op zijn stiefmoeder, barones Myriam ‘Mimi’ Lechien, bekende. Een portret van een man die alles had om het te maken in het leven, maar nu in de cel zit op beschuldiging van moord. -
TV
STREAMINGTIP. ‘Love is Blind S4’: de liefde moet (soms) naar de oogarts
De ware liefde vinden, zonder dat je weet met wie je te maken hebt. Het klinkt zo’n beetje als de gemiddelde Tinder-date, maar de makers van Netflixshow ‘Love is Blind’ - waarvan het vierde seizoen vandaag start - hebben er wel een kijkcijferkanon mee beet. -
Onstuimig weer op komst: code geel voor neerslag in heel het land, windstoten tot 80 km/u
Het KMI waarschuwt morgen voor code geel in het hele land vanwege meerdere neerslagzones. Vanaf de middag wordt het opletten, lokaal kan er wateroverlast ontstaan. Ook de wind komt hevig opzetten. -
-
Tweakers
Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven. -
Parket geeft meer details vrij over moord Myriam Ullens: “Stiefzoon bekende bij politie dat hij haar had vermoord”
Het parket heeft meer informatie gedeeld over de moord op de Waalse barones Myriam ‘Mimi’ Ullens de Schooten Whettnall (70). De barones werd gisteren doodgeschoten voor haar woning in Lasne door haar stiefzoon, de 57-jarige Nicolas Ullens de Schooten. Het motief zou van financiële aard zijn. -
PREMIUM
Hoelang zullen de voedselprijzen nog stijgen?
Hoeveel het leven afgelopen maand in ons land nog duurder werd, maakt statistiekbureau Statbel deze middag bekend. Maar dat we ook in maart meer betaalden voor voeding en drank, staat buiten kijf. Hoe zullen de voedingsprijzen de komende maanden evolueren? Fevia, de sector van de voedingsindustrie, voorspelt dat de stijging nog enkele maanden aanhoudt. “Maar een stabilisatie is naar verwachting wel in zicht”, zegt Fevia-econome Carole Dembour. Wanneer kunnen we dat verwachten? -
Livios
Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen.
21 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerLydie Teblick
vanaeken jokke
Herman Cohen
leo foulon
Mike Cook