Beeld ter illustratie: een ongeval met een motorrijder op de E19.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie: een ongeval met een motorrijder op de E19. © David Legreve

Eerste zes maanden waren catastrofe op onze wegen, maar zomermaanden waren iets minder dodelijk

In de eerste negen maanden van dit jaar zijn er 372 verkeersdoden gevallen in het Belgische verkeer. Dat zijn er 17 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. “Deze stijging is vooral te wijten aan de eerste zes maanden die een ware catastrofe waren op onze wegen”, zegt verkeersveiligheidsinstituut Vias. “De zomermaanden waren dit jaar dan weer iets minder dodelijk dan vorig jaar (-3 procent)”. Specifiek voor Vlaanderen valt op dat de balans vooral voor motorrijders negatief is. Een andere zorgwekkende tendens is dat bij ongevallen met jonge bestuurders opnieuw veel meer doden zijn gevallen: van 37 naar 63 doden.

9 reacties

 • alain debels

  2 jaar geleden
  Het rijbewijs nog moeilijker en duurder maken Weyts ?
 • ronny cuypers

  2 jaar geleden
  Veel mensen zijn dan ook regeltjes-moe. Iedere dag komt er wel weer iets bij dat niet mag of verplicht anders moet. Op een bepaald moment krijg je dan een reactie van je kan allemaal de pot op.
 • Peter Janssen

  2 jaar geleden
  Dan moeten we vooral meer elektrische auto's van 3 ton op de baan laten. Komt goed
 • Coen Geurts

  2 jaar geleden
  En het zal er niet op verbeteren, de wagens worden alsmaar sneller; meer pk's (vooral elektrisch), meer auto's op de baan (want er zijn gewoon meer mensen op de wereld). We werwennen onze jeugd met zulke snelle wagens zonder dat ze enige ervaring hebben, en de rest heeft geen discipline op de weg: te snel, ikke en de rest kan stikken, gsm, gps, tablet….
 • walter destrycker

  2 jaar geleden
  90% te wijten aan niet respecteren of niet kennen van verkeersregels!!!!!!!!!!
 1. “Minstens 80 per uur op snelweg”: wetsvoorstel om minimumsnelheid op autosnelweg aan te passen

  “Minstens 80 per uur op snelweg”: wetsvoor­stel om minimum­snel­heid op autosnel­weg aan te passen

  Terwijl Nederland de maximumsnelheid op autosnelwegen verlaagt naar 100 km per uur circuleert in ons land het wetsvoorstel om op snelwegen de minimumsnelheid op te trekken van 70 naar 80 km per uur. Dat schrijven Gazet van Antwerpen, Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg vandaag. Volgens Vias is een verhoging van de minimumsnelheid wel een goed idee, maar zal het weinig effect hebben op de verkeersveiligheid.