Eerste soldenweekend zorgt voor drukte in winkelstraten: “Nooit zo druk in centrum sinds tweede coronagolf”
De eerste weekenddag na de start van de solden bracht heel wat volk op de been. Het Gentse stadscentrum beleefde een van de drukste dagen sinds de start van de tweede coronagolf in oktober, meldt middenstandsschepen Sofie Bracke (Open VLD). Ook de winkelstraten in Brussel en Kortrijk stroomden vol, waardoor de druktebarometer in beide stadscentra op rood ging. In Antwerpen werd een stuk van de Leysstraat, die op de Meir uitkomt, even afgesloten.
Delen per e-mail
In het centraal winkelgebied in Gent liepen rond 16 uur naar schatting 14.500 personen. Dat was ook te zien aan de druktebarometer. Daarmee geeft de stad aan de hand van kleurcodes -groen, oranje en rood- aan hoe druk het is.
“Momenteel flirten we met de grens tussen oranje en rood”, gaf middenstandsschepen Sofie Bracke deze namiddag aan, “maar we hebben code rood nog niet bereikt. In de praktijk wil dat zeggen dat we mensen afraden om naar Gent af te zakken. Wie nog wil vertrekken, blijft het best thuis.”
(lees verder onder de foto’s)
In Brussel ging de barometer wél op rood. “De toegang vanuit het Muntplein aan de Wolvengracht is sinds 16 uur afgesloten”, zegt Ilse Van de keere, woordvoerster van de politiezone Brussel Hoofdstad - Elsene. De toegang tot de winkelstraat is wel nog mogelijk via de zijstraten. “Verdere maatregelen zijn voorlopig niet genomen.”
Voor het eerst tikte de naald ook rood aan op de druktebarometer in Kortrijk. Het winkelcentrum K sloot even de deuren omdat er anders te veel bezoekers binnen zouden komen. “De shoppers houden zich niet aan het individueel winkelen. Het is echt dweilen met de kraan open. Je mag hier nog 15 bewakingsmensen plaatsen, we kunnen dit niet beletten”, zegt manager Dominique Desmeytere.
Na 17 uur werd het opnieuw wat kalmer en zakte de barometer naar oranje.
(lees verder onder de foto’s)
De politie in Antwerpen greep eveneens in om het eerste soldenweekend in goede banen te leiden. In de namiddag werd een stuk van de Leysstraat een half uur afgesloten.
“Er waren heel wat mensen die met twee of drie kwamen funshoppen. Dat is niet de bedoeling, daarom hebben onze ploegen hen gevraagd om huiswaarts te gaan”, zegt Wouter Bruyns van politiezone Antwerpen. “We hebben ook enkele keren ingegrepen toen er een te lange wachtrij ontstond voor een winkel.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
23
OVERZICHT. Aantal besmettingen voor het eerst weer omlaag, ook stevige stijging ziekenhuisopnames lijkt gestopt
-
Lille
Na Graspop verschuift ook Sunrise Festival naar zomer 2022: “Maar we mikken nog wel op Sunset Festival eind augustus”
Het dancefestival Sunrise heeft definitief beslist om de editie van 2021 niet te laten doorgaan en in te plannen voor eind juni 2022. De organisatie hoopt wel dat hun andere festival - Sunset - eind augustus of begin september kan plaatsvinden. -
Multimedia
Gaat je smartphone te snel stuk? Dit kan je eraan doen
Een gemiddelde gebruiker doet het net geen drie jaar met zijn smartphone voordat hij overgaat naar een nieuwe, zeggen marktonderzoeken. Wil jij liefst dat je smartphone het langer uitzingt? Dan moet je er vooral goed zorg voor dragen. Onze techredacteur geeft vijf belangrijke tips. -
-
PREMIUM
De stad na corona wordt een 15-minuten-stad: “Dat is het lichtpunt van de hele crisis: iederéén wil nu een groene en fietsvriendelijke stad met fijne buurten”
-
11
Eerste Belgische piloot behaalt 5.000 vlieguren in F-16
Commandant-vlieger Steven De Vries heeft vannamiddag de kaap van 5.000 vlieguren in een F-16 overschreden. Hij is de eerste piloot bij de Belgische luchtmacht die tot het selecte clubje van F-16-piloten met 5.000 vlieguren toetreedt. “Vrieske” is ineens ook de eerste niet-Amerikaanse piloot die de mijlpaal behaalt, want wereldwijd hebben enkel vijf Amerikaanse piloten de 5.000 uur gerond. -
Livios
Koken op inductie: dit zijn de troeven (en de kostprijs)
Meer dan de helft van de verkochte kookplaten zijn inductievuren. Een gasvuur is dus voor velen niet langer de beste optie om te koken. Vanwaar die verschuiving? En wat zijn de grootste troeven van inductie? Bouwsite Livios maakt je wegwijs. -
PREMIUM
Overlegcomité zet in op de openluchtsamenleving: is het buiten echt beter?