Eerste najaarsgolf coronavirus op zijn retour, maar Van Gucht verwacht nieuwe stijging besmettingen
De eerste ‘Covid-najaarsgolf’ lijkt op zijn retour in ons land. Dat zegt viroloog Steven Van Gucht vrijdag. Het aantal besmettingen is de voorbije periode met bijna een vijfde afgenomen en ook het aantal ziekenhuisopnames blijft stabiel, blijkt uit de recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Van Gucht verwacht de komende weken echter een nieuwe stijging van de cijfers.
Alles wat je moet weten over het coronavirus lees je in dit dossier.
Van Gucht onderstreept vrijdag dat de eerste najaarsgolf stilaan zijn retour heeft bereikt, maar waarschuwt dat de besmettingscijfers de komende weken opnieuw kunnen stijgen, gezien de opkomst van de BQ.1-variant.
Hij benadrukt verder dat België internationaal gezien een goede opkomst noteert wat betreft de boostervaccinatie. “Maar het kan nog beter bij risicogroepen, in het bijzonder in Brussel, waar de vaccinatiegraad meer dan twee keer lager is dan in Vlaanderen”, klinkt het. “Ook de griepvaccinatie is ondertussen van start gegaan. Het griep- en COVID- vaccin kunnen zonder probleem op hetzelfde moment toegediend worden.”
In de video hieronder legt Van Gucht het belang van de herfstboosterprik uit.
Besmettingen
Tussen 11 en 17 oktober werden dagelijks 2.528 coronabesmettingen vastgesteld, een daling met 18 procent op weekbasis.
Lees verder onder de grafiek.
Het reproductiegetal, dat aangeeft in welke mate de epidemie in kracht toe- of afneemt, bedraagt momenteel 0,883.
Dagelijks werden gemiddeld 12.070 coronatests afgenomen, bijna een kwart (22,81 procent) bleek positief.
Lees verder onder de grafieken.
Bij de werkende bevolking ligt de veertiendaagse incidentie wel 44 procent hoger dan in de vorige periode. Het gaat dan vooral om de sectoren met klassiek een hoog aantal besmettingen door veelvuldig nauw contact van hun personeel met andere mensen, zoals de zorg, de lagere en middelbare scholen en de sociale sector. Daarnaast valt nu ook een stijging bij het personeel in verschillende openbare sectoren en productiebedrijven op.
Ziekenhuizen
Het aantal ziekenhuisopnames is in de periode van 14 tot 20 oktober gestabiliseerd. Dagelijks worden nog zowat 111 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis.
Lees verder onder de grafiek.
In totaal liggen nu 1.509 mensen met een coronabesmetting in de Belgische ziekenhuizen (+ 1 procent), 76 coronapatiënten liggen op de afdelingen intensieve zorg (+13 procent).
Lees verder onder de grafiek.
Overlijdens
Dagelijks overlijden nog gemiddeld 9 mensen overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting, een toename van 3 procent ten opzichte van de week daarvoor.
Dat brengt de dodentol in België op 32.846 overlijdens sinds het begin van de pandemie in maart 2020.
Lees verder onder de grafiek.
Tweede boosterprik
In totaal hebben bijna 3.2 miljoen Belgen een twee boosterprik tegen het coronavirus gekregen, goed voor zowat 34 procent van de totale volwassen Belgische bevolking. Dit komt neer op 41 procent van de 50- tot 64-jarigen, 66 procent van de personen tussen 65 en 84 jaar en bijna 70 procent van de 85-plussers.
Lees ook:
Kankervaccin zal niet voorkomen dat je de ziekte krijgt: experts leggen uit wat de inenting wél doet (+)
Bekijk ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Advocate Griet Cnudde over geviseerde buurtbewoners van Club Brugge-stadion: “Zulke intimidatie werkt helaas. Mensen die een klacht ingediend hadden en terugkrabbelen na bedreigingen”
-
HLN Shop
Met deze onklopbare machine haal je de beste keukenhulp in huis
Heb je een groot hart voor koken, is de kans reëel dat je keuken al snel te klein wordt. Om je volledig te kunnen uitleven achter je potten en pannen, verwelkom je immers graag een gamma hulpmiddelen, zoals een blender, mixer, fruitpers… Wil je geen hele keukenwand opofferen aan deze machines, kan je gelukkig een heleboel functies verenigen in één toestel: de keukenrobot. HLN Shop bekijkt deze onmisbare sidekick voor (hobby)chefs van dichterbij. -
UPDATE116
Open Vld en CD&V willen wet op kernuitstap “volledig herzien”, maar dat sluit Groen uit: “Kernuitstap zal worden gerealiseerd, mits vertraging”
Groen wil nog altijd de kernuitstap realiseren, maar dan “in stapjes”. Dat heeft Groen-vicepremier Petra De Sutter gezegd in ‘De Zevende Dag’ op Eén. Open Vld en CD&V pleiten er ondertussen voor om de wet op de kernuitstap grondig aan te passen, maar daar wil De Sutter niks van weten. “De huidige federale regering zal die wet niet afschaffen of fundamenteel wijzigen.” -
-
Tienduizenden Vlamingen kregen herfstprik met verouderd vaccin: hoe weet je welk vaccin jij kreeg?
50.000 Vlamingen kregen een verouderd vaccin dat nog niet afgestemd is op de omikronvariant, dat schrijft ‘Het Nieuwsblad’. Normaal gingen er enkel vaccins gebruikt worden die zowel werken tegen de Wuhan-stam als de omikronvariant, maar dat is dus niet gebeurd. Het zou gaan om verkeerde registratie of menselijke fouten, bevestigt woordvoerder van Zorg en Gezondheid Joris Moonens aan onze redactie. Maar wat moet er nu gebeuren als jij het verouderde vaccin hebt ontvangen? -
Spaargids.be
De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij. -
PREMIUM
Vanaf wanneer is een PCR-test nog nodig? En vanaf wanneer blijf je thuis van je werk? Viroloog Steven Van Gucht legt uit hoe je deze coronagolf het best aanpakt
Nu de coronacijfers opnieuw elke dag stijgen, kunnen we stellen dat we officieel in de herfstgolf zitten. Maar omdat een zware overbelasting van de zorg uitblijft, is het sentiment onder de bevolking ook helemaal anders dan tijdens de vorige coronagolven. Dat brengt ook heel wat vragen met zich mee, want wanneer moet je je nog laten testen? En wat is het nut van een nieuwe boosterprik? Viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) beantwoordt de meest prangende vragen over deze herfstgolf. -
Man (30) die drie mensen met mes verwondde in Brusselse metro blijft in de cel, deskundige aangesteld voor psychiatrisch onderzoek
De 30-jarige man die maandagavond in het Brusselse metrostation Schuman drie personen verwondde met een mes, blijft nog minstens een maand in de cel. Dat heeft de Brusselse raadkamer vrijdag beslist. De man werd door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst en in verdenking gesteld voor moordpoging en verboden wapenbezit. De onderzoeksrechter stelde ook een deskundige aan om een psychiatrisch onderzoek van de verdachte uit te voeren.