Illustratiebeeld.
Volledig scherm
PREMIUM
Illustratiebeeld. © Shutterstock

Eerst groen, dan rood, en dan weer groen. Deze Vlamingen keerden voor niets terug uit Zwitserland: “Dit is toch niet serieus meer?”

De Zwitserse kantons Wallis en Vaud kleuren opnieuw groen. Verwarrend, want amper drie dagen geleden was dat nog rood gebied. Xavier Lust (32) en het gezin van Hans De Schouwer (47) waren er op vakantie, maar beslisten uit voorzorg om meteen terug te keren naar ons land. Dat bleek uiteindelijk voor niets nodig. “De ‘specialisten’ hadden beter eerst eens op Google Maps gekeken.”

 1. “Het is hier veiliger dan in West-Vlaanderen.” Roeselaarse B&B-uitbaters in Spanje begrijpen oranje reiscode niet
  PREMIUM

  “Het is hier veiliger dan in West-Vlaanderen.” Roeselaar­se B&B-uitbaters in Spanje begrijpen oranje reiscode niet

  Andy Corneille en Benny Vanhaelewyn, een Roeselaars koppel dat sinds vorig jaar een B&B runt en een vakantiehuis verhuurt in het zuidoosten van Spanje, zijn gefrustreerd dat Buitenlandse Zaken de regio Murcia nog steeds een oranje reisadvies geeft. “Vandaag zijn hier amper besmettingen en de situatie is veiliger dan in West-Vlaanderen, maar door die kleurcode blijven de annulaties bij ons binnenstromen”, klinkt het.
 2. UITGELEGD. Zo werkt het kleurensysteem van onze overheid voor reizen naar het buitenland

  UITGELEGD. Zo werkt het kleurensys­teem van onze overheid voor reizen naar het buitenland

  Viroloog Steven Van Gucht heeft op de briefing over het coronavirus woensdag het systeem met kleurencodes verduidelijkt die onze overheid gebruikt voor reizen naar het buitenland en uitgelegd hoe die codes worden toegekend. Het systeem kreeg de afgelopen weken kritiek, onder meer van landen die aangeduid worden als oranje of rode zone en waarnaar reizen wordt afgeraden. Daarop stuurde de cel evaluatie (Celeval) van het Nationaal Crisiscentrum bij.