ANP
Volledig scherm
PREMIUM
© ANP

Eerdere besmetting met delta beschermt niet tegen omikron: wat is nog het nut van een herstelcertificaat?

Wie een coronabesmetting achter de rug heeft, krijgt een herstelcertificaat. Daarmee kan je zes maanden lang probleemloos op restaurant of café, ook als je niet gevaccineerd bent of geen negatieve test kan voorleggen. Want de overheid gaat ervan uit dat je na een COVID-infectie 180 dagen beschermd bent tegen een nieuwe infectie. Maar dat laatste klopt niet meer sinds omikron opgedoken is. Moeten we het herstelcertificaat dan maar afschaffen? Drie experten leggen uit wat er precies aan de hand is.

52 reacties

 • Mary-Roos Nijs

  7 maanden geleden
  Ik ben vaccinvrij, heb Delta gehad in 2021 en heb nu Omnikron wat louter een lichte verkoudheid is. Niet geprikt met een goede reden, en dat zal zo blijven want ik heb gezien wat vaccins kunnen aanrichten. Dat ze maar eens eerst de vaccinatieschade vergoeden die niet gedekt wordt door de hospitalisatie. Mijn vader deed het voor de ander.. Waar is die ander nu? Wie kunnen wij aansprakelijk stellen? De media? De politiek? Ah neen, want alles is perfect ingedekt! Weg met CST en stop met deze onzin!
 • Michel Jacobs

  7 maanden geleden
  Velen hier spreken in allerlei context over '100%'. Jongens: voor 100% moet je bij kwakzalvers en de godsdienst zijn, niet bij ratio en wetenschap, niet op deze planeet en zelfs niet in dit universum.
 • Jurgen Herbert

  7 maanden geleden
  Voer de 1G-regel (geboosterden) als vaccinatiepas in en vooral voer een zachte lockdown (verboden bezoek horeca, evenementen, openbaar vervoer (bus, tram, trein), reizen, ….,) voor gevaccineerden, niet-gevaccineerden en genezenden in en dit voorlopig tot eind februari en laat de geneerden vrij.
 • Frank Zappas

  7 maanden geleden
  Laat jullie maar in de eeuwigheid prikken want bijv. Spanje begint het eindelijk door te hebben, bij hen wordt het de griep, ha. Nu, als niet ingespotene, kan ik eens lachen want ik heb dit nu bijna meer dan 1 jaar gezegd. Jullie zijn allemaal gefopt, zie maar dat je elke keer het prikje gaat halen of ge moogt met mij nergens meer binnen. Enigste verschil, is dat mijn immuunsysteem nog normaal werkt, nog geen enkele keer corona gehad zonder 1 spuit, toch straf hé, dat natuurlijk immuunsysteem.
 • Emi Hergersberg

  7 maanden geleden
  @ wim rooyakkers : dat is al bezig, weet u. Mensen wenden zich echter niet bij het meldpunt voor neven verschijnselen. ik ken meerdere gevallen rondom mij. Ieder zijn eigen keuze, ieder zijn eigen verantwoordelijkheid en vooral respect ipv dwang.