Het testcentrum op de luchthaven van Zaventem.
Volledig scherm
Het testcentrum op de luchthaven van Zaventem. © Photo News

Eén op de tien terugkeerders uit Marokko besmet met coronavirus

De besmettingscijfers van terugkeerders uit Marokko beginnen zorgwekkende proporties aan te nemen. Uit gegevens van Sciensano blijkt dat 11,7 procent van de reizigers uit dat land in de week van 9 augustus ­positief heeft getest. Dat is een pak meer dan vanuit alle andere vakantielanden, inclusief Spanje en Portugal, waar dat aandeel telkens onder de 2 procent ligt. 

 1. Tweede golf teistert Marokko, maar dat houdt Belgische Marokkanen niet tegen: “Mijn vrouw heeft haar ouders al twee jaar niet meer gezien”
  PREMIUM

  Tweede golf teistert Marokko, maar dat houdt Belgische Marokkanen niet tegen: “Mijn vrouw heeft haar ouders al twee jaar niet meer gezien”

  Marokko beleeft momenteel zijn tweede coronagolf, ook al kleurt het land minder rood dan bijvoorbeeld Spanje. Er is in heel Marokko een avondklok van 21 tot 5 uur van kracht en verplaatsingen tussen steden zijn verboden. Dat schrikt duizenden Belgo-Marokkanen niet af om deze zomer toch naar hun moederland af te reizen. En daar zit de Marokkaanse koning voor iets tussen. “Alle promo’s zijn uitverkocht.”
 2. Wat als je reisbestemming een rode zone wordt? "Wie boekt via een touroperator kan zijn vakantie vaak kosteloos wijzigen”
  PREMIUM

  Wat als je reisbestem­ming een rode zone wordt? "Wie boekt via een touropera­tor kan zijn vakantie vaak kosteloos wijzigen”

  Heel wat gebieden in Europa kleuren rood omwille van corona, al schrikken die rode zones almaar minder reizigers af om er hun vakantie door te brengen. Maar wat als je toch geen zin hebt om naar zo'n zone te reizen omdat je nog niet volledig gevaccineerd bent en niet in quarantaine wil bij thuiskomst? Onze reisexpert Johan Lambrechts lijst de mogelijkheden op.
 1. Op cruise tijdens corona. Aflevering 1: “Als inspecteurs zien hoe wij hier alles reinigen en ontsmetten, dan sluiten ze aan land elk restaurant”
  PREMIUM

  Op cruise tijdens corona. Aflevering 1: “Als inspec­teurs zien hoe wij hier alles reinigen en ontsmetten, dan sluiten ze aan land elk restaurant”

  Bij de start van de pandemie waren het drijvende spookschepen die nergens mochten ankeren, maar intussen dobberen cruiseschepen weer vrolijk rond op zee. Als nooit tevoren? Nieuwsgierig naar ‘cruisen tijdens corona’ en om die Belgische ‘zomer’ in te ruilen voor zonnige Griekse eilanden ging ook uw krant een weekje mee aan boord. “Gasten merken het nauwelijks, maar er is een groot verschil tussen cruisen vandaag en in 2019.”
 2. Er liggen meer coronapatiënten in het ziekenhuis dan een jaar geleden: patiënten zijn jonger, gezonder en meestal niet (volledig) gevaccineerd

  Er liggen meer coronapa­tiën­ten in het ziekenhuis dan een jaar geleden: patiënten zijn jonger, gezonder en meestal niet (volledig) gevacci­neerd

  Op dit moment liggen er 454 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, 124 van hen op de afdeling intensieve zorg. De ziekenhuisbezetting is daarmee op dit moment hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Exact een jaar geleden werden ‘maar’ 307 ziekenhuisbedden ingenomen door Covidpatiënten, 77 van hen kregen intensieve zorgen. Wie belandt op dit moment in het ziekenhuis, en hoe komt het dat er nu meer bedden zijn ingenomen dan vorig jaar?