Eén op de drie Belgen is volledig gevaccineerd, aantal nieuwe eerste prikken daalt vanaf deze week fors
Eén op de drie Belgen is inmiddels volledig gevaccineerd tegen Covid-19. Dat leren de recentste cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano, die dateren van gisteren. Zo’n 60 procent van de bevolking kreeg al minstens een eerste prik. De komende weken moet vooral het percentage volledig gevaccineerden stijgen.
In totaal kregen 6.955.613 mensen in ons land minstens één dosis toegediend, wat overeenkomt met 60,4 procent van de totale bevolking en 75 procent van de 18-plussers. In Vlaanderen is 80 procent van de volwassenen minstens één keer gevaccineerd, in Brussel is dat 54 procent en in Wallonië 71,8 procent.
De taskforce Vaccinatie zei zaterdag te verwachten dat die verschillen de komende maand nog zullen oplopen. Terwijl Vlaanderen tegen einde juli aan 90 procent deels gevaccineerde volwassenen zou zitten, en Wallonië aan 88 procent, zou dat in Brussel slechts 60 procent worden.
In totaal zijn nu ook 3.850.312 personen volledig gevaccineerd. Dat is 33,4 procent van de volledige bevolking en 41,7 procent van de volwassen populatie. Vlaanderen zit hier aan 42,3 procent, Brussel 33,3 procent en Wallonië 42,9 procent. Volledige vaccinatie wordt met de oprukkende Deltavariant de belangrijkste parameter de komende weken en maanden.
Vanaf deze week fors minder eerste prikken
Doordat er nu steeds meer mensen hun tweede inenting moeten krijgen na de ‘eersteprik-rally' van de voorbije weken, daalt het aantal nieuwe eerste prikken dat nog gezet kan worden de komende weken aanzienlijk. Tegelijkertijd zijn er uiteraard ook steeds minder mensen die nog niet gevaccineerd zijn en een eerste prik willen of moeten krijgen.
Het aantal tweede prikken zal wel fors stijgen, tot 2,5 miljoen in Vlaanderen de komende zes weken, waardoor de volledige vaccinatiegraad in sneltempo moet toenemen.
Deze week krijgen de Vlaamse vaccinatiecentra nog 305.000 vaccins die als eerste dosis toegediend kunnen worden, terwijl er 113.000 vaccins bestemd zijn voor de tweede dosis. Volgende week zal die verhouding al omgekeerd zijn, met 103.000 eerste prikken en meer dan een half miljoen tweede. Vanaf de week van 12 juli valt het aantal eerste prikken dan bijna volledig stil, met slechts een tienduizendtal per week.
Tweede kans
Vanaf morgen of woensdag krijgen mensen die hun oorspronkelijke uitnodiging voor vaccinatie hebben laten schieten, of expliciet geweigerd hebben zich te laten inenten, nog een tweede kans. Wie expliciet weigerde, zal op het Qvax-platform zelf moeten aangeven opnieuw uitgenodigd te willen worden. Wegens privacyredenen mag het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid die mensen namelijk niet zomaar een nieuwe brief sturen.
Wie zijn uitnodiging gewoon liet verlopen, krijgt wel vanzelf een nieuwe brief, maar ook die mensen kunnen zich inschrijven op de reservelijst Qvax om zo mogelijk sneller aan de beurt te komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Independer
Moet een kind van vijf nog in een autozitje? En hoeveel kids mag je in één wagen vervoeren? Alle regels op een rijtje
Het is in sommige huishoudens goed voor een stevige discussie: het veilig en correct vervoeren van de kroost. Doe daar nog eens de kinderen van vrienden of familieleden bij en de verwarring is helemaal compleet. Nochtans is de wetgeving hierrond duidelijk. Er is in feite geen stof voor discussie. Independer.be doet het uit de doeken. -
PREMIUM
Jimmy (31) heeft een budgetmeter, maar moet net méér betalen voor energie: “We durven verwarming nog amper op te zetten”
Terwijl de dalende energieprijzen de energiefactuur voor de meeste Vlamingen eindelijk wat lichter maakt, zien de meest kwetsbare gezinnen hun factuur met 15 procent stijgen. Zij betalen op dit moment zelfs het allerduurste tarief op de markt. “Met een budgetmeter zou ik snel mijn schuld kunnen afbouwen, werd me gezegd. Maar de kosten lopen alleen maar op”, getuigt Jimmy (31). -
Binnenland
Drama tijdens kappen van bomen: jongen (5) komt om het leven
Een vijfjarige jongen is om het leven gekomen bij een drama in de stad Leuze-en-Hainaut (Henegouwen). Daar werden zaterdag op een terrein bomen gekapt. Bij het omkappen van de laatste boom liep het fout. Het kind was op slag dood. -
-
‘Belgium’s Next Top Model’ is terug (en ze zijn op zoek naar kandidaten)
Voor elke ‘he’, ‘she’ en ‘they’, voor elk kleurtje of maatje: ‘Belgium’s Next Top Model’ is terug van weggeweest en verschijnt in het najaar van 2023 als tiendelige reeks op Streamz. Veertien modellen zonder professioneel contract proberen zich op te werken in het oog en het hart van een vierkoppige jury. En jij kan een van hen zijn. -
Vaccinatieteller
De vaccinatieteller: hoeveel Belgen zijn intussen gevaccineerd tegen het coronavirus? Hoe zien de regionale verschillen eruit?
De grootschalige vaccinatiecampagne in ons land is achter de rug. Deze zomer konden in principe alle meerderjarige Vlamingen en alle 12- tot 17-jarigen die dat wensten volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Uiteraard kan wie wil zich nog altijd laten inenten en er worden ook nog boosterprikken gezet voor de meest kwetsbare groepen. Hoeveel Belgen zijn nu deels of volledig beschermd, en zijn er regionale verschillen? Hier vindt u alle relevante cijfers en gegevens in één handige teller. -
Spaargids.be
Tot 2,55% rente op een termijnrekening: een goede beslissing? Of kies je toch beter voor een spaarrekening?
De rentevoeten zijn de voorbije weken aanzienlijk gestegen. Is het dan interessant om nu al een termijnrekening te openen? Of blijf je je geld nog altijd beter op een spaarrekening parkeren? Spaargids.be geeft advies. -
PREMIUM
Kan Wallonië echt failliet gaan?