In januari werd in het onderzoekscentrum SCK CEN in Mol het vermogen van de onderzoeksreactor BR2 onvoldoende gemeten, omdat twee meetkringen niet volgens de voorschriften werkten en de derde defect was. Er was nooit gevaar voor werknemers, de bevolking of het milieu.
Volledig scherm
In januari werd in het onderzoekscentrum SCK CEN in Mol het vermogen van de onderzoeksreactor BR2 onvoldoende gemeten, omdat twee meetkringen niet volgens de voorschriften werkten en de derde defect was. Er was nooit gevaar voor werknemers, de bevolking of het milieu. © Shutterstock

Eén nucleair incident en acht "anomalieën" in 2021

In België hebben er in 2021 tot nog toe negen onvoorziene nucleaire gebeurtenissen plaatsgevonden. Dat blijkt uit de gegevens van de nucleaire waakhond FANC. Voor het eerst sinds 2017 was er een zogenaamd nucleair incident.

  1. De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
    Jobat

    De populair­ste elektri­sche bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professio­neel gebruik

    Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht.
  2. VVS vraagt meer aandacht voor topstudenten: “Vandaag krijg je amper erkenning voor engagementen buiten je opleiding”
    2

    VVS vraagt meer aandacht voor topstuden­ten: “Vandaag krijg je amper erkenning voor engagemen­ten buiten je opleiding”

    De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) wil meer aandacht voor topstudenten, een groep die volgens hen “onterecht in de schaduw staat”. De VVS pleit voor extra lesmateriaal en wil een online badgesysteem, waarbij men buitenschools engagement beloont, introduceren. “De student die nood heeft aan een extra uitdaging, beschikt vandaag dikwijls over onvoldoende mogelijkheden”, klinkt het bij voorzitter Julien De Wit.
  1. JEZ!-boot vaart door Vlaanderen: op naar één miljoen euro voor de jeugd

    JEZ!-boot vaart door Vlaanderen: op naar één miljoen euro voor de jeugd

    JEZ! FEESTWEEK. “Nu is het officieel. Wij laten deze week zien dat de aankomende generatie er één met grote ambities is.” Met veel goesting om met jongeren uit heel Vlaanderen eens goed zot te doen, doopten Jessica en Aaron van het jongerencollectief de JEZ!-boot. Varend van Aalter naar Antwerpen maakt Qmusic een week lang radio, en zamelt onderweg centjes in om onze jeugd vooruit te helpen. “Op naar meer dan een miljoen.”
  2. Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
    Mijntelco

    Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?

    Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn.
  3. FANC waarschuwt voor "radioactieve juwelen" die online worden aangeboden en (ironisch genoeg) zogezegd tegen straling beschermen

    FANC waarschuwt voor "radioac­tie­ve juwelen" die online worden aangeboden en (ironisch genoeg) zogezegd tegen straling beschermen

    Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) waarschuwt voor radioactieve producten die online worden verkocht en die gezondheidsrisico's inhouden. Het gaat bijvoorbeeld om juwelen en slaapmaskers die beweren te beschermen tegen 5G-straling. "Ironisch genoeg worden die vaak gemaakt van ertsen die van nature uit radioactief zijn", aldus de nucleaire autoriteit.
  4. Arbeidseconoom Stijn Baert over uitzonderingen op afschaffing vaste benoemingen: “Je bent met belastinggeld bezig, dat moet je kunnen verantwoorden”
    PREMIUM
    66

    Arbeidseco­noom Stijn Baert over uitzonde­rin­gen op afschaf­fing vaste benoemin­gen: “Je bent met belasting­geld bezig, dat moet je kunnen verantwoor­den”

    In het vijfsporenbeleid dat de Vlaamse regering op tafel legt, worden vaste benoemingen voor ambtenaren vanaf volgend jaar afgeschaft. Maar er zijn uitzonderingen: zogenaamde gezagsfuncties en loodsen zullen wél nog vastbenoemd kunnen worden. “Een typisch compromis à la belge, maar dan op Vlaams niveau”, meent professor arbeidseconomie Stijn Baert (UGent).