Turen naar de hemel, vlnr: landbouwer Freddy Van Assche, weerman Geert Naessens, melkboeren Luc Nouwen en Marina Geuens, weerfotograaf Johan Töpke en visser Bart Debaes.
Volledig scherm
PREMIUM
Turen naar de hemel, vlnr: landbouwer Freddy Van Assche, weerman Geert Naessens, melkboeren Luc Nouwen en Marina Geuens, weerfotograaf Johan Töpke en visser Bart Debaes. © Photonews/Johan Töpke/RV

“Een koude mei is een gouden mei”: deze vijf turen dagelijks naar de hemel en geven ons hun weerwijsheden mee

“Is het in mei nat, dan volgt een droge juni haar pad.” Zo, volgens de volkswijsheid komt het na deze druilerige meimaand ook weer goed, en daar wijzen ook de weersvoorspellingen voor het weekend op. Ook al heeft niemand een glazen bol, deze vijf turen dag in, dag uit naar de hemel, hopend op wat zon of regen voor hun akkerbouw of visvangst. Wat leren hun ervaringen en weerspreuken? “Zou het in mei al volop zomeren, verschiet de zomer zijn kruit”, steken ze ons een hart onder de riem.

6 reacties

 • Ally Janson

  3 weken geleden
  Ik weet wel heel goed zodra de merel beginnen te zingen dat er zeker regen op komst is. Gisteren ging het wel heel snel, dacht dat ik nog even meer tijd had. De merels zijn overwerkt met het zingen vanwege de zovele regenbuien. Ze begonnen een beetje te laat. Een begrijpelijke burn out.
 • Linda Wellekens

  3 weken geleden
  Ik geloof de spreuken méér; blijken altijd juist !
 • André Van der Poorten

  3 weken geleden
  En nog eentje : Als de eksters hoog gaan wonen wordt het een mooie zomer !
 • Marianne Van den Lemmer

  3 weken geleden
  Als zwaluwen hoog vliegen, wordt het mooi weer, vliegen ze laag, dan komt er regen. En nog zovele waarheden. Veel betrouwbaarder dan de 'moderne' weerberichten, die er wel heel dikwijls naast zitten. Maar wel denken dat ze het weer kunnen voorspellen voor over 100 jaar. Laat me niet lachen.
 • Franciscus Willy Nuyts

  3 weken geleden
  Lekker ondruid weertje,groeit nog harder als in de jungle.
 1. LIVE. Horeca mag hopen op verdere versoepelingen

  LIVE. Horeca mag hopen op verdere versoepe­lin­gen

  Nu meer dan 8 op de 10 kwetsbare personen (65-plussers en risicopatiënten jonger dan 65 jaar) minsten één prik hebben gekregen en we ruim onder de vooropgestelde drempel van 500 bedden op intensieve zorg zitten, zijn afgelopen week tientallen versoepelingen ingegaan. Vandaag buigt het Overlegcomité zich opnieuw over de maatregelen. Vooral voor de horeca is het uitkijken naar verdere versoepelingen. Volg al het nieuws over het coronavirus in onze liveblog.
 2. Derde overlijden na inenting met AstraZeneca in ons land
  Play
  21

  Derde overlijden na inenting met AstraZene­ca in ons land

  In ons land is voor de derde keer een overlijden vastgesteld nadat de persoon in kwestie ingeënt werd met het coronavaccin van AstraZeneca. Dat blijkt uit de wekelijkse stand van zaken over het aantal bijwerkingen dat door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Geneesproducten (FAGG) wordt bijgehouden. In totaal zijn er in België nu vier overlijdens gelinkt aan een inenting met een coronavaccin, waarvan drie aan AstraZeneca.
 3. Politieke wereld hult zich (opnieuw) in stilzwijgen over PFOS-affaire: “Laat onderzoekscommissie haar werk doen”
  143

  Politieke wereld hult zich (opnieuw) in stilzwij­gen over PFOS-affaire: “Laat onderzoeks­com­mis­sie haar werk doen”

  Via zijn woordvoerder heeft Antwerps burgemeester Bart De Wever bevestigd dat hij al in 2017 op de hoogte was van de PFOS-vervuiling. “Dat hebben we nooit ontkend, integendeel”, zegt hij aan VRT NWS. Ook voormalig minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) geeft voorlopig geen inhoudelijke commentaar op het dossier. “Ik betreur wel dat sommigen nu gestart zijn met een spelletje zwartepieten. Daar doe ik niet aan mee”, zegt Schauvliege in een reactie aan Belga.