Turen naar de hemel, vlnr: landbouwer Freddy Van Assche, weerman Geert Naessens, melkboeren Luc Nouwen en Marina Geuens, weerfotograaf Johan Töpke en visser Bart Debaes.
Volledig scherm
PREMIUM
Turen naar de hemel, vlnr: landbouwer Freddy Van Assche, weerman Geert Naessens, melkboeren Luc Nouwen en Marina Geuens, weerfotograaf Johan Töpke en visser Bart Debaes. © Photonews/Johan Töpke/RV

“Een koude mei is een gouden mei”: deze vijf turen dagelijks naar de hemel en geven ons hun weerwijsheden mee

“Is het in mei nat, dan volgt een droge juni haar pad.” Zo, volgens de volkswijsheid komt het na deze druilerige meimaand ook weer goed, en daar wijzen ook de weersvoorspellingen voor het weekend op. Ook al heeft niemand een glazen bol, deze vijf turen dag in, dag uit naar de hemel, hopend op wat zon of regen voor hun akkerbouw of visvangst. Wat leren hun ervaringen en weerspreuken? “Zou het in mei al volop zomeren, verschiet de zomer zijn kruit”, steken ze ons een hart onder de riem.

6 reacties

 • Ally Janson

  1 jaar geleden
  Ik weet wel heel goed zodra de merel beginnen te zingen dat er zeker regen op komst is. Gisteren ging het wel heel snel, dacht dat ik nog even meer tijd had. De merels zijn overwerkt met het zingen vanwege de zovele regenbuien. Ze begonnen een beetje te laat. Een begrijpelijke burn out.
 • Linda Wellekens

  1 jaar geleden
  Ik geloof de spreuken méér; blijken altijd juist !
 • André Van der Poorten

  1 jaar geleden
  En nog eentje : Als de eksters hoog gaan wonen wordt het een mooie zomer !
 • Marianne Van den Lemmer

  1 jaar geleden
  Als zwaluwen hoog vliegen, wordt het mooi weer, vliegen ze laag, dan komt er regen. En nog zovele waarheden. Veel betrouwbaarder dan de 'moderne' weerberichten, die er wel heel dikwijls naast zitten. Maar wel denken dat ze het weer kunnen voorspellen voor over 100 jaar. Laat me niet lachen.
 • Franciscus Willy Nuyts

  1 jaar geleden
  Lekker ondruid weertje,groeit nog harder als in de jungle.
 1. Vlaamse regering vraagt aan Dermagne om van 11 juli betaalde feestdag te maken

  Vlaamse regering vraagt aan Dermagne om van 11 juli betaalde feestdag te maken

  De Vlaamse regering heeft aan federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne gevraagd om van 11 juli, de Vlaamse feestdag, een betaalde feestdag te maken. Die bijkomende feestdag zou dan gecompenseerd kunnen worden door bijvoorbeeld een andere betaalde feestdag te schrappen die in het betrokken jaar op een zondag of een andere dag van inactiviteit valt. Dat heeft Vlaams minister-president Jan Jambon dinsdag in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens.