iStock
Volledig scherm
© iStock

Eén jaar na wettelijke verplichting: kwart van Vlaamse woningen nog zonder rookmelder

Ruim een kwart van de woningen in Vlaanderen beschikt één jaar na de wettelijke verplichting nog niet over een rookmelder. Amper 27 procent is volledig in orde en heeft op elke verdieping een rookmelder. Dat blijkt uit een onderzoek van Stichting Brandwonden. Vooral bij senioren en in huurwoningen is dringend nood aan een inhaaloperatie, zeker nu mensen in deze coronacrisis vaker thuis zijn en het brandrisico dus toeneemt.

6 reacties

 • Benny Van Leuven

  4 maanden geleden
  Bewijs van rookmelders is niet aan de orde want brandverzekering is niet verplicht voor eigenaars,tenzij verplicht via hun woonkrediet.Maar zou best ook een algemene verplichting worden.
 • Marlene De Smedt

  4 maanden geleden
  Prima voor woonvormen met verschillende verdiepingen. Veel minder nuttig voor bungalows waar men gewoon door elk raam of deur naar buiten kan stappen, uitgerust met moderne verwarming. De lucht is hier buiten overigens ongezonder dan binnen. We hebben onze verplichte rookmelders aangeschaft. De economie moet draaien zeker.
 • Emi Hergersberg

  4 maanden geleden
  er moeten vooral in appartementsgebouwen overal brandmelders hangen waar meerdere mensen wonen en de risico's groot zijn. Het is plezant dat ge in 't midden van de nacht gepiep hoort van dat ding en eerst moet zoeken vanwaar het geluid komt. Mijn brandmelders zijn van slechte kwaliteit : Verloren geld, inclusief de 21% BTW.
 • Jan Boden

  4 maanden geleden
  Daar wist ik niks van.
 • Paul Boutsen

  4 maanden geleden
  Het was ook nooit de bedoeling van de huizen veiliger te maken, het was de bedoeling van de politici tegemoet te komen aan de lobbyisten en verzekeringsmaatschappijen die hun verkiezingscampagnes hadden gesponsord en de gewone burger terug op kosten te jagen.
 1. Duizenden dode vissen zorgen voor mysterie in Turkije
  Play

  Duizenden dode vissen zorgen voor mysterie in Turkije

 2. Legendarische Ferrari F40 gaat volledig in vlammen op
  Play

  Legendari­sche Ferrari F40 gaat volledig in vlammen op