Verse graven op een kerkfhof in Mol na een Covid-19 uitbraak in een woonzorgcentrum. Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Verse graven op een kerkfhof in Mol na een Covid-19 uitbraak in een woonzorgcentrum. Beeld ter illustratie. © Bas Bogaerts

Eén jaar corona: meer dan 18.000 doden meer dan normaal in ons land

De oversterfte in ons land sinds de start van de coronacrisis is groot. Sinds maart vorig jaar zijn in totaal 127.224 mensen in België overleden. Dat zijn meer dan 18.000 sterfgevallen meer dan gemiddeld, meldt VRT NWS op basis van de meest recente cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel. Er zijn twee verklaringen voor die grote oversterfte: Covid-19 en de hittegolf van afgelopen zomer.

6 reacties

 • Alexa Grieken

  10 maanden geleden
  Zoveel vrijheden afgenomen, levens verwoest, gezinnen in de schulden gedrukt, mensen die zelfmoor plegen voor amper 18.000 doden voor een nieuwe griep. We gaan nog lachen als de permafrost verder ontdooit.
 • raymond van der craen

  10 maanden geleden
  Hallo premier heb je dit artikel ook gelezen? Hadden we een regering die bekwaam was en haar verantwoordelijk opnam dan was het dodental veel lager en waren de vaccins er wel.
 • lieven de ly

  10 maanden geleden
  en wat verdiend de regering! reken zelf maar uit +-1000 euro aan pensioen per maand maal 18500 personen en een percent op de erfenissen. wat je zelf gespaard hebt daar moeten ze eigenlijk met hun poten vanaf blijven!
 • Benny Deridder

  10 maanden geleden
  En de volgende 2 jaren 9.000 doden minder van diegenen die nu “te vroeg” zijn gestorven. So What ?
 • Jan peeters

  10 maanden geleden
  Misschien moeten we doen zoals in Nederland of nog andere landen, daar kloppen de cijfers van geen kanten,daar heeft men net gedaan alsof er niks was terwijl de cijfers daar veel hoger zijn dan elders, ook nu doet de media in Nederland lacherig over, in het nieuws wordt er soms zelfs niet over gesproken, terwijl men weeral aan 6500 besmettingen zit met een heel strenge lockdown, kijk naar andere landen, het is hier zeker niet erger, maar dat mag blijkbaar niet gezegd worden.
 1. Binnenkort maandelijkse afrekening voor energie mogelijk: waarom kies je er best (niet) voor?
  Mijnenergie

  Binnenkort maandelijk­se afrekening voor energie mogelijk: waarom kies je er best (niet) voor?

  Het maandelijkse voorschot dat je momenteel voor gas en elektriciteit betaalt, ligt mogelijk een stuk lager dan je werkelijke verbruikskosten. Het vele telewerk en de sterk gestegen energieprijzen zijn hierbij de boosdoeners. Is dit het geval, krijg je straks een gepeperde afrekening gepresenteerd. Om zulke onaangename verrassingen evenwel te vermijden, moeten de grootste energieleveranciers hun klanten binnenkort de keuze bieden om maandelijks af te rekenen op basis van hun reële verbruik van die maand. Mijnenergie.be zoekt uit of dat voor iedereen een slimme keuze is.
 2. RECONSTRUCTIE. Hoe we op 2 dagen in lockdown gingen: “Ik zag mensen allerlei dingen doen waarvan ik al wist: dat zal de laatste keer zijn voor een lange tijd”
  PREMIUM

  RECONSTRUC­TIE. Hoe we op 2 dagen in lockdown gingen: “Ik zag mensen allerlei dingen doen waarvan ik al wist: dat zal de laatste keer zijn voor een lange tijd”

  Exact een jaar geleden, op 11 maart 2020, werd in ons land het eerste overlijden door corona bekendgemaakt. Vooral het feit dat we met vertraging de Italiaanse curve aan het volgen waren, deed de politiek naar ongeziene maatregelen grijpen. * Maggie De Block (Open VLD): “Toen Macron de scholen sloot, konden we moeilijk verantwoorden dat wij ze niet dicht deden.” * Wouter Beke (CD&V): “Ik heb die namiddag nog naar mijn moeder gebeld, die de dag nadien jarig is. Ik zei: ‘moeder, geen familie, geen feest dit jaar’. Dit is hoe we op op 2 dagen van “evenementen tot 1.000” naar gesloten scholen, cafés en restaurants gingen.