Econoom Ivan van de Cloot van denktank Itinera: “Hoe geloofwaardig ben je nog als overheid?”
Volledig scherm
Econoom Ivan van de Cloot van denktank Itinera: “Hoe geloofwaardig ben je nog als overheid?”

Econoom Ivan Van de Cloot: “Overheid focust telkens op groep die regels niet volgt, maar blijft zelf in gebreke”

Dat we de maatregelen beter moeten volgen. Dat we een tandje moeten bijsteken. Dat we het zelf in de hand hebben. Dat er een kleine groep is die het verpest. Het zijn zaken die we voortdurend horen in overheidscommunicatie over het coronavirus. Niet van iemand in het bijzonder, maar van iedereen die bij het beleid betrokken is, zegt econoom Ivan Van de Cloot. Hij ziet er zelfs een mechanisme in. “De overheid focust voortdurend op de groep die de regels niet volgt, maar blijft zelf in gebreke.”

124 reacties

 • Walter Wouters

  8 maanden geleden
  Wat wil je met een overheid die slechts 23000 militairen heeft om de bevolking te controleren ten opzichte van 986r waren er 100000  militairen.... En de bevolking vind zelfs dat defensie volledig moet afgeschaft worden dankzij de socialisten....
 • Wendy Vandereyken

  8 maanden geleden
  Dat is het voordeel van de overheid. De overheid moet geen verantwoording afleggen en kan ook nooit gestraft worden, want zij bepaalt zelf de regels en de straffen.
 • Dries De Preter

  8 maanden geleden
  "Een overheid moet het doen met de burgers die ze heeft". Zelden heeft iemand het falend Belgisch beleid zo bondig verwoord. De regering moet haar beleid niet afstemmen op de grote meerderheid die de regels wel zal volgen, maar op de 10 of 20% Belgen die niét willen luisteren tenzij er hoge boetes zijn. Waarom rij ik geen 150 op de snelweg? Omdat de boete mij afschrikt. Waarom zijn er zoveel lockdownfeestjes? Omdat de boetes die pipo's niet afschrikken.
 • Willy Masson

  8 maanden geleden
  wie durft hier nog beweren dat hij Pascal Smet, jet grote rode voorbeeld, niet heeft zien zelf al de regels overtreden met die journalisten vorige week en dan noch ket lef had de ene journalist die hem erop aansprak terecht te wijzen ,,, dat ze bij hun eigen beginnen de graaiers; 
 • hendrik vandaele

  8 maanden geleden
  gisteren in de zevende dag mocht Van Quickenborne zijn lesje opzeggen, niets werd hem in de weg gelegd , niet de minst kritische vragen over het coronabeleid die er toe doen. Selectieve kritiek gaat er duidelijk gepaard met de politieke kleur van de gast        
 1. Koelkasten vaccinatiecentrum Gent uitgevallen: 25.000 dosissen blijven bruikbaar
  Gent

  Koelkasten vaccinatie­cen­trum Gent uitgeval­len: 25.000 dosissen blijven bruikbaar

  In de nacht van donderdag op vrijdag zijn in Flanders Expo in Gent de koelkasten uitgevallen waarin de coronavaccins worden bewaard. Ook de noodgenerator deed het niet. Even leek het erop dat 25.000 vaccinatiedosissen in de vuilnisbak zouden belanden, maar ze zijn allemaal veilig verklaard door het FAGG. “Om 10 uur is het centrum weer opgestart, met vaccins die we in allerijl uit het UZ Gent en andere vaccinatiecentra lieten overkomen.”
 2. Zuid-Frankrijk en andere toeristische bestemmingen kleuren sneller rood op coronakaart: “Cijfers zijn te slecht”

  Zuid-Frank­rijk en andere toeristi­sche bestemmin­gen kleuren sneller rood op corona­kaart: “Cijfers zijn te slecht”

  De overheid heeft een aantal regio’s in Denemarken, Frankrijk, Griekenland en Italië zondag met onmiddellijke ingang rood ingekleurd op de coronakaart. Dat heeft gevolgen voor terugkerende reizigers: niet- of onvolledig gevaccineerde reizigers moeten bij terugkeer een test ondergaan en in quarantaine tot ze een negatief resultaat hebben. De politie verzekert aan VTM NIEUWS dat ze controles uitvoeren aan de grens, onder meer om te checken of terugkerende toeristen het PLF-formulier hebben ingevuld.