Patrick Vandijck uit Kortenaken belandde eind april in het ziekenhuis met corona en lag een tijdlang in coma. Hij heeft zijn leven te danken aan remdesivir, een medicijn dat oorspronkelijk ontwikkeld werd tegen ebola.
Volledig scherm
PREMIUM
Patrick Vandijck uit Kortenaken belandde eind april in het ziekenhuis met corona en lag een tijdlang in coma. Hij heeft zijn leven te danken aan remdesivir, een medicijn dat oorspronkelijk ontwikkeld werd tegen ebola. © Photo News

Ebola-medicijn is nu dé hoop om corona te bestrijden: “Ik heb mijn leven te danken aan Remdesivir”

Het werd oorspronkelijk ontwikkeld als medicijn tegen ebola, maar vandaag is Remdesivir dé hoop om het coronavirus te bestrijden. Het is het eerste middel tegen Covid-19 dat is goedgekeurd door Europa, en de Europese Unie plaatste dinsdag meteen een bestelling voor 63 miljoen euro. Deze maand nog wil het de medicatie over haar lidstaten verspreiden. In ons land kon onder meer het UZ Leuven het medicijn al uitproberen. “Ik heb er mijn leven aan te danken”, zegt Patrick Vandijck (54).

8 reacties

 • John Stahl

  1 jaar geleden
  Een studie met dit medicijn en een placebo hebben aangetoond dat er geen enkel verschil was tussen de groep die het "medicijn" nam en de placebo-groep. Verder werd het onderzoek stopgezet omdat er teveel bijwerkingen waren. Rotzooi dus, die nu dankzij Corona versneld op de markt gegooid wordt. Zolang het maar geld opbrengt.
 • Jozef Vermeiren

  1 jaar geleden
  Ik lees dus : verdelen over alle europese lidstaten, mij benieuwd of ons land er bij zal zijn! We weten hoe het hier met de mondmaskers gegaan is!
 • Gerd Peeters

  1 jaar geleden
  Dat wisten ze toch al maanden van die remdesivir, het zijn weeral vijgen na pasen, ze blijven gewoon achter de feiten aanhollen, andere landen hebben hun voorraad al besteld en zij moeten nog beginnen.
 • Michael WOlf

  1 jaar geleden
  Nu maar hopen dat Ebola niet hard toeslaat in Afrika, want in dat geval is er voor hen geen medicijn beschikbaar...
 • Albert Jacobs

  1 jaar geleden
  Wisten misschien de virologen en al de rest dit nog niet ?
 1. Ziekenhuizen beter voorbereid op tweede golf, maar overlevingskans daarom niet groter: “Nog steeds geen behandeling”
  PREMIUM

  Ziekenhui­zen beter voorbereid op tweede golf, maar overle­vings­kans daarom niet groter: “Nog steeds geen behande­ling”

  Het is helemaal niet zeker dat coronapatiënten die nu in het ziekenhuis terechtkomen, meer kans hebben om de infectie te overleven dan tijdens de eerste golf. Een medicijn dat het virus zelf te lijf gaat, is er ook nog altijd niet. En toch weten de dokters en verplegers nu veel beter wat ze wel en niet moeten doen. Wat is er dan precies veranderd sinds begin maart?
 2. Vermassen: “We hebben gevraagd dat lichaam van Dean snel naar ons land overgebracht wordt”

  Vermassen: “We hebben gevraagd dat lichaam van Dean snel naar ons land overge­bracht wordt”

  Jef Vermassen, die de moeder van de vermoorde Dean (4) bijstaat, reageert opgelucht op de beslissing dat het Belgische gerecht de vervolging van verdachte Dave De Kock overneemt. “Ik ben zeer tevreden dat hij in België berecht wordt, ook voor mijn cliënte. We hebben gevraagd dat het lichaam van haar zoon snel overgebracht wordt naar België”, klinkt het. De Kock verschijnt donderdagmiddag voor de officier van justitie in Amsterdam.