Duizenden pakjes vast in verzegelde PostNL-depots, bol.com eist reactie na arrestatie topman
De webwinkel bol.com is verontrust na de arrestatie van de topman en de operationeel directeur van PostNL België wegens vermoedens van wanpraktijken. Duizenden pakjes zitten momenteel vast in twee verzegelde Belgische depots. Bol.com eist nu een reactie van PostNL. De bal ging aan het rollen na eerder undercoveronderzoek van Het Laatste Nieuws en VTM NIEUWS. Onze onderzoeksjournalist Joppe Nuyts ging wekenlang undercover aan de slag bij PostNL. Hij zag er uitbuiting, zwartwerk en zelfs kinderarbeid.
Het gerecht viel eergisteren binnen in drie depots van pakjesbezorger PostNL. De CEO van PostNL België, Rudy van Rillaer, en de operationeel directeur in België worden ervan beschuldigd leiding te geven aan een criminele organisatie. Ook worden ze beschuldigd van mensenhandel, valsheid in geschrifte en verboden terbeschikkingstelling.
Het was al de tweede keer dat het gerecht een grote inval deed in depots van PostNL. Zo’n vier maanden geleden deed het dat al na een undercoverreportage van VTM NIEUWS en Het Laatste Nieuws. Onze reporter toonde toen aan dat er niet alleen zwartwerk gebeurde bij PostNL, maar ook kinderarbeid. Het gerecht verdenkt er de leiding van PostNL van dat het onderaannemers dwingt tot criminele feiten, en dat model in stand houdt. Ze riskeren gevangenisstraffen van zes maanden tot drie jaar. De volledige undercoverreportage van Het Laatste Nieuws en VTM NIEUWS kan je hier bekijken.
Bekijk hieronder een fragment van de HLN DOC over de uitbuiting bij PostNL:
Samenwerking
De Nederlandse webwinkel bol.com is verontrust en eist een gesprek met PostNL. Voorlopig blijft bol.com wel samenwerken met de pakjesbezorger. Het bedrijf wil “niet vooruitlopen op de uitkomst van de onderzoeken”, zo zegt een woordvoerder aan ‘De Tijd’. Naast bol.com blijft ook Kruidvat beroep doen op PostNL.
Bol.com wil niet kwijt voor hoeveel procent van de leveringen PostNL instaat. Zeker achtduizend pakjes van de Nederlandse webwinkel en enkele tientallen Kruidvat-pakjes zitten voorlopig vast in de verzegelde depots in Willebroek en Wommelgem. Het is niet bekend wanneer die magazijnen opnieuw toegankelijk zijn. Beide bedrijven brengen hun klanten op de hoogte en zoeken momenteel naar een oplossing.
Voor klanten die vandaag een pakje bestellen, zou er geen probleem zijn. PostNL heeft nog zeven andere depots. Intussen is er ook een nooddepot geopend in Temse.
“Onderaannemers kunnen bijna niet anders dan frauderen”
De beschuldigingen komen voor ABVV-BTB niet als een verrassing. Dat zegt Erik Maes aan VTM NIEUWS. “We krijgen dagelijks telefoons van onderaannemers en mensen die er werken over problemen zoals te lange werkdagen en de pakketprijzen die verlagen”, luidt het. “De onderaannemers kunnen bijna niet anders dan frauderen om tegemoet te komen aan de eisen van PostNL.”
“Alle pakketdiensten zijn in hetzelfde bedje ziek, maar dat komt natuurlijk door het grotere verhaal. Als we kijken naar bol.com en Amazon bijvoorbeeld, dan zie je dat ze op zoek gaan naar de laagste prijs. Dat komt natuurlijk door dat gratis verhaal, maar transport is niet gratis. Er is altijd iemand die de prijs betaalt, en in dit geval zijn dat de onderaannemers en de werknemers natuurlijk”, besluit Maes.
Gespannen relatie tussen PostNL en gerecht
Het moederbedrijf schaart zich expliciet achter het management dat in de cel zit. De samenwerking tussen PostNL en het Belgische gerecht is gespannen. PostNL neemt het het gerecht kwalijk dat het intimiderende taal gebruikt.
Het bedrijf heeft altijd laten weten dat ze samenwerken met de onderzoekers, maar onze onderzoeksjournalist Joppe Nuyts kon zelf vaststellen tijdens de undercoverreportage dat PostNL de chauffeurs naar andere depots stuurt om toch maar niet gecontroleerd te worden.
Lees ook:
BEKIJK OOK: VTM NIEUWS-journalist Joppe Nuyts: “Samenwerking tussen PostNL en gerecht is gespannen”
Herbekijk ook: Minister De Sutter over arrestatie PostNL-CEO
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
NMBS belooft 2.000 treinen extra per week tegen 2026 en schrapt geen haltes
De raad van bestuur van de NMBS heeft het vervoersplan 2023-2026 goedgekeurd, "het meest ambitieuze vervoersplan ooit". Dat heeft de spoorwegmaatschappij vrijdagavond bekendgemaakt. Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) reageert tevreden op het vervoersplan. “Het sluit aan bij de dynamiek en de doelstellingen die de regering voor de toekomst van de trein heeft vastgelegd”, zegt de minister. -
Gouden Formule 19
Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen. -
Defensie mag nieuwe ontploffingskamer kopen
De federale ministerraad heeft groen licht gegeven voor de aankoop van een nieuwe ontploffingskamer. Die moet de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) toelaten om toxische munitie onschadelijk te maken. -
-
PREMIUM22
Pieter (68) en Katrien (57) hebben geen huis meer, alleen maar een camper én de koers: “Waarom zou je meer nodig hebben? Een huis kost enkel geld”
Een huis hebben ze niet meer. Een mobilhome volstaat, vinden Pieter Harvent (68) en zijn vrouw Katrien (57). Het hele jaar rijden ze rond, met de koers als bestemming. “Hoeveel wedstrijden zien we per jaar? Honderd, misschien. Maar dit jaar is het wat minder, spijtig genoeg. Ik heb kanker. Maar hier moésten we toch zijn, ziek of niet.” Dit is hun verhaal, van twee geboren woonwagenbewoners die overal en nergens wonen en daar best gelukkig van worden. “We hebben een bed, douche, wc, keuken en een tv. Meer heb je toch niet nodig?” -
68
Vlaamse regering beslist: dit is het definitieve tracé van de Ventilushoogspanningslijn
De Vlaamse regering heeft het tracé van de Ventilushoogspanningslijn, die energie van de windmolenparken op zee aan land moet brengen, definitief vastgelegd. In het nieuwe tracé kan de regering het aantal getroffen gezinnen beperken tot zo’n 80. In Zedelgem, Torhout en Izegem gaat de lijn deels ondergronds. “Niemand vindt deze beslissing leuk, maar mensen nog langer in onzekerheid laten zitten, was voor mij geen optie”, reageert Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA). -
Klaar voor de lente? Dit zijn de 3 grootste tassentrends voor dit seizoen
De lente is in het land. Tijd om je wintergarderobe in te ruilen voor een zonnigere kleerkast. Een nieuwe handtas fleurt je outfit instant op. Benieuwd naar de tassentrends dit seizoen? Die beloven veel goeds. Van handtassen zo fluffy als een kussen tot héél veel glitters: dit zijn de drie opvallendste lententrends. -
Spaargids.be
Hoe veilig zijn jouw centen bij de bank? En wat met buitenlandse instellingen?
De bankensector kan nog niet meteen opgelucht ademhalen na de noodovername van Credit Suisse. Het aandeel van Deutsche Bank zakt vandaag namelijk met 13 procent. Ook andere Europese banken noteren deze voormiddag verliezen. Hoe veilig is je geld op de bank, indien deze trend zich blijft verder zetten? Spaargids.be zocht het voor je uit.