Minister-presidenten Elio Di Rupo en Jan Jambon flankeren premier Alexander De Croo na een Overlegcomité. Archiefbeeld.
Volledig scherm
PREMIUM
Minister-presidenten Elio Di Rupo en Jan Jambon flankeren premier Alexander De Croo na een Overlegcomité. Archiefbeeld. © Photo News

Druk op vervroegd Overlegcomité neemt toe: “Hoelang gaan we het nog trekken met halve maatregelen?”

Dat het Overlegcomité niet pas midden januari opnieuw zou samenkomen, leek vooraf in de sterren geschreven. Met de bloedrode cijfers - en wat druk van de gouverneurs - zullen de toppolitici zich allicht vroeger dan verwacht over verstrengingen moeten buigen. Maar niet iedereen lijkt daarvan voorstander te zijn: “Als het noodzakelijk is, kan het Overlegcomité binnen het uur bijeenkomen.”

153 reacties

 • Steven van Sas

  7 dagen geleden
  De volgende maatregel: neem verplegend personeel aan. Het grote probleem is niet covid maar een kapotbespaarde en uitgeperste zorg. Gaat men bij de volgende grieppiek dan ook hun pandemiewet inzetten?
 • Paulina Buelens

  7 dagen geleden
  Dus misschien inderdaad, een keer alles sluiten voor 3-4 weken en terug open doen. Alles. Ook scholen die volgens mij grootste besmettingsplaats is aangezien kinderen meestal geen symptomen tonen...wanneer komen de cijfers omhoog? Na alle vakanties. Waarom in de zomer (reizigers toch) wel rustig was? Want scholen waren dicht.
 • francis vanoverschelde

  7 dagen geleden
  De beste maatregelen zijn geen maatregelen zoals in Zweden
 • Jean Donny

  7 dagen geleden
  Wat gemorrel in de marge gaat ons niet ver brengen. Het beestje laat zich niet zo makkelijk doen.
 • Ann Meersman

  1 week geleden
  Scholen sluiten! Zal niet anders kunnen, want die zoetekes gaan voor de rest van hun leven gefrustreerd zijn van een mondmasker te dragen volgens sommigen…
 1. Alfa, delta en nu ook omikron: hoe snel rukten de (dominante) voorlopers van de nieuwe variant op? En zal het lang duren voordat omikron dominant is?

  Alfa, delta en nu ook omikron: hoe snel rukten de (dominante) voorlopers van de nieuwe variant op? En zal het lang duren voordat omikron dominant is?

  Alfa, bèta, gamma, delta en omikron: de wereld heeft volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) inmiddels vijf ‘variants of concern’ gekend. Vooral de alfa- en deltavariant hebben ons land geteisterd en de omikronvariant is goed op weg om hetzelfde te doen. Nooit eerder had een variant immers zoveel mutaties als omikron heeft. “In Zuid-Afrika zie je de curve daardoor steil omhoog gaan”, legt viroloog Marc Van Ranst (Rega Institute) uit.
 2. HET DEBAT. Moeten ongevaccineerden voorrang in de zorg afstaan?
  109

  HET DEBAT. Moeten ongevacci­neer­den voorrang in de zorg afstaan?

  Moraalfilosoof Patrick Loobuyck van de Universiteit Antwerpen pleit voor een opkomstplicht voor vaccinatie. Wie niet komt, betaalt een solidariteitsbijdrage en moet een papier ondertekenen waarop staat dat ongevaccineerden mogelijk geen voorrang zullen krijgen als coronapatiënt op gevaccineerden in een noodsituatie. Wat denk jij? Moeten ongevaccineerden voorrang in de zorg afstaan? Eerst laten we onze experts aan het woord. Daarna is het jullie beurt.