Illustratiebeeld
Volledig scherm
Illustratiebeeld © Shutterstock / fizkes

Drie nieuwe beroepsziekten erkend tijdens ministerraad

De ministerraad heeft vandaag op voorstel van minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit) een ontwerp goedgekeurd  over de uitbreiding van de lijst van beroepsziekten met drie ziekten. Het gaat om eierstokkanker veroorzaakt door asbest, systemische sclerose veroorzaakt door het inademen van stof dat kristallijn silica bevat en uveaal melanoom veroorzaakt door blootstelling aan ultraviolette straling.

 1. Ontdek hoe deze 3 jonge vrouwen omgaan met ongevraagde dickpics: “Het is niet meer van: ‘Oei oei, wat nu’, eerder van: ‘Allez, weer eentje’”
  PREMIUM
  1

  Ontdek hoe deze 3 jonge vrouwen omgaan met ongevraag­de dickpics: “Het is niet meer van: ‘Oei oei, wat nu’, eerder van: ‘Allez, weer eentje’”

  “Ik ontving mijn eerste ‘dickpic’ toen ik 15 jaar was en nog nooit een penis in het echt had gezien. Dat is heel intens op zo’n jonge leeftijd.” Eén op de twee meisjes tussen 15 en 25 jaar kreeg al ongevraagd een intieme foto doorgestuurd. Onze reporter ging met drie studentes op café die het meermaals meemaakten, vooral toen ze nog op de middelbare school zaten. “Je wilt niet de seut zijn die er een drama over maakt, zo ‘normaal’ is het al.”
 2. Kan ‘omgekeerd woonkrediet’ helpen om rusthuisfactuur te blijven betalen? “Huiseigenaars met inkomen onder 2.000 euro kunnen zo uit armoedecijfers verdwijnen”
  PREMIUM

  Kan ‘omgekeerd woonkre­diet’ helpen om rusthuis­fac­tuur te blijven betalen? “Huiseige­naars met inkomen onder 2.000 euro kunnen zo uit armoedecij­fers verdwijnen”

  Is het ‘omgekeerd woonkrediet’ dé oplossing voor wie zich verslikt in de hoge facturen voor een kamer in een woonzorgcentrum? “Het is alleszins een verkeerd idee dat je pensioen de kosten volledig moet dekken”, zegt Johan Staes, CEO van het Vlaams Zorgnetwerk, die het systeem opnieuw op tafel legt. Wat is zo’n omgekeerd woonkrediet? Hoe kan het mijn pensioen verhogen? En welke voorwaarden zijn eraan verbonden?
 3. Besmette Mariska (45) overweldigd door solidariteit van collega’s bij brandweer: “Hartverwarmend, want van overheid krijg ik niets”
  PREMIUM
  Kruisem

  Besmette Mariska (45) overwel­digd door solidari­teit van collega’s bij brandweer: “Hartver­war­mend, want van overheid krijg ik niets”

  Als er één warme familie is, dan zijn het wel de Vlaamse brandweermannen en -vrouwen. Dat beseft Mariska Van Assche (45) maar al te goed. Nadat de Kruisemse brandweervrouw en ambulancier corona opliep tijdens een interventie, toonden haar collega’s zich onmiddellijk solidair: brandweerkorpsen in heel Vlaanderen verkopen nu pannenkoeken om Mariska’s medische kosten te kunnen betalen. “Die enorme respons is formidabel.”
 1. Gamen zonder console, maar met je smartphone? Dit topgadget bespaart je op termijn flink wat centen
  Tweakers

  Gamen zonder console, maar met je smartphone? Dit topgadget bespaart je op termijn flink wat centen

  Fervent gamer en vaak onderweg? Dan ben je mogelijk gebaat bij een controller waar je smartphone in past. “Voor iets meer dan 100 euro kun je heel fijn gamen en ligt er een hele wereld aan – vaak gratis – spelletjes aan je voeten”, zegt Wout Funnekotter, hoofdredacteur bij technologiesite Tweakers. Hij onderwierp de twee meest gangbare controllers voor smartphones aan een vergelijkingstest.
 2. Nadat hij ouders en twee broers verloor door asbest, heeft Eric nu ook kanker: “Ik speelde op fabrieksstort terwijl de bazen wisten hoe gevaarlijk dat was”
  PREMIUM

  Nadat hij ouders en twee broers verloor door asbest, heeft Eric nu ook kanker: “Ik speelde op fabrieks­stort terwijl de bazen wisten hoe gevaarlijk dat was”

  Eric Jonckheere (63) speelde als kind op het stort van asbestfabriek Eternit in Kapelle-op-den-Bos. Zijn vader werkte daar maar stierf op zijn 59ste aan longvlieskanker. Ook zijn moeder en twee broers offerde Eric aan dezelfde kanker, die vorig jaar ook bij hem werd vastgesteld. Vandaag dagvaardt hij Eternit voor de rechtbank van Brussel. “De omerta moet stoppen, het bedrijf beging een opzettelijke fout.”