Illustratiebeeld
Volledig scherm
Illustratiebeeld © Shutterstock / fizkes

Drie nieuwe beroepsziekten erkend tijdens ministerraad

De ministerraad heeft vandaag op voorstel van minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit) een ontwerp goedgekeurd  over de uitbreiding van de lijst van beroepsziekten met drie ziekten. Het gaat om eierstokkanker veroorzaakt door asbest, systemische sclerose veroorzaakt door het inademen van stof dat kristallijn silica bevat en uveaal melanoom veroorzaakt door blootstelling aan ultraviolette straling.

 1. Brussels Airport verwacht 4 miljoen passagiers in zomermaanden: 74 procent van aantal reizigers van voor coronacrisis
  Zaventem

  Brussels Airport verwacht 4 miljoen passagiers in zomermaan­den: 74 procent van aantal reizigers van voor coronacri­sis

  Met 72.000 passagiers wordt nu vrijdag de drukste dag van de zomeruittocht op Brussels Airport. Over heel juli en augustus verspreid verwacht Zaventem 4 miljoen passagiers. De luchthaven zegt voorbereid te zijn op een drukke zomer. Daar waar er enkele weken geleden nog 1.000 vacatures openstonden, zijn dat er nu ‘slechts’ 590. Maar er loeren wel stakingen om de hoek.
 2. Meer dan 35.000 meisjes en vrouwen in ons land worden besneden of lopen het risico besneden te worden

  Meer dan 35.000 meisjes en vrouwen in ons land worden besneden of lopen het risico besneden te worden

  In België zijn meer dan 35.000 vrouwen betrokken bij genitale verminking: ongeveer 23.000 vrouwen en meisjes zijn genitaal verminkt, 12.000 anderen riskeren verminkt te worden. Dat blijkt uit een studie naar vrouwelijke genitale verminking in opdracht van staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit Sarah Schlitz en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.
 3. Nadat hij ouders en twee broers verloor door asbest, heeft Eric nu ook kanker: “Ik speelde op fabrieksstort terwijl de bazen wisten hoe gevaarlijk dat was”
  PREMIUM

  Nadat hij ouders en twee broers verloor door asbest, heeft Eric nu ook kanker: “Ik speelde op fabrieks­stort terwijl de bazen wisten hoe gevaarlijk dat was”

  Eric Jonckheere (63) speelde als kind op het stort van asbestfabriek Eternit in Kapelle-op-den-Bos. Zijn vader werkte daar maar stierf op zijn 59ste aan longvlieskanker. Ook zijn moeder en twee broers offerde Eric aan dezelfde kanker, die vorig jaar ook bij hem werd vastgesteld. Vandaag dagvaardt hij Eternit voor de rechtbank van Brussel. “De omerta moet stoppen, het bedrijf beging een opzettelijke fout.”