BELGA
Volledig scherm
PREMIUM
© BELGA

Drie experts wegen voorstel om snelheid op autostrade te beperken tot 100 km/u: “Dit kan zelfs helpen om files te bestrijden”

Het klinkt niet leuk, het voorstel van Groen om de maximumsnelheid op de autostrade overdag te beperken tot 100 km per uur.  Maar kunnen we er ons ook voordeel mee doen? Brengt het echt iets op voor het milieu? Is er winst voor de verkeersveiligheid? Wat scheelt het in onze portemonnee?  En zijn we nog langer onderweg? Drie experts rekenden even mee.

183 reacties

 • patrick Van der Spiegel

  3 maanden geleden
  Voor diesel moet je sneller kunner rijden om uw roetfilter te laten reinigen . Als altijd max 100km rijd geen last trekt moet je extra rijden in lagere versnelling wat juist meer verbruikt dus waar is de logica .
 • Karl Verbeke

  12 maanden geleden
  Iedere keer dat er een wet , regel wordt bijgemaakt wordt iemand zijn vrijheid ingeperkt. Ik zou voorstellen , wanneer er 1 wordt bijgemaakt, wordt er ook 1 afgeschaft.
 • Jens Peeters

  12 maanden geleden
  Deze 100 heeft zijn nut bewezen op de brusselse ring. Meer file dan ooit.
 • Gunther Daman

  1 jaar geleden
  Wat ik nog niet gelezen heb is gewoon hoe relax trager rijden is. Als je constant 120 wil rijden ben je heel de tijd bezig met in je spiegels te kijken of je naar links kan, en daarna weer naar rechts. Als je tussen 90 en 100 rijdt, kan je gewoon op het rechtervak blijven rijden, zonder stress. En je komt er niet eens veel later mee op je bestemming. En het is nog eens zuinig ook, want je houdt een constante snelheid.
 • Lisette Theunis

  1 jaar geleden
  Laten we allemaal tegen 70km/u in de file gaan staan, dat is pas goed voor de uitstoot en onze economie. Groen gaat nog eens wat garen spinnen op het leed van anderen.
 1. INTERVIEW. Ouders en zussen nemen afscheid van ‘superheld’ Jack (11): “Aan zijn bedje zeiden we nog 200 keer wat een prachtige jongen hij was”
  PREMIUM

  INTERVIEW. Ouders en zussen nemen afscheid van ‘superheld’ Jack (11): “Aan zijn bedje zeiden we nog 200 keer wat een prachtige jongen hij was”

  “Ons Jackske was zo’n fantastisch gul kereltje.” Mama Barbara, papa Philip en zusjes Maya (14) en Olivia (7) vertellen over hun vrolijke voetballer, hun lieve knuffelaar, hun eeuwige grappenmaker. Jack (11) uit Kalmthout stierf nadat hij op school een muurtje op zich kreeg. “Het kind dat zijn hartje krijgt, krijgt niet alleen een sterk, maar ook een heel mooi, positief hart.”
 2. Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
  Mijntelco

  Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?

  Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn.
 3. HET DEBAT. Moet de snelheid op de snelweg beperkt worden tot 100 km/u om brandstof te besparen? Dit is jullie mening

  HET DEBAT. Moet de snelheid op de snelweg beperkt worden tot 100 km/u om brandstof te besparen? Dit is jullie mening

  Vlaams parlementslid van Groen Stijn Bex wil de maximumsnelheid op autosnelwegen verlagen tot 100 km/u. Op die manier kan volgens hem bespaard worden op brandstof. Wat denk jij? Moet de maximumsnelheid verlaagd worden om brandstof te besparen? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Eerder vandaag lieten we onze experts en enkele politici aan het woord. Dit is jullie mening.