Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © Thinkstock/BernardaSv

Doorgeefschenking al meer dan 1.900 keer gebruikt

De doorgeefschenking, waarbij mensen een deel van wat ze erven onder bepaalde voorwaarden vrij van belastingen kunnen doorschuiven naar hun kinderen of kleinkinderen, is sinds 2018 al 1.909 keer gebruikt. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (CD&V) opvroeg.

 1. Doorgeefschenkingen steeds populairder: op deze manieren kan jij je kleinkinderen een duwtje in de rug te geven

  Doorgeef­schen­kin­gen steeds populair­der: op deze manieren kan jij je kleinkinde­ren een duwtje in de rug te geven

  Vaak willen grootouders niet alleen iets nalaten aan hun kinderen, maar ook aan hun kleinkinderen. Denk maar aan de klassieke envelopjes op nieuwjaar of bij een verjaardag. Maar het kan ook groter, zo zitten doorschenkingen in de lift sinds ze fiscaal voordeliger zijn. En gezien de lage rente op spaarboekjes starten meer en meer (groot)ouders ook een beleggingsplan voor hun (klein)kinderen. Spaargids.be zocht uit op welke manieren je je (klein)kinderen een financieel duwtje in de rug kan geven.
 2. Wat gebeurt er met de erfenis als een (plus)ouder in een nieuw samengesteld gezin overlijdt? Onze geldexpert legt de fiscale regels uit
  PREMIUM

  Wat gebeurt er met de erfenis als een (plus)ouder in een nieuw samenge­steld gezin overlijdt? Onze geldexpert legt de fiscale regels uit

  Dat ouders na een echtscheiding een nieuwe relatie beginnen met een partner met kinderen, is lang geen rariteit meer. In Vlaanderen zou zowat één op de tien gezinnen een samengesteld gezin zijn, al is het niet zo makkelijk om dat in precieze cijfers te vatten. Maar wat zijn de fiscale gevolgen op het vlak van erfrecht in zulke nieuw samengestelde gezinnen? Onze geldexpert Michel Maus geeft advies.