Links de vermoorde Ingrid Caeckaert, rechts onderzoekster Sofie Claerhout. De zaak-Caeckaert zou kunnen opgehelderd worden via de nieuwe DNA-techniek.
Volledig scherm
Links de vermoorde Ingrid Caeckaert, rechts onderzoekster Sofie Claerhout. De zaak-Caeckaert zou kunnen opgehelderd worden via de nieuwe DNA-techniek. © RV/Kevin Faingnaert

Doorbraak in meerdere cold cases? Verdachte binnenkort aangewezen door DNA van familielid

Cold cases kunnen binnenkort mogelijk opgelost worden met een nieuwe DNA-techniek. Als de dader nog spoorloos is maar wél sporen heeft achtergelaten, kan ook DNA van familie - tot wel 40 generaties verder - hem verraden. Justitieminister Vincent Van Quickenborne gaat een wetsontwerp indienen om dat mogelijk te maken.

16 reacties

 • Dirk De Graaf

  3 maanden geleden
  Benieuwd welke partijen en belangenorganisaties zich hiertegen gaan verzetten.
 • Dirk Van Den Bossche

  3 maanden geleden
  Verplicht DNA staal voor iedereen en begin nu niet over privacy te zeuren. Als men niets te verbergen heeft kan dit toch geen probleem zijn.
 • Louis Momme

  3 maanden geleden
  Zou kunnen opgelost worden ... door de juiste personen op te pakken en niet zomaar eender wie onterecht in voorarrest te steken.
 • Peggie Van Audenhove

  3 maanden geleden
  In Nederland doen ze dat al 10 jaar. Als het hier eerst nog in een wet moet gegoten worden kan het nog eens 10 jaar duren om dan weggestemd te worden. Leg het er maar bij op tafel mannen bij alle andere zaken die al op tafel liggen. DNA database had al jaren geleden moeten aangelegd worden, idem met vingerafdrukken. Maar ja er blijft die schrik dat er betrokkenen zijn uit allerlei hoge kringen en dat mag nooit het daglicht zien - zie o.a. de Bende van Nijvel.
 • mario schelfthout

  3 maanden geleden
  Waarom geen verplichting voor elke burger? Wie niets op zijn kerfstok heeft hoeft niets te vrezen, toch?