Domper op de feestvreugde: zelfs met modern ventilatiesysteem en dakpanelen haalt testevent in Versuz CO2-norm niet
Momenteel zijn de discotheken in ons land gesloten, maar half september mocht er nog stevig gedanst worden. Onderzoekers stelden zich destijds de vraag of zulke discotheken wel voldoen aan de CO2-norm en zochten het uit. Het resultaat van hun onderzoek is eerder teleurstellend: zelfs met een goed ventilatiesysteem is het voor een megadiscotheek zoals de Versuz bijna onmogelijk om de norm te halen, dat schrijft ‘Het Nieuwsblad’.
Het experiment dateert reeds van 17 september. Toen sloegen ventilatieprofessor Bert Blocken (KU Leuven) en 1.400 fuifnummers de handen in elkaar om te bestuderen hoe een grote rol aerosolen spelen in het nachtleven. Een behoorlijk grote rol, zo blijkt nu uit de resultaten. Zelfs met het moderne ventilatiesysteem waarover de Hasseltse discotheek beschikt, geopende dakpanelen en een verminderde capaciteit was het moeilijk om het aantal speekselpartikeltjes onder het risiconiveau te houden.
Lees verder onder de video: 17 september was de Versuz opnieuw open na meer dan 500 dagen
Er werden in totaal vier aerosolmeters en zeven CO2-meters ingezet om de aerosolen in de lucht te registreren. Terwijl 1.400 bezoekers - wat neerkomt op zo’n 60 procent van de totale capaciteit - dansten, werd hun omgeving nauwgezet bestudeerd.
20 procent verse buitenlucht
Er werd eerst geëxperimenteerd met het ventilatiesysteem dat aanvankelijk 20 procent verse buitenlucht in de discotheek blies. De standaardsituatie, want als er meer koude lucht naar binnen wordt geblazen, kost het teveel energie om de zaak weer warm te krijgen. Het resultaat? Met zowat 900 bezoekers in de zaal, registreerden de CO2-meters 1.400 ppm. De overheid adviseert echter om de concentratie aan CO2 lager dan 900 ppm te houden. Vanaf 1.200 ppm is de ventilatie bijzonder slecht.
80 procent verse buitenlucht en geopende dakpanelen
Het onderzoeksteam van professor Blocken experimenteerde vervolgens met een ventilatiesysteem dat 80 procent verse binnenlucht naar binnen blies. Zo zakten de CO2-waarden naar 881 ppm. Zodra de (vijf) dakpanelen werden geopend zakte de CO2-hoeveelheid verder naar 811 pprm.
Goed nieuws, alleen verbruikt een ventilatiesysteem op volle kracht bijzonder veel energie. Daarbij waren er slechts 1.400 bezoekers aanwezig, 60 procent van de capaciteit.
Bij een volle capaciteit (2.500 personen) en 20 procent verse buitenlucht, zou de CO2-waarde overigens stijgen tot wel 3.000 ppm. En zelfs met 80 procent buitenlucht en geopende dakpanelen zouden 2.500 fuifnummers nog steeds een veel te hoge CO2-uitstoot te produceren van wel 1.397 ppm.
De CO2-uitstoot wordt vaak gebruikt als indicator voor de binnenluchtkwaliteit en als indicator voor de mate van luchtverversing van drukbezette ruimten.
Lees ook:
Herbekijk ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Zonnepanelen plaatsen: deze 7 zaken moet je zeker weten
Dat zonnepanelen het duurzame antwoord zijn op fossiele brandstoffen en op de hoge energieprijzen hoeven we jou niet meer te vertellen. Maar waarop moet je zeker letten bij de installatie? Bouwsite Livios vroeg het aan enkele specialisten. -
Brussel/deurne
Verminkte lichaam in kelder in Deurne vermoedelijk van 52-jarige vrouw uit Barcelona: DNA-staal moet uitsluitsel brengen
De menselijke resten die afgelopen vrijdag werden aangetroffen in een koffer in de kelder van een appartementsgebouw in Deurne behoren mogelijk toe aan een 52-jarige vrouw van Aziatische afkomst uit Barcelona. Dat schrijft de Spaanse nieuwssite Barna Diario. Het Antwerps parket kan dat evenwel nog niet bevestigen. Een zus van de dame is nu naar ons land afgereisd om een DNA-staal af te geven. Het is nu wachten op het resultaat van dat onderzoek. -
Spaargids.be
De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij. -
-
PREMIUM
1 oktober wordt D(isco)-Day: “Corona heeft het nachtleven niet klein gekregen”
Grote problemen verwachten ze niet, veel volk dat tot in de vroege uurtjes wil uitgaan des te meer. Vrijdag is D(isco)-Day, dan mogen de dancings weer open en kunnen de roaring twenties ook in onze clubs op gang komen. “De honger naar nightlife is groot en de spaarpot goed gevuld, het gaat knallen”, klinkt het hoopvol vanop de nu nog lege dansvloeren. -
PREMIUM98
Nucleair expert vindt verlenging kerncentrales geen goed idee: “Zou u in een vliegtuig stappen van meer dan 50 jaar oud?”
De regering wil nu ook de oudste kernreactoren van ons land langer openhouden. Maar is dat wel veilig? “Het is geen evidentie”, zegt emeritus-professor stralingsbescherming Gilbert Eggermont (VUB). “Het risico op een ramp wordt soms wat vergeten, maar het is er nog altijd - ook in ons land.” -
PREMIUMHasselt
Versuz Hasselt maakt zich klaar voor volledig uitverkocht bevrijdingsfeest: “Voelt alsof we voor de allereerste keer openen”
Voor heel wat feestgangers wordt komend weekend hét bevrijdingsfeest, nu alle discotheken vanaf vrijdag eindelijk weer de deuren mogen openen. De Versuz in Hasselt maakt zich zelfs klaar voor een volledig uitverkochte, eerste discoavond met 1.800 hongerige feestvierders. “Het zal een beetje zijn alsof we Nieuwjaar dit jaar iets vroeger vieren", lacht Versuz-uitbater Yves Smolders. -
Mijntelco
Streamingdienst toevoegen aan je telecompakket? Je komt vaak duurder uit dan bij een apart abonnement
Wie vandaag voor een telecombundel met tv kiest, heeft daarbij de mogelijkheid om één of meer streamingdiensten aan zijn pakket toe te voegen. Via je decoder of de televisie-app van je provider kan je dan je favoriete films en series streamen. Maar is dat ook een voordelige formule? Of neem je die abonnementen toch beter apart? Mijntelco.be zocht het uit.