Agenten zetten het gebied rond de vrachtwagen waarin 39 Vietnamese migranten dood werden terugevonden.
Volledig scherm
Agenten zetten het gebied rond de vrachtwagen waarin 39 Vietnamese migranten dood werden terugevonden. © EPA

Doden in vrachtwagen Essex: 24 beklaagden staan vanaf woensdag terecht

In de zaak van de 39 Vietnamese migranten die stierven in een koelwagen in het Engelse graafschap Essex, moeten 24 beklaagden zich vanaf woensdag voor de Brugse correctionele rechtbank verantwoorden. De vermoedelijke spilfiguur riskeert vijftien jaar cel, maar ontkent nog steeds elke betrokkenheid bij mensensmokkel.

 1. Het leven zoals het is in de enige gevangenisafdeling voor senioren in ons land: “We mogen hier alles doen, behalve naar huis gaan”
  PREMIUM

  Het leven zoals het is in de enige gevangenis­af­de­ling voor senioren in ons land: “We mogen hier alles doen, behalve naar huis gaan”

  Met opnieuw een hoogbejaarde die zich op crimineel pad begaf — in Roeselare schoot een 85-jarige man zijn 75-jarige vrouw dood — vraagt een mens zich af: hoe gaat het er voor ouderen aan toe in een gevangenis? Die van Merksplas is de enige in ons land met een speciale afdeling voor 65-plussers. “Het is hier een hemel, precies alsof ik in een rusthuis zit. Met dat verschil dat ik niet weg kan.” Het leven zoals het is bij de — veelal zieke — bejaarden op de seniorensectie van de gevangenis van Merksplas.
 2. Belgisch onderzoek naar 39 dode Vietnamezen in koelcontainer afgerond: dossier wordt wellicht dit najaar doorverwezen naar correctionele rechtbank
  Zeebrugge/Anderlecht

  Belgisch onderzoek naar 39 dode Vietname­zen in koelcontai­ner afgerond: dossier wordt wellicht dit najaar doorverwe­zen naar correctio­ne­le rechtbank

  Het Belgische luik van het onderzoek naar de 39 Vietnamezen die in het Britse Essex dood werden aangetroffen in een vanuit Zeebrugge verscheepte koelcontainer, is afgerond. Het dossier kan wellicht nog dit najaar worden doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Vijf verdachten zitten nog steeds in de cel.