Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert bij zijn vertrek uit het Egmontpaleis.
Volledig scherm
Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert bij zijn vertrek uit het Egmontpaleis. © Photo News

Dit weten we al over het Vivaldi-akkoord: bedrijfswagens emissievrij tegen 2026, langer geboorteverlof voor vaders en digitaks voor grote bedrijven

De zeven partijen die een nieuwe federale regering willen vormen hebben een inhoudelijk akkoord bereikt. Tijdens een marathonvergadering van maar liefst 21 uur werden de laatste knopen doorgehakt. Dat akkoord moet vandaag nog door de leden van de verschillende partijen worden goedgekeurd, en ook de ministerposten moeten nog worden verdeeld. Onze redactie vernam al een aantal punten die het regeerakkoord hebben gehaald. 

 1. Vannacht draaien we de klok een uurtje terug. Voor de allerlaatste keer?

  Vannacht draaien we de klok een uurtje terug. Voor de allerlaat­ste keer?

  U kunt vannacht een uurtje langer slapen, want ons land schakelt weer over op het winteruur. Om 3 uur draaien we de klok een uurtje terug. Het is misschien wel de laatste keer dat u met de wijzers moet prutsen. Het Europees Parlement stemde vorig jaar voor de afschaffing van de uurwisseling in 2021. Maar of we dan definitief overschakelen op het zomer- dan wel op het winteruur, is nog altijd niet uitgemaakt. De bouwsector pleitte gisteren alvast voor een permanent winteruur.
 1. Elio Di Rupo kondigt “gedeeltelijke lockdown” af voor Wallonië. Van Ranst: “Kan inspiratie zijn voor Vlaanderen”
  Play

  Elio Di Rupo kondigt “gedeelte­lij­ke lockdown” af voor Wallonië. Van Ranst: “Kan inspiratie zijn voor Vlaanderen”

  Wallonië krijgt een strengere avondklok dan de rest van het land. Dat heeft de Waalse regering aangekondigd tijdens een persconferentie. De avondklok gaat in Franstalig België al in om 22 uur en duurt tot 6 uur ‘s ochtends. Di Rupo kondigde nog meer verstrengingen aan. De maatregelen gaan morgen in en gelden tot 19 november. Volgens viroloog Marc Van Ranst kan het mogelijk “als inspiratie” dienen voor Vlaanderen.