De politie controleert de 'Passanger Locator Form' van terugkerende reizigers.
Volledig scherm
De politie controleert de 'Passanger Locator Form' van terugkerende reizigers. © EPA

Dit weekend keerden 37.638 geregistreerde reizigers terug uit rode zones, Marc Van Ranst wil meer controle op reizigers die met de auto terugkeren

Ruim 40.000 mensen zijn dit weekend teruggekeerd uit het buitenland. Dat meldt VRTNWS en de vermelde cijfers worden bevestigd door de woordvoerster van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Het grote merendeel van de reizigers kwam uit een rode zone. Volgens viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) lopen de controles op terugkerende reizigers in de luchthavens en stations goed, maar zou dat op de weg iets meer mogen zijn. Dat vertelde Van Ranst in een interview met VRTNWS. De federale politie liet weten afgelopen week 35.000 mensen te hebben gecontroleerd aan onze grenzen.

112 reacties

 • Linda Heintjens

  3 maanden geleden
  Stop met zagen mensen! Ze hebben jullie waar ze jullie willen! Haat je naaste, en vergeet je niet te laten inenten!
 • Philippe Janssens

  3 maanden geleden
  Marc van Ranst vertelt zoveel met als gevolg dat hij zich onherroeplijk vastrijd in zijn eigen bochtenwerk. Op Facebook reageert hij verontwaardigd over Zaventem, in dit artikel vind hij het daar weer prima. Op Facebook laat hij weten: "“Virussen houden van veel mensen in een binnenruimte. Beste mensen, dit is één van de redenen waarom we buitenlandse reizen afraden."... dus een familiebubbel die met de wagen naar een vakantiehuisje rijdt zou dan toch niet het grote risico mogen zijn?
 • Toon Schouteden

  3 maanden geleden
  Waarom niet het leger aan de Belgische grens laten controleren? Waarom de kostprijs van de verplichte testen niet uit reiziger's zakken halen? En mij lijkt het nu makkelijk als werkgever om die "vakantiegangers" hun C4 te geven wegens onwettig afwezig (de wet had hun afgeraden om te reizen dus: eigen schuld, dikke bult).
 • Tuur Schiepers

  3 maanden geleden
  En waarom moet de coranatest van de terugkeerders gratis zijn?
 • Vannitsen Mieke

  3 maanden geleden
  Al de volwassenen die op reis zijn gegaan en nu hun collega’s in de steek laten omdat ze 10 dgn in quarantaine moeten, dat vind ik persoonlijk nog het ergste! Ik hoop dat ze beide testen zelf moeten terugbetalen en de RVA geen recht toekent voor tijdelijke werkloosheid! Opnemen van (onbetaald) verlof lijkt me wel een prima oplossing
 1. Boeve wil rapport van kinderartsen meenemen in onderwijsoverleg: “Te veel signalen dat het voor aantal jongeren heel zwaar wordt”
  60

  Boeve wil rapport van kinderart­sen meenemen in onderwijs­over­leg: “Te veel signalen dat het voor aantal jongeren heel zwaar wordt”

  Lieven Boeve, topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, wil dat er in het onderwijsoverleg ook rekening gehouden wordt met het rapport van de kinderartsen die verenigd zijn in de Pediatric Taskforce. Dat zegt hij zaterdag in De Morgen en aan VRT NWS. "Het welzijn van jongeren komt uiteraard in ons overleg aan bod, maar de problematische situaties - en de omvang ervan - misschien te weinig", zegt Boeve.
 1. Nationaal rouwmoment legt leven in Engeland een minuut lang (letterlijk) stil
  Play

  Nationaal rouwmoment legt leven in Engeland een minuut lang (letterlijk) stil

 2. Zijn er ook versoepelingen voor kinderen mogelijk? Benjamin Dalle: "Het advies blijft: één hobby per kind"
  Play

  Zijn er ook versoepe­lin­gen voor kinderen mogelijk? Benjamin Dalle: "Het advies blijft: één hobby per kind"