De politie controleert de 'Passanger Locator Form' van terugkerende reizigers.
Volledig scherm
De politie controleert de 'Passanger Locator Form' van terugkerende reizigers. © EPA

Dit weekend keerden 37.638 geregistreerde reizigers terug uit rode zones, Marc Van Ranst wil meer controle op reizigers die met de auto terugkeren

Ruim 40.000 mensen zijn dit weekend teruggekeerd uit het buitenland. Dat meldt VRTNWS en de vermelde cijfers worden bevestigd door de woordvoerster van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Het grote merendeel van de reizigers kwam uit een rode zone. Volgens viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) lopen de controles op terugkerende reizigers in de luchthavens en stations goed, maar zou dat op de weg iets meer mogen zijn. Dat vertelde Van Ranst in een interview met VRTNWS. De federale politie liet weten afgelopen week 35.000 mensen te hebben gecontroleerd aan onze grenzen.

112 reacties

 • Linda Heintjens

  2 maanden geleden
  Stop met zagen mensen! Ze hebben jullie waar ze jullie willen! Haat je naaste, en vergeet je niet te laten inenten!
 • Philippe Janssens

  2 maanden geleden
  Marc van Ranst vertelt zoveel met als gevolg dat hij zich onherroeplijk vastrijd in zijn eigen bochtenwerk. Op Facebook reageert hij verontwaardigd over Zaventem, in dit artikel vind hij het daar weer prima. Op Facebook laat hij weten: "“Virussen houden van veel mensen in een binnenruimte. Beste mensen, dit is één van de redenen waarom we buitenlandse reizen afraden."... dus een familiebubbel die met de wagen naar een vakantiehuisje rijdt zou dan toch niet het grote risico mogen zijn?
 • Toon Schouteden

  2 maanden geleden
  Waarom niet het leger aan de Belgische grens laten controleren? Waarom de kostprijs van de verplichte testen niet uit reiziger's zakken halen? En mij lijkt het nu makkelijk als werkgever om die "vakantiegangers" hun C4 te geven wegens onwettig afwezig (de wet had hun afgeraden om te reizen dus: eigen schuld, dikke bult).
 • Tuur Schiepers

  2 maanden geleden
  En waarom moet de coranatest van de terugkeerders gratis zijn?
 • Vannitsen Mieke

  2 maanden geleden
  Al de volwassenen die op reis zijn gegaan en nu hun collega’s in de steek laten omdat ze 10 dgn in quarantaine moeten, dat vind ik persoonlijk nog het ergste! Ik hoop dat ze beide testen zelf moeten terugbetalen en de RVA geen recht toekent voor tijdelijke werkloosheid! Opnemen van (onbetaald) verlof lijkt me wel een prima oplossing
 1. Elia wil eigenaars van zonnepanelen hun stroom laten delen met derden
  9

  Elia wil eigenaars van zonnepane­len hun stroom laten delen met derden

  Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet, wil eigenaars van zonnepanelen die geconfronteerd worden met het afschaffen van de terugdraaiende teller op hun digitale meter, de mogelijkheid bieden om hun opgewekte stroom te delen met derden. Technisch moet dat kunnen. Elia heeft op kleine schaal een digitaal platform getest dat de data-uitwisseling hiervoor mogelijk maakt. Maar voor de oplossing effectief op de markt kan gebracht worden, is er wel nog verdere afstemming nodig met de politiek en de regulatoren. Bovendien kan je dit ook niet doen zonder de medewerking van energieleveranciers, klonk het woensdag in de marge van de jaarresultaten.
 2. "65-plussers twee weken sneller ingeënt”, ondanks verminderde levering AstraZeneca

  "65-plus­sers twee weken sneller ingeënt”, ondanks verminder­de levering AstraZene­ca

  Door het AstraZeneca-vaccin in te zetten voor 65-plussers, kan deze doelgroep twee weken sneller dan voorzien uitgenodigd en gevaccineerd worden in de vaccinatiecentra. Dat meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid. In Vlaanderen kunnen op die manier 18.900 65-plussers gevaccineerd worden in de week van 15 maart, te beginnen met de oudsten. Net vandaag kondigde AstraZeneca aan dat het deze week 13.900 vaccins minder zal leveren voor Vlaanderen.
 1. Nomi gaat uit de kleren tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag
  Play

  Nomi gaat uit de kleren tegen seksueel grensover­schrij­dend gedrag

 2. Vrouw wil geen masker dragen en trekt haar string over gezicht
  Play
  bizar

  Vrouw wil geen masker dragen en trekt haar string over gezicht