Dit weekend keerden 37.638 geregistreerde reizigers terug uit rode zones, Marc Van Ranst wil meer controle op reizigers die met de auto terugkeren
Ruim 40.000 mensen zijn dit weekend teruggekeerd uit het buitenland. Dat meldt VRTNWS en de vermelde cijfers worden bevestigd door de woordvoerster van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Het grote merendeel van de reizigers kwam uit een rode zone. Volgens viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) lopen de controles op terugkerende reizigers in de luchthavens en stations goed, maar zou dat op de weg iets meer mogen zijn. Dat vertelde Van Ranst in een interview met VRTNWS. De federale politie liet weten afgelopen week 35.000 mensen te hebben gecontroleerd aan onze grenzen.
Delen per e-mail
Zaterdag kwamen er 20.389 Passenger Locator Forms (PLF’s) binnen. Dat zijn de formulieren die terugkerende reizigers moeten invullen, wanneer ze meer dan 48 uur in het buitenland verbleven. Van die groep reizigers kwamen er 17.701 uit een rode zone. Voor zondag werden er nog eens 22.315 formulieren geregistreerd. 19.937 mensen gaven te kennen dat ze uit een rode zone kwamen.
“De cijfers stemmen ons tevreden”, aldus France Dammel, de woordvoerster van minister Vandenbroucke. “Op de luchthaven is het moeilijk om aan de PLF’s te ontsnappen en ook in het Zuidstation in Brussel waren er zaterdag veel controles. Wie niet in orde was kreeg een boete en moest alsnog het formulier ter plaatse invullen”.
Meer controle nodig?
Ook viroloog Marc Van Ranst vindt dat de meeste controles op terugkerende reizigers goed lopen: “In de luchthavens en de stations doet men dat zeer goed”. Toch zou Van Ranst meer controle willen op reizigers die terugkeren met de auto: “Op de weg zou dat iets meer mogen zijn dan 1 auto om de 10 minuten.”
Van Ranst uitte ook zijn bezorgdheid over het effect van de terugkerende reizigers op de coronacijfers: “Als ze zich laten testen en in quarantaine gaan, zal dat meevallen. Maar een aantal mensen doet dat niet en dat is gevaarlijk. Dat getuigt niet van burgerzin”, aldus Van Ranst.
Van Ranst vindt ook dat wie vanaf 1 januari, tegen het streng negatief reisadvies van de overheid in, toch nog op reis gaat naar een rode zone, de kosten van testing en quarantaine bij terugkomst zelf moet incalculeren. “We moeten allemaal oppassen om geen extra besmettingen/virusstammen binnen te brengen uit het buitenland. Wie op reis ging moet zich laten testen en in quarantaine gaan. Dit is geen spielerei”, schrijft hij op sociale media.
De politie controleerde van 26 december tot en met 2 januari 35.000 mensen aan onze grenzen. Het ging om controles op het invullen van het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) voor wie langer dan 48 uur in het buitenland verbleef en op het bijhebben van negatieve testformulieren voor niet in België gevestigde personen.
Het grootst aantal controles vond plaats in de luchthaven. De luchtvaartpolitie controleerde 27.291 passagiers van wie er 51 niet in orde waren. In de treinstations controleerde de spoorwegpolitie tussen de 6.500 en 7.000 personen van wie er 23 niet in regel waren. Op de autosnelwegen controleerde de wegpolitie 501 passagiers van wie er 14 een boete opliepen.
Huidige coronacijfers
Over de huidige coronacijfers is Van Ranst voorzichtig optimistisch, hoewel er rekening moet worden gehouden met het feit dat we in een vakantieperiode zitten: “We hebben 2 vakantieweken gehad en feestdagen. Dan worden er minder mensen getest”, aldus de viroloog. Maar de cijfers blijven wel dalen: “De feestdagen zijn eigenlijk prima verlopen, buiten enkele incidenten. Dat is geruststellend.”
“Binnen Europa zijn we een van de landen die het zeer goed doen, we staan daar in de top 6", aldus Van Ranst. Maar het verschil met de buurlanden is groot: “De vakantieplaatsen waar veel mensen naartoe zijn gegaan zijn ruilmarkten voor die virussen, dat is duidelijk”. “En dan wil je bijvoorbeeld die Engelse variant niet te veel zien stijgen in ons land”, aldus de viroloog.
Eerder vandaag temperde infectiologe Erika Vlieghe de hoerastemming rond de dalende cijfers. Er zijn immers de Britse coronavariant, de ongunstige evolutie in onze buurlanden en tal van Belgische families die net op vakantie in het buitenland zijn geweest.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Coens: “Buitenbubbel van 10 moet vrijdag op agenda Overlegcomité”
CD&V-voorzitter Joachim Coens wil dat het Overlegcomité vrijdag bekijkt of ook volwassenen in de buitenlucht in groepen van 10 personen bij elkaar mogen komen. Dat heeft hij deze avond gezegd in De Afspraak (Canvas). -
PREMIUM26
Onderzoeker Bart Mesuere pleit voor nuance in het vaccindebat: “Kijk niet alleen naar de grote voorraad, dat is te gemakkelijk”
-
Topvrouw Testing & Tracing: “Voorstander vaccinatiepaspoort als iedereen kans op vaccinatie heeft gehad”
Karine Moykens, voorzitster van het Interfederaal Comité Testing en Tracing, is voorstander van het invoeren van een vaccinatiepaspoort, maar pas als iedereen de kans heeft gehad om zich te laten vaccineren. Dat heeft ze vanavond gezegd op een panelgesprek van Health House. Moykens verkiest ook een Europese oplossing boven het koppelen van een dergelijk paspoort aan de Belgische coronalert-app. -
-
HLN Drive
Is een elektrische auto echt goedkoper in verbruik?
We kunnen niet ontkennen dat een elektrische auto geld kost. Veel geld. “Maar het verschil met een wagen met verbrandingsmotor win je op termijn terug”, horen we dan. Is dat wel zo? HLN Drive haalde de rekenmachine boven. -
9
Elia wil eigenaars van zonnepanelen hun stroom laten delen met derden
Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet, wil eigenaars van zonnepanelen die geconfronteerd worden met het afschaffen van de terugdraaiende teller op hun digitale meter, de mogelijkheid bieden om hun opgewekte stroom te delen met derden. Technisch moet dat kunnen. Elia heeft op kleine schaal een digitaal platform getest dat de data-uitwisseling hiervoor mogelijk maakt. Maar voor de oplossing effectief op de markt kan gebracht worden, is er wel nog verdere afstemming nodig met de politiek en de regulatoren. Bovendien kan je dit ook niet doen zonder de medewerking van energieleveranciers, klonk het woensdag in de marge van de jaarresultaten. -
"65-plussers twee weken sneller ingeënt”, ondanks verminderde levering AstraZeneca
Door het AstraZeneca-vaccin in te zetten voor 65-plussers, kan deze doelgroep twee weken sneller dan voorzien uitgenodigd en gevaccineerd worden in de vaccinatiecentra. Dat meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid. In Vlaanderen kunnen op die manier 18.900 65-plussers gevaccineerd worden in de week van 15 maart, te beginnen met de oudsten. Net vandaag kondigde AstraZeneca aan dat het deze week 13.900 vaccins minder zal leveren voor Vlaanderen. -
Loopbaanbegeleiding: hoe werkt het en hoe weet je of het iets voor jou is?
Uitgekeken op jouw job? Knaagt er iets, maar kan je niet goed zeggen wat? Heb je het helemaal gehad met jouw bedrijf of sommige collega’s? Weet dat je meestal recht hebt op loopbaanbegeleiding, waarbij je samen met een vaste begeleider je werksituatie onder de loep neemt. Jobat.be vat de essentie samen.
112 reacties
Linda Heintjens
Philippe Janssens
Toon Schouteden
Tuur Schiepers
Vannitsen Mieke