Dit verandert op 1 februari: baas mag ambtenaren na uren niet meer bellen, hogere tarieven bij NMBS

Nieuwe maand, nieuwe regels. Zo mogen vanaf 1 februari federale ambtenaren niet meer na de normale werkuren worden opgebeld door hun baas. Naar jaarlijkse gewoonte past de NMBS ook haar tarieven aan op 1 februari: de woon-werkabonnementen en de schoolabonnementen worden 2,14 procent duurder. Een overzicht van enkele veranderingen.

 1. Van Quickenborne wijst op strengere straffen voor misdrijven tegen LGBTQI+-gemeenschap

  Van Quickenbor­ne wijst op strengere straffen voor misdrijven tegen LG­BTQI+-gemeen­schap

  Rechters zullen in de toekomst strenger kunnen optreden tegen misdrijven tegen LGBTQI+-personen, zoals het bedreigen van een holebikoppel dat hand in hand loopt. Naast seksuele geaardheid en geslachtsverandering worden in een nieuw wetsontwerp ook genderidentiteit en genderexpressie als discriminatiegrond toegevoegd. En ze zullen als verzwarende factor gelden voor alle misdrijven in het strafwetboek, meldt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) dinsdag.
 2. RECONSTRUCTIE. Hoe is het zover kunnen komen met uw energiefactuur? De oorzaken, gevolgen en oplossingen van deze energiecrisis doorgelicht
  PREMIUM

  RECONSTRUC­TIE. Hoe is het zover kunnen komen met uw energiefac­tuur? De oorzaken, gevolgen en oplossin­gen van deze energiecri­sis doorge­licht

  De zomer van 2022 wordt cruciaal om te verhinderen dat we ook volgende winter nog met torenhoge gasprijzen zitten. Dat zegt Thijs van de Graaf (UGent), professor internationale politiek en globale energiepolitiek, die haarfijn analyseert waar deze energiecrisis vandaan komt en hoe we er ook weer uitgeraken. Op termijn is er maar één optie om deze kostenexplosie definitief af te zweren. “Isoleren, isoleren en nog eens isoleren.”
 1. 193 slachtoffers per maand: steeds meer verkrachtingen gemeld door steeds jongere slachtoffers

  193 slachtof­fers per maand: steeds meer verkrach­tin­gen gemeld door steeds jongere slachtof­fers

  Het afgelopen jaar heeft een recordaantal slachtoffers van seksueel geweld zich gemeld. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Zorgcentra na Seksueel Geweld die Het Laatste Nieuws kon inkijken. Het gaat om maar liefst 193 slachtoffers per maand. Opvallend ook: de slachtoffers worden steeds jonger. Al meer dan een op de drie die zich meldt, is minderjarig. “Dit is zorgwekkend.”
 2. Je tuinhuis, bloemenperk of zwembad veilig stellen? Zo zinvol is een aparte verzekering voor je tuin
  Spaargids.be

  Je tuinhuis, bloemen­perk of zwembad veilig stellen? Zo zinvol is een aparte verzeke­ring voor je tuin

  Heel wat mensen herontdekten tijdens de lockdown hun tuin. Misschien is dit dan ook het goede moment om even stil te staan bij de verzekering ervan. Wat als je tuinmeubilair beschadigd raakt door intense hagel of brand? Of je bloemenperk of gazon bezoek krijgt van loslopend wild of vandalen? Stel dat je opstaand zwembad lek slaat... Spaargids.be gaat voor je na of je verzekering tussenbeide komt.