Dit stellen experts voor om koopkracht te versterken: lagere maximumsnelheid op snelwegen en einde voor btw-verlaging op energie
De expertengroep rond koopkracht en concurrentievermogen heeft een eerste rapport aan de federale regering afgeleverd. De experten hopen de torenhoge inflatie onder andere te bestrijden door te focussen op de meest kwetsbaren in de maatschappij. Bovendien willen ze een snellere groene transitie. Daarvoor pleiten ze onder meer voor een verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen.
De kern van de federale regering heeft zich woensdagmiddag twee uur lang gebogen over een eerste rapport van de ‘expertengroep koopkracht en concurrentievermogen’. Die groep bestaat voornamelijk uit economen die maatregelen moeten voorstellen om de inflatiecrisis te bestrijden en de koopkracht te versterken.
De experten stellen negen concrete maatregelen voor die de regering verder moet uitwerken:
• Zodra de energieprijzen terug fors naar beneden gaan, willen de economen dat het verlaagd BTW-tarief op elektriciteit en gas terug wordt opgetrokken óf een gelijkwaardige verhoging via de accijnzen op de factuur.
• De belastingschalen moeten vervroegd geïndexeerd worden. Op die manier houden werknemers meer loon over na de loonindexering.
• De experten willen het sociaal energietarief verlengen, of pleiten voor een soortgelijke compensatie via specifieke cheques. Bovendien vragen ze om te onderzoeken of het sociaal tarief nog kan worden uitgebreid naar meer consumenten, al zal dat de overheid wel veel geld kosten.
• De groep stelt voor dat de loonindexering onder de loep wordt genomen. De experten willen dat de timing van de indexeringen en de indexkorf van de gezondheidsindex tegen het licht worden gehouden om er mogelijke gebreken uit te halen.
• De economen willen dat bedrijven voordelen krijgen als ze afstappen van fossiele brandstoffen. Ze stellen bijvoorbeeld een versnelde aftrek voor groene investeringen voor.
• De experten pleiten ervoor om het afromen van de overwinsten van bijvoorbeeld energiebedrijf Engie structureel te maken, om zo voorspelbaarheid te garanderen.
• Het comité wil dat de regering snel handelt om een golf van nieuwe variabele, dure energiecontracten te vermijden. Ze pleiten er bijvoorbeeld voor om energiespelers te verplichten om minimaal een vast én een variabel contract aan te bieden.
• De experten pleiten daarnaast ook voor een lagere maximumsnelheid op snelwegen en een versnelde afbouw van subsidies voor bedrijfswagens. Op lange termijn moeten we allemaal minder energie gaan verbruiken, klinkt het. De overheid moet daarvoor meer inzetten op een betere isolatie van sociale woningen en andere bescheiden woningen.
• Tot slot legt de groep de focus op het belang van groene investeringen. Fossiele brandstoffen moeten worden afgeraden. Er moet ook minder btw betaald worden, maar de accijnzen moeten omhoog. Wanneer investeringen in groene energie en renovatie rendabel zijn zonder subsidies, moet de overheid haar subsidiebeleid terugschroeven.
Eindrapport eind deze maand
Het eindrapport wordt eind deze maand overgemaakt aan de regering en zal een “grondige analyse van de huidige macro-economische situatie, met name de aard en de omvang van de huidige sociaaleconomische schok” omvatten. Dat laat de woordvoerder van premier Alexander De Croo (Open Vld) weten.
De expertengroep zal ook nagaan hoe de effecten van de schok zijn verdeeld en komt met beleidspistes. Parallel worden binnen de regering werkzaamheden opgestart om die pistes “verder in detail te analyseren”, klinkt het.
“Ondernemers vergeten”
Zelfstandigenorganisatie NSZ vindt de voorstellen teleurstellend. “De experten zijn de ondernemers vergeten. Zij hebben niet veel aan voorstellen zoals een verlenging van het sociaal tarief voor energie, hoewel ook hun energierekeningen exploderen.” Het NSZ stelt zich bovendien vragen bij de handhaving van de automatische loonindex.
Herbekijk ook: Dit staat de economie te wachten volgens de Nationale Bank
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gouden 112
Wie gaat dit seizoen helemaal ontploffen? Drie van onze clubwatchers kijken vooruit
De Jupiler Pro League is weer volop bezig en dat betekent dat ook de Gouden 11 terug is. Speel mee met onze sportgame en bewijs dat jij het meeste weet over het Belgische voetbal. Tijdens de eerste zes speeldagen zijn er nog geen prijzen te winnen, omdat de transferperiode nog bezig is. Maar je kunt wel al volop sleutelen aan jouw team. Wij vroegen aan drie van onze clubwatchers wie we in de gaten moeten houden. -
Spaargids.be
Steeds meer groene beleggingsfondsen: maar hoe duurzaam zijn ze echt?
Hoe groen zijn groene beleggingsfondsen? Duurzame fondsen winnen aan fans, maar het is oppassen voor fondsen die zich meer maatschappelijk verantwoord voordoen dan ze zijn. Want bedrijven beseffen heel goed dat ze veel beter in de markt liggen als een label voor duurzaamheid de bedrijfsnaam of het logo flankeert. Waar moet je op letten wanneer je duurzaam wil beleggen? Spaargids.be legt het uit. -
Natuur en Bos: “Bestrijding van Aziatische hoornaar blijft verzekerd”
De bestrijding van de Aziatische hoornaar, een exotische wespensoort die een bedreiging vormt voor de honingbij, blijft gegarandeerd. Het Agentschap voor Natuur en Bos zegt bereid te zijn om verdere bestrijdingsacties te ondersteunen indien dat nodig is, inclusief eventuele meerkosten, overeenkomstig de afspraken met het departement Landbouw en Visserij. Hierover zal de komende dagen met de betrokken actoren worden samengezeten. Dat laat het agentschap zondag weten. -
-
PREMIUM
Limburgse Clytie (42) houdt gazon groen met een wadi: een wonderoplossing tegen de droogte?
-
Mijnenergie
Minder gas verbruiken deze winter? Deze vijf stappen kan je nu al zetten
De onzekerheid rond de aardgasbevoorrading vanuit Rusland weegt sterk op de internationale energiemarkten en bijgevolg ook op jouw aardgasfactuur. Dat effect laat zich tijdens de zomer gelukkig minder voelen, maar belooft in de winter hard aan te komen. Om jouw aardgasverbruik en bijgevolg ook jouw aardgasrekening te beperken, kan je nu al de nodige stappen ondernemen. Mijnenergie.be bundelt vijf praktische tips. -
48 van de 51 gecontroleerde werven in overtreding: minister Demir wil strengere controles op asbestwerven
Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) wil dat de federale regering strenger gaat controleren op werven waar asbest verwijderd wordt. Ze heeft daarover een brief geschreven naar federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS). -
Slalommen, toeteren en constant op de rem: zo ziet 'reddingsstrook' eruit voor politie
Meer dan 1 op de 5 automobilisten weet onvoldoende hoe ze een reddingsstrook moeten vormen. Die is nochtans al sinds oktober 2020 verplicht op wegen met meerdere rijstroken. Dat gebrek aan kennis bij bestuurders wordt pijnlijk duidelijk wanneer VTM NIEUWS meerijdt met de Gentse wegpolitie.