Illustratiefoto
Volledig scherm
Illustratiefoto © Getty Images/Tetra images RF

Dit jaar al 130 gevaarsituaties in kinderopvang gemeld: “Betere opvolging is topprioriteit”

De afgelopen vijf jaar onderzocht het gerecht 14 overlijdens en 24 hersenletsels bij baby’s en peuters in crèches. Zo blijkt uit informatie die bezorgd werd aan de Onderzoekscommissie Kinderopvang in het Vlaams Parlement. Slechts in twee gevallen werd er iemand veroordeeld. Dit jaar zijn er (tot gisteren) al 130 gevaarsituaties in crèches gemeld, zegt Katrien Verhegge, administrateur-generaal van agentschap Opgroeien. Een performanter en meer geïntegreerd systeem om kinderopvanginitiatieven op te volgen is voor het Agentschap Opgroeien dan ook een “topprioriteit”. 

  1. 'Probleemcrèches' krijgen allemaal aanvullende inspectie over de vloer: minister Crevits "niet gerustgesteld" na eerdere herevaluatie

    'Probleem­crè­ches' krijgen allemaal aanvullen­de inspectie over de vloer: minister Crevits "niet gerustge­steld" na eerdere herevalua­tie

    Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits “tilt zwaar” aan de manier waarop het Agentschap Opgroeien haar informatie heeft bezorgd over de lijst van 54 crèches die de voorbije weken een herevaluatie hebben gekregen. De onthaalmoeder uit Veurne van wie de vergunning intussen is ingetrokken, stond op die lijst en werd bij de evaluatie als ‘safe’ bestempeld. Maar het Agentschap was op de hoogte van een huiszoeking over de opvang in Veurne. Dat die informatie niet met haar gedeeld is, kan voor Crevits niet door de beugel. De minister wil nu een aanvullende inspectie van alle overgebleven opvanglocaties op de lijst.
  2. Gerecht onderzocht afgelopen 5 jaar 14 overlijdens en 24 hersenletsels in crèches

    Gerecht onderzocht afgelopen 5 jaar 14 overlij­dens en 24 hersenlet­sels in crèches

    Het gerecht onderzocht de afgelopen 5 jaar 14 overlijdens en 24 hersenletsels bij kindjes die mogelijk gelinkt zijn aan een incident in een crèche. Dat blijkt uit informatie die bezorgd werd aan de Onderzoekscommissie over de problemen bij de kinderopvang in het Vlaams Parlement, zei Freya Saeys (Open VLD) in De Ochtend op Radio 1. Dit jaar zijn er tot gisteren al 130 gevaarsituaties in crèches gemeld, zegt Katrien Verhegge, administrateur-generaal van agentschap Opgroeien. Dat is 80 procent van het totaal van 2021 en al meer dan het totaal van de jaren voordien.