“Dit is parlementaire onderzoekscommissie waard”: partijen reageren verontwaardigd op onthullingen rond koninklijk vastgoed
Het nieuws dat de Belgische belastingbetaler voor miljoenen euro's mee betaalt aan het koninklijke patrimonium, wekt verontwaardiging op bij verschillende politieke partijen. Die vragen op zijn minst meer transparantie in de bijzonder onduidelijke boekhouding van de Koninklijke Schenking. De Kamerfractie van N-VA wil dat er een parlementaire onderzoekscommissie komt.
De Koninklijke Schenking is de instelling die de koninklijke openbare eigendommen beheert. In theorie moet de Schenking financieel onafhankelijk zijn, maar uit onderzoek van de VRT, De Tijd, Apache en Knack blijkt dat in de praktijk hoegenaamd niet het geval te zijn. Ook de belastingbetaler blijkt op te draaien voor het onderhoud van de 7.530 hectare aan bossen, gronden en 77 gebouwen in handen van de Schenking.
Zo betaalt de overheid - wij allemaal samen dus - bijvoorbeeld 100.000 euro per jaar huur voor het kasteel van Hertoginnedal. Maar zijn er kosten aan het gebouw, dan is het óók de overheid die daarvoor geld moet zoeken. Dubbele kosten dus.
Bijna 300.000 euro voor een dressing
Maar de onthullingen gaan verder dan enkel de Koninklijke Schenking. Het onderzoeksteam dook ook in de uitgaven voor het paleis in Brussel en in Laken, die rechtstreeks onder de Regie der Gebouwen van de federale overheid vallen. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat koning Filip onlangs een soort dressing met ceremoniekleding liet renoveren. “Factuur voor de belastingbetaler? 279.357 euro, meer dan de kostprijs van een gemiddeld woonhuis in België”, zegt De Tijd-journalist Lars Bové.
Verschillende politieke partijen vragen na de onthullingen op zijn minst meer openheid en transparantie in de schimmige boekhouding van de Schenking. De vier media die de zaak de afgelopen maanden uitspitten, kregen maar met zeer veel moeite toegang tot de beschikbare informatie. Veel van die informatie is ook bijzonder summier: zo telt de jaarrekening van 2018 amper zes pagina's.
Parlementaire onderzoekscommissie
Open Vld-Kamerlid Vincent Van Quickenborne suggereert op Twitter een parlementaire onderzoekscommissie naar de kwestie. Open Vld Brussel was overigens de eerste partij die pleitte voor de openstelling van het Koninklijk Domein in Laken. Reeds in 2007 lanceerden Els Ampe en Sven Gatz de campagne ‘Stadspark maakt vrij’ om van het Koninklijk Domein een echt park te maken. Els Ampe wil nog steeds het rijk aanbod aan stadsparken en groene ruimtes transformeren naar model van het New Yorkse ‘Bryant Park’.
Ook de N-VA-Kamerfractie vraagt formeel om een onderzoekscommissie. “We merken al langer dat de Koninklijke Schenking een ingewikkeld kluwen is, vermengd met onder andere de Regie der Gebouwen”, zegt Peter Buysrogge. “We moeten als parlement eens een grondig overzicht krijgen van welke middelen waar naartoe gaan. In geen enkele andere sector wordt een dergelijk wanbeheer aanvaard, maar hier blijven we het vrolijk verder financieren met belastinggeld.”
Voor zijn fractiegenoot Tomas Roggeman moeten bij zo’n onderzoek alle opties open liggen. Dat kan gaan tot de opheffing van de Koninklijke Schenking en de teruggave van bepaalde domeinen aan de koninklijke familie, zodat die zelf de kosten moeten dragen. “De Koninklijke Schenking zou financieel autonoom moeten kunnen werken. Nu wordt er te veel rekening gehouden met de persoonlijke belangen van de koninklijke familie.”
Sp.a vraagt bij monde van Vlaams parlementslid Hannelore Goeman dat het koninklijk domein van Laken opengesteld zou worden voor het publiek. “Sire, als we ervoor mogen betalen, dan mogen we er ook in.”
Vlaams Belang pleit onomwonden voor de afschaffing van de monarchie. “De belastingbetaler betaalt per jaar 36 miljoen euro voor het koningshuis”, zegt de partij. “Daarbovenop financiert de burger mee het onderhoud en de renovatie van koninklijke domeinen (kastelen, golfterreinen, bioscoop, zeilclub, ...). Schaf het koningshuis af en investeer dit geld in onze mensen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttijden
Wie deze zomer niet wil puffen in een veel te warm huis, kan investeren in een airco of lucht-luchtwarmtepomp. Dat is een effectieve manier om de temperatuur binnenshuis het hele jaar door comfortabel te houden. In de zomer worden de kamers gekoeld en ontvochtigd en tijdens de winter doet de lucht-luchtwarmtepomp dienst als energiezuinige elektrische bijverwarming. Maar hoe zit het met de wachttijden voor die aircotoestellen? Ben je hopeloos te laat als je er nog eentje wil voor de zomer? Bouwsite Livios vroeg het aan Lieven Verstaen van Daikin. -
Antwerpen
Bakken verontwaardiging over Panos dat brood en koffiekoeken op Meir dumpt: “Triestig nu armoede zo toeneemt”
Een foto van vuilnisbakken op de Meir die uitpuilen van het brood en de koffiekoeken van Panos, leidde maandag tot verontwaardiging bij bezoekers van de Facebookpagina ‘Ge zijt van Antwerpen als...’. In deze tijden van dreigende voedselschaarste en wurgende energieprijzen vlogen de verwijten in het rond. In een reactie bij Radio 2 zegt La Lorraine, moederbedrijf van Panos, dat het in gesprek gaat met de filiaalhouder. -
Tweakers
De beste tablets voor elk budget: vier aanraders van onze expert
Surf je graag in alle comfort? Meestal volstaat een smartphone, maar ’s avonds op de sofa of in bed is een tablet met een groter scherm toch net iets aangenamer. Valt kiezen uit het ruime aanbod je zwaar? Technologiesite Tweakers plaatst de vier beste exemplaren van dit moment naast elkaar. -
-
PREMIUM
Veroordeelde pedofiel vlucht net na uitspraak naar Ibiza: “Hier kan ik mijn beroep beter voorbereiden dan in de gevangenis”
-
4
Goed nieuws voor reiziger: CEO van Brussels Airport verwacht geen chaos tijdens de zomer
Het wordt een drukke zomer op Brussels Airport, maar de drukte zou beheersbaar moeten zijn. “Ik verwacht geen chaos zoals onlangs op andere luchthavens.” Dat laat Arnaud Feist, de CEO van luchthavenuitbater Brussels Airport Company, weten. -
Apenpokken in 10 Europese lidstaten: ECDC maant landen aan om snel te handelen
Het Europees centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) heeft voorlopig weet van 67 gevallen van apenpokken in negen lidstaten van de Europese Unie. De Europese instantie roept landen op om snel te handelen. -
PREMIUMSchellebelle
RECONSTRUCTIE. De Schellebellemoord, met peetvader Prosper als meesterbrein: “De enige vijand die Eddy had, was zijn papa zelf”
225 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerCarla Van Geel
Henri Troyat
Mady Vermeulen
Gino Denil
Andre Wouters