Is het een goed idee om de dienstplicht opnieuw in te voeren. Twee ex-miliciens blikken terug op hun periode 'onder de wapens'.
Volledig scherm
Is het een goed idee om de dienstplicht opnieuw in te voeren. Twee ex-miliciens blikken terug op hun periode 'onder de wapens'. © photo_news

Dienstplicht weer invoeren? Twee ex-miliciens getuigen over 'den troep'

columnZweden voert de dienstplicht opnieuw in, als maatregel tegen de dreiging uit Rusland. Uit onze poll blijkt dat 69% voorstander is om de dienstplicht ook in ons land opnieuw in te voeren. Op de redactie vonden we twee 'anciens' die wél nog hun 'vaderlandse plicht' hebben vervuld. We zetten hun ervaringen onder elkaar.

 1. Vrouw (82) overleeft verkrachting en moordpoging omdat voorbijgangers voor de grap “Halt, federale politie” roepen
  Antwerpen

  Vrouw (82) overleeft verkrach­ting en moordpo­ging omdat voorbijgan­gers voor de grap “Halt, federale politie” roepen

  De 22-jarige Ayoub Merroun is veroordeeld tot 15 jaar voor de moordpoging en verkrachting van een 82-jarige vrouw aan de voetgangerstunnel op Linkeroever. Het slachtoffer was ‘s morgens haar hondje aan het uitlaten toen ze door een gedrogeerde Merroun werd aangevallen. Volgens de rechtbank heeft ze haar leven te danken aan een groepje jongeren die een grap wilden uithalen.
 2. Zweden voert dienstplicht opnieuw in als reactie op Russisch spierballengerol

  Zweden voert dienst­plicht opnieuw in als reactie op Russisch spierbal­len­ge­rol

  Zweden voert de dienstplicht in het leger opnieuw in vanaf de zomer van dit jaar. Zweden heeft het steeds moeilijker de rangen van het leger op vrijwillige basis te vullen, maar de maatregel is ook een reactie op de veranderende veiligheidssituatie nu buurland Rusland met de militaire spierballen rolt. De dienstplicht was in Zweden afgeschaft sinds 2010. Ook in ons land gaan stemmen op om de dienstplicht opnieuw in te voeren: vorig jaar bleek dat meer dan de helft van de Vlaamse jongeren voorstander is.