Illustratiebeeld: de Covid-afdeling in het UZ Gent.
Volledig scherm
Illustratiebeeld: de Covid-afdeling in het UZ Gent. © Franky Verdickt

Diensthoofd Hulpverlening: “Niet-dringende zorg zal opnieuw worden uitgesteld”

Het staat vast dat sommige ziekenhuizen opnieuw niet-dringende zorg zullen moeten uitstellen door de forse stijging van de coronacijfers. Dat zegt Marcel Van der Auwera, diensthoofd Dringende Hulpverlening van de FOD Volksgezondheid. Samen met de zorgvakbonden hoopt hij dat de extra maatregelen snel een effect zullen hebben, waardoor er in de ziekenhuizen opnieuw kan worden afgeschaald. 

 1. ‘Coronabarometer’ lijkt er eindelijk te komen: “Zo kan iedereen zelf zien of het strenger of soepeler wordt”
  PREMIUM
  211

  ‘Coronaba­ro­me­ter’ lijkt er eindelijk te komen: “Zo kan iedereen zelf zien of het strenger of soepeler wordt”

  Drie keer een Overlegcomité in evenveel weken tijd met drie keer strengere maatregelen. Dit wekelijks gebakkelei kwam de regeringen in dit land al op veel kritiek te staan. Steeds meer experten én politici vragen daarom om eindelijk een coronabarometer in te voeren, waarbij vooraf bepaalde maatregelen gekoppeld worden aan duidelijke drempels, zoals besmettingen of ziekenhuisopnames. Het ziet er nu naar uit dat die barometer er inderdaad zal komen.
 2. Waarom maakt omikron ons zo angstig? Experts leggen uit hoe gevaarlijk deze variant kan zijn
  PREMIUM
  89

  Waarom maakt omikron ons zo angstig? Experts leggen uit hoe gevaarlijk deze variant kan zijn

  In België zijn al negen mensen besmet met omikron. Dat aantal zal alleen maar toenemen. Over deze variant van het coronavirus weten we nog bijzonder weinig, maar toch zijn we er heel bang voor. Is dat terecht? Wetenschappers proberen in sneltempo uit te pluizen hoe gevaarlijk de nieuwe variant precies is. Hoopvolle signalen zijn er alleszins. Zowel in Vlaanderen als in Engeland hebben alle besmette mensen die opgevolgd werden, enkel milde symptomen. Professoren Herman Goossens, Geert Leroux-Roels en Pierre Van Damme leggen uit wat we al zéker weten en wat niet.