Dienstencheque-poetshulpen mogen job opschorten mét behoud van loon als werkplek niet coronaveilig is
Een dienstenchequewerknemer mag alvorens haar of zijn job aanvangt, zelf de gezondheidsrisico’s van de werkplek inschatten en het werk onderbreken zolang het probleem niet is opgelost, mét volledig behoud van salaris. Dat heeft minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) aangekondigd.
Dermagne spreekt van nieuwe krachtige maatregelen daar “de incendentie en de blootstelling in de dienstenchequesector zeer groot is”. “Deze werknemers moeten zich in de privéwoningen van klanten begeven door de aard van hun job”, verduidelijkt de PS-vicepremier. “Ze zien vaak meerdere cliënten op een dag. Bovendien lopen ze het risico om verschillende mensen te kruisen, nu telewerken verplicht is en ook les op afstand wordt gegeven.”
De sector kampt met een resem verzwarende omstandigheden: talrijke en herhaalde contacten, met daarnaast de vaststelling dat een werknemer in de sector vaak genoodzaakt is om te blijven werken bij ziekte. Het gaat dikwijls om alleenstaande moeders die zich in een moeilijke financiële situatie bevinden. Tot slot maakt de difficiele driehoeksverhouding tussen de werknemer, de klant/gebruiker en de werkgever de beroepssituatie nog ingewikkelder. Het is niet altijd duidelijk wie welke rechten/plichten heeft.
Mondmaskers voorzien
“We hebben de plicht om deze werknemers zo goed als mogelijk te beschermen”, gaat Dermagne verder. “Werkgevers worden nu verplicht om per shift een chirurgisch wegwerpmasker te voorzien, en een extra masker als de shift langer duurt dan vier uur. De werknemers zullen ook voldoende desinfecterende gel krijgen. Het is gedaan met rekenen op goodwill. We moeten deze werknemers beschermen.”
Ook een tweede voorstel kreeg steun van de regering. “Veel werknemers hebben soms geen andere keuze dan aan hun dienst te beginnen, hoewel ze zichzelf blootstellen aan gezondheidsrisico’s door in contact te komen met mensen die geen masker dragen in eente kleine en slecht geventileerde ruimte. Dat is onaanvaardbaar”, aldus Dermagne.
Als er niet snel actie wordt ondernomen om de situatie te verhelpen, moet de werknemer het werk niet hernemen
Minister Pierre-Yves Dermagne
“Werknemers krijgen vanaf nu het recht om de situatie zelf in te schatten. Een werknemer die zich onveilig voelt, kan, na contact met de werkgever, het werk onderbreken zolang het probleem niet is opgelost. Als er niet snel actie wordt ondernomen om de situatie te verhelpen, moet de werknemer het werk niet hernemen”.
Die beslissing mag bovendien geen financiële gevolgen hebben: het volledige salaris wordt behouden. “Dit is uiteraard van essentieel belang voor de daadwerkelijke uitoefening van het recht door deze werknemers, die zich vaak in een precaire financiële situatie bevinden”, besluit de minster.
De goedgekeurde voorstellen worden opgenomen in het volgende ministerieel besluit rond Covid-19.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.
Hatsjikidee, onder welke steen heeft die de voorbije14 maand geleefd.
Sebastian Peeters
2 jaar geleden
Ja, dan zeggen de klanten het contract met deze huishoudhulp op en mogen ze op zoek naar een andere klant. Er is weer ferm over nagedacht door wat populistische politici.
Rudy Toussaint
2 jaar geleden
Eindelijk gaan ze eens iets doen voor de mensen die voor een prikje je woning komen kuisen.
Yann Mahé
2 jaar geleden
Onze poetsvrouw komt niet meer. Wij werken allebei van thuis en meestal is onze dochter van 15 er ook. Elk in een aparte kamer. Ze kan dus niet tegelijk nog poetsen ook... Ik kuis nu dus zelf, met hulp van onze drie kinderen die maar Al te graag helpen voor een zakcentje meer...
Anneke Brusselmans
2 jaar geleden
Dank u Guido ceuleers jij hebt nog respect voor ons . Zoals ik hier sommige direct in aanval hoor gaan wie profiteert er hier van wie ? Voor 30 euro is jullie huis gekuist gaan jullie daarvoor werken ? Denk het niet nu weer commentaar omdat we ook is iets goed zouden krijgen voor wie zijn dienstencheques eigenlijk voor mensen die hulp nodig hebben of oudere mensen en alleenstaande maar wie profiteert ervan ? Die dat geen respect hebben en ons als meid behandelen neem ons weg je zal wat zien
19 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerPatrick Verbelen
Sebastian Peeters
Rudy Toussaint
Yann Mahé
Anneke Brusselmans