Deze week in 1978: studentenclub steelt Manneken Pis voor de laatste keer, sindsdien plast hij vat bier op dag van studentendoop
Elke Belg kent Manneken Pis, het zelfs wereldberoemde Brusselse ketje dat al eeuwen staat te wateren in de Stoofstraat. Het is al lang niet meer het originele beeldje, maar een replica. Die beslissing werd genomen na een aantal diefstallen, waarvan de laatste dinsdag exact 44 jaar geleden plaatsvond. Toen stal een studentenclub uit Anderlecht ook de replica.
Hiëronymus Duquesnoy de Oudere maakte in 1619 het bronzen beeldje van Manneken Pis, naar het voorbeeld van de ‘putti pisciatori’ of plassende kinderfiguurtjes. Volgens de meest waarschijnlijke legende is de publieke fontein een eerbetoon aan de vele leerlooierijen in de Stoofstraat. Leerlooiers gebruikten urine van kinderen om het leer met het zuur van de urine soepeler te maken. Minder waarschijnlijk, maar wel straffer is de sage van Juliaantje. Vijanden die Brussel belegerden, deden alsof ze zich overgaven, maar staken in werkelijkheid buskruit onder de stadswallen om de stad op te blazen. De kleine Juliaan zou de brandende lont hebben opgemerkt en ze hebben gedoofd door erop te plassen. Een heldendaad die de stad Brussel van de ondergang zou hebben gered. Vandaar de oorspronkelijke naam van de fontein met een stenen beeldje in de 14de eeuw: ‘Julianekensborre’ of Petit Julien.
Manneken Pis, vandaag nog altijd te vinden in de natuurstenen nis op de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat, werd niet alleen minstens zeven keer ontvoerd of gestolen, maar onderging ook de belegering van Brussel door de Franse koning Lodewijk XIV in augustus 1695. Het beeldje werd in veiligheid gebracht en enkele dagen later weer op zijn zes meter hoge sokkel gezet.
In 1747 wilden Franse soldaten het beeld stelen. Koning Lodewijk XV kon toen de gemoederen bedaren door de daders te laten arresteren, een prachtig kostuum van met goud geborduurd brokaat aan Manneken Pis te schenken én hem te laten toetreden tot de Orde van de Heilige Lodewijk.
Het plassende jongetje - amper 55,5 cm groot - bleef ongeschonden, tot in 1817. In de nacht van 4 op 5 oktober 1817 nam een dwangarbeider, Antoine Licas, het beeld weg en sneed het in stukken om die als schroot te verkopen. De resten werden onder een hoop puin teruggevonden en het beeldje werd hersteld. De dader werd in november gevat. In februari 1818 werd hij veroordeeld tot levenslange dwangarbeid, een straf die later is teruggebracht tot 20 jaar. Hij moest ook een uur aan de schandpaal op de Grote Markt staan.
In 1955 en 1957 waren er opnieuw twee pogingen tot diefstal van Manneken Pis. Leden van de Antwerpse studentenclub ‘Wikings’ gingen er in de nacht van 16 op 17 januari 1963 mee aan de haal. Ze kregen voor die diefstal 80.000 Belgische frank. Dat is bijna 2.000 euro, maar vandaag zou dat, rekening houdend met de inflatie, neerkomen op ruim 15.000 euro. Dat mooie bedrag ging naar een goed doel voor mindervaliden en daarom werden de daders niet gestraft.
In 1965 raakte het beeld wéér beschadigd. Het bovenste stuk werd enkele maanden later in het Brusselse kanaal teruggevonden. Het beeld moest opnieuw worden gerestaureerd. Toen werd besloten om een replica te maken en het origineel te bewaren in het Broodhuis, waar het Museum van de Stad Brussel is gevestigd.
Maar ook die kopie van Manneken Pis lokte dieven. Op 26 april 1978 roofde een studentenclub uit Anderlecht de replica. Een stunt voor de presesverkiezing. Als straf moesten de studenten een kostuum maken. Nog elk jaar draagt Manneken Pis dit pak tijdens de studentendoop in Brussel. In plaats van water plast het ventje dan een vat bier. Het ketje van Brussel heeft in zijn kleerkast intussen overigens al meer dan 1.000 kostuums hangen, aangeboden door schenkers uit de hele wereld.
Tot slot: wat met het beeldje van Manneken Pis in Geraardsbergen? Dat zou volgens de legende een replica zijn, geschonken door de Brusselaars omdat de inwoners van Geraardsbergen hadden geholpen om de Engelse soldaten te vatten die Manneken Pis in 1745 hadden ontvoerd. Maar Manneken Pis van Geraardsbergen is geen replica. Dat beeld gaat zelf terug tot de 15de eeuw en is dus ouder dan het Manneken Pis uit 1619 van Hiëronymus Duquesnoy de Oudere. Het Juliaantje van de ‘Julianekensborre’, waarvan al sprake in 1388, zou dan weer ouder zijn dan het plassende jongetje in Geraardsbergen. Kortom, de vete tussen beide steden is nog altijd niet opgelost.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Vrienden van Olivier Vandecasteele na vrijlating: “Hij liep diagonalen op gevangeniskoer van 3 op 5 meter om zijn conditie te onderhouden, tot wel 20 kilometer”
-
Royalty
KIJK. Ook koningin Mathilde is van de partij tijdens de 20 km door Brussel
Zo’n 40.000 deelnemers stonden zondagochtend aan de start van de 20 kilometer door Brussel. Onder hen ook koningin Mathilde. Zij legt de tocht door de Belgische hoofdstad al wandelend af. Bovendien loopt ook prins Emmanuel (17) mee, bericht het Belgische koningshuis in een tweet. -
Mijntelco
Je telecom en energie-/bankzaken in één contract combineren: kom je dan voordeliger uit? Wij maakten de berekening
Dat telecompakketten in verschillende vormen en maten bestaan, hoeven we jou vast niet meer uit te leggen. Wat je misschien nog niet wist, is dat sommige providers je ook de mogelijkheid bieden hun aanbod te combineren met een energiecontract of bancaire diensten. In ruil krijg je een korting op je maandelijkse factuur. Is combineren de moeite of niet? Mijntelco.be zocht het uit. -
-
Nonchalant en een beetje vintage: topmodel Bella Hadid (26) zweert bij dit type handtas
-
VTM NIEUWS
“Hij wilde meteen een Belgisch pintje”: volgens boezemvriend heeft Olivier nog altijd gevoel voor humor
Olivier Van Steirtegem, boezemvriend van Olivier Vandecasteele, was een van de eersten die de Belg gisteren weer in de armen kon sluiten. Met VTM NIEUWS sprak hij over de thuiskomst van Vandecasteele: “Het is het einde van een nachtmerrie voor ons”. -
FILM
STREAMINGTIP. ‘Love to Love You, Donna Summer’: intiem portret van discokoningin
Een nieuwe maand, alweer een sterke docu op Streamz. Dit keer pakt de streamingdienst uit met ‘Love to Love You, Donna Summer’, waarin dieper wordt ingezoomd op het leven van het wereldberoemde disco-icoon. -
Limiet voor kind krijgen van overleden partner opgetrokken naar vijf jaar: “Eindelijk is er tijd om te rouwen”
Gent