Deze politieke kleppers raakten niet herverkozen
Verkiezingen leveren steevast winnaars op en nieuwe gezichten in de Kamer en het Vlaams Parlement. Dat betekent echter ook dat een aantal bekende gezichten uit het federale en het Vlaams halfrond verdwijnen. Een overzicht.
Delen per e-mail
KAMER
N-VA verliest de meeste Kamerzetels en dat betekent dus ook dat de partij de meeste vertrekkers ziet. Opvallendste naam is ongetwijfeld Kamervoorziter Siegfried Bracke. Bracke duwde de Oost-Vlaamse Kamerlijst en was lange tijd in de running voor een zetel, maar die gaat uiteindelijk naar N-VA-jongerenvoorzitter Tomas Roggeman. Ook Antwerps schepen Ludo Van Campenhout raakte ondanks 15.000 voorkeurstemmen niet verkozen op de Antwerpse Kamerlijst en wijt dat aan zijn plaats - de 20ste - op die lijst. Ook deze N-VA’ers verdwijnen uit het federaal halfrond: Johan Klaps, Koenraad Degroote, An Capoen, Brecht Vermeulen, Daphne Duméry, Werner Janssen, Peter Luykx, Lies Jans en Lieve Maes.
Ook bij Open Vld verschillende namen die niet terugkeren in de Kamer: Veli Yüksel (die kort voor de verkiezingen van CD&V overkwam), voormalig Vlaams minister en burgemeester van Kapellen Dirk Van Mechelen, Luk Van Biesen (kopstuk van de Open Vld in de Vlaamse Rand), Nele Lijnen en Sandrine De Crom.
Idem bij CD&V, dat verschillende oudgedienden uitzwaait: Griet Smaers, Roel Deseyn, Stefaan Vercamer, Maasmechels burgemeester Raf Terwingen en Sonja Becq.
Bij Groen verdwijnen Anne Dedry en Ingrid Pira, die uit het Vlaams parlement overkwam. Bogdan Vanden Berghe, de ex-topman van 11.11.11., raakte niet verkozen. Bij sp.a verdwijnt Vilvoords burgemeester Hans Bonte. Ook oud-burgemeester van Oostende Johan Vande Lanotte kon tijdens zijn laatste campagne geen plek meer bemachtigen.
VLAAMS PARLEMENT
Meest in het oog springende naam van de Vlaams parlementsleden die niet raakten herverkozen is voormalig Groen-partijvoorzitter Wouter Van Besien. Zijn ruim 8.000 voorkeurstemmen als lijstduwer volstonden niet om één van de vier zitjes te veroveren.
Moeten ook vertrekken uit het Vlaams parlement: Leuvens Open Vld-kopstuk Rik Daems en zijn partijgenoot Jo De Ro. Opmerkelijk bij Open Vld in West-Vlaanderen: Franceso Vanderjeugd, ooit de jongste burgemeester van het land, die zijn plaats afstond aan Mercedes Van Volcem is zijn zetel kwijt. Hij haalde op plaats vier meer dan 18.000 voorkeurstemmen, 5.000 meer dan Van Volcem. Toch is zij verkozen, omdat ze een hogere plaats had op de lijst.
Bij N-VA raakten de Oost-Vlaamse N-VA’ers Helga Stevens, Miranda Van Eetvelde en Ingeborg De Meulemeester niet herverkozen. Datzelfde lot is beschoren voor de Antwerpse districtsburgemeester Paul Cordy en Jelle Engelbosch (Sint-Truiden).
CD&V: Michel Doomst, burgemeester van Gooik, vooral bekend ten tijde van Brussel-Halle-Vilvoorde, en voormalig Brasschaats burgemeester Dirk de Kort verdwijnen uit Vlaamse halfrond.
EUROPEES PARLEMENT
De groenen vallen terug naar één zetel en moeten daarom noodgedwongen afscheid nemen van Bart Staes. Zijn plaats gaat naar Petra De Sutter. Zo komt voor Staes een einde aan twintig jaar carrière in het Europees Parlement. “Ik denk dat ik daar iets heb betekend”, meent hij. “Maar het was tijd voor vernieuwing. Een tweede zetel was natuurlijk fantastisch geweest, maar met Petra blijft de partij Europees in goede handen.”
Bij N-VA raakte Mark Demesmaeker ondanks 84.000 voorkeurstemmen niet verkozen. De Hallenaar zetelde sinds 2013 in het Europees Parlement.
Ivo Belet, Europees parlementslid voor CD&V sinds 2004, is zijn zetel kwijt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobs Wat als je niet op pensioen wil gaan? Dit zijn de regels voor werken na 65
Het pensioen van tv-icoon Martine Tanghe gaf een nieuwe impuls aan het debat over werken na 65. Wil je blijven werken hoewel je op pensioenleeftijd bent? Of ben je al met pensioen, maar wil je toch iets bijverdienen? Jobat.be bekeek de regels. -
Brugge boven, Golden Oli en Primus Paul: deze spelers kleurden de voorbije tien Gouden 11-speeldagen
Twintig speeldagen ver in de Jupiler Pro League, tijd voor een nieuwe round-up. Club Brugge is leider, Paul Onuachu afgetekend topschutter en de strijd om play-off 1 is bijzonder spannend. Maar welke ploegen en spelers kleurden de voorbije tien rondes van de Gouden 11? -
Aartselaar Wagen uitgebrand in Aartselaar: vermoedens van brandstichting
De hulpdiensten werden zaterdagavond opgeroepen voor een autobrand in de Leugstraat in Aartselaar. -
-
Zware kritiek op verminderde levering Pfizer, maar ook goed nieuws over 'superspuiten’
Het nieuws dat Pfizer volgende week maar 60.000 en geen 100.000 vaccins aan ons land kan leveren, botst op stevige kritiek en op onbegrip, ook bij taskforce vaccinatie. Zo noemt Xavier De Cuyper, topman van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), het “onbegrijpelijk” en “onaanvaardbaar” dat Pfizer op minder dan 48 uur voor de beloofde levering en “zonder duidelijke uitleg” de levering terugschroeft. De taskforce analyseert nog wat de precieze impact zal zijn op het vaccinatieschema, met name in de ziekenhuizen. -
PREMIUM
Werknemers getuigen over corona-inbreuken: “Allemaal gaan skiën, niemand in quarantaine”
-
PREMIUM
Strengere regels op komst voor teruggekeerde reizigers: iedereen testen, ook wie minder dan 48 uur in het buitenland was?
-
Multimedia Is het nog de moeite om te investeren in een fototoestel?
Omdat de camera’s in onze smartphones steeds beter worden, lijkt het dom om nog in een fototoestel te investeren. Onze techredacteur zocht naar de belangrijkste verschillen tussen de twee.
81 reacties
Andy Verachtert
Jacques Vossen
michel mans
Ludo Van Beylen
Marcel Willems