Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © thinkstock

Departement Landbouw verwerpt stikstofcompromis

Het departement Landbouw en Visserij neemt in recente adviezen voor de vergunning van stallen het politieke compromis van de Vlaamse regering op de korrel. Dat schrijft De Standaard vandaag. 

 1. Vlaams minister Zuhal Demir levert omgevingsvergunning af voor herinrichting Ford-site
  Genk

  Vlaams minister Zuhal Demir levert omgevings­ver­gun­ning af voor herinrich­ting Ford-site

  Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft zonet de omgevingsvergunning afgeleverd voor de herinrichting van de voormalige Ford-terreinen in Genk. Daardoor kan nog voor de zomer gestart worden met de afbraak van de resterende gebouwen en verhardingen, de realisatie van kade-infrastructuur en alle andere noodzakelijke werken. Het gaat om de eerste omgevingsvergunning sinds Demir een instructie afvaardigde over de tussentijdse aanpak van de stikstofproblematiek.
 2. Strengere normen voor stikstof in Vlaanderen, reacties verdeeld

  Strengere normen voor stikstof in Vlaanderen, reacties verdeeld

  De normen voor de uitstoot van stikstof in Vlaanderen worden verstrengd. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft daarover nieuwe richtlijnen verspreid. De nieuwe richtlijn was nodig nadat een arrest van de Raad voor Vergunningsbetwisting het voorlopig stikstofkader onderuit haalde. Volgens Demir moeten de nieuwe richtlijnen een vergunningsstop voorkomen. Voka reageert opgelucht, de Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) hebben kritiek.
 1. Maar 5% gezinnen beschikt over goedkoopste energiecontracten: zo betaal ook jij minder
  Energie

  Maar 5% gezinnen beschikt over goedkoop­ste energiecon­trac­ten: zo betaal ook jij minder

  De consument raakt niet wijs uit de energiemarkt en zijn stroom- en aardgasfactuur. Hij is nauwelijks op de hoogte van de contractvoorwaarden, weet amper of hij een vaste of variabele prijs betaalt en heeft geen inzicht in de verschillende vaste kosten. Het gevolg: door een gebrek aan informatie betaalt hij een te hoge energieprijs. Maar waar vind je alle essentiële informatie? Mijnenergie.be schept klaarheid.
 2. “Een barbecue voor reigers en buizerds”: boswachter Groot Schietveld meet schade op na natuurbrand
  PREMIUM
  Brecht/Wuustwezel/Brasschaat

  “Een barbecue voor reigers en buizerds”: boswachter Groot Schietveld meet schade op na natuur­brand

  De forse brand op het Groot Schietveld op de grens van Brecht, Wuustwezel en Brasschaat heeft ongeveer 570 hectare aan bos en heide in de as gelegd. De onmiddellijke gevolgen voor de natuur zijn groot. “Dieren zonder snelle poten of vleugels hadden geen schijn van kans”, zegt boswachter Harry Thys. Maar ook de indirecte impact is niet te onderschatten.
 3. Lage-emissiezone leverde Antwerpen op vier jaar al 45 miljoen euro aan boetes op: “Stijging in 2020 was te brutaal”
  PREMIUM
  Antwerpen

  La­ge-emissiezo­ne leverde Antwerpen op vier jaar al 45 miljoen euro aan boetes op: “Stijging in 2020 was te brutaal”

  De Antwerpse lage-emissiezone (LEZ) blijft voor gekibbel zorgen. “Dat er in 2020 voor 15 miljoen euro boetes is uitgeschreven, is een blamage voor de stad”, zegt gemeenteraadslid Niel Staes (Groen). “We zijn pro LEZ, maar de communicatie over de regels moet veel beter. Het systeem mag nooit een structurele bron van inkomsten worden.” Schepen Tom Meeuws (Vooruit) relativeert: “Eind 2020 was niet eens 1 procent van de automobilisten in overtreding.”