Een man zit op de grond tijdens een demonstratie tegen de coronamaatregelen afgelopen maand in Brussel, met achter hem de politie.
Volledig scherm
Een man zit op de grond tijdens een demonstratie tegen de coronamaatregelen afgelopen maand in Brussel, met achter hem de politie. © Photo News

Democracy Index kwalificeert België als ‘gebrekkige democratie’ democratische systemen wereldwijd onder druk

Wereldwijd waren de democratische systemen ook in 2021 op hun retour, besluit de jaarlijkse Democracy Index van de Economist Intelligence Unit, de onderzoekstak van de uitgever van The Economist. Vorig jaar leefde 45,7 procent van de wereldbevolking in een land waar een soort van democratie de dienst uitmaakt, tegenover 49,4 procent in 2020. België staat binnen dat klassement nog altijd als een ‘gebrekkige democratie’ geboekstaafd, op de 36e plaats.

 1. Franse 'vrijheidskonvooien' beginnen tocht naar Parijs en Brussel

  Franse 'vrijheids­kon­vooi­en' beginnen tocht naar Parijs en Brussel

  De eerste Franse vrachtrijders die zaterdag een grote betoging in Parijs tegen de coronamaatregelen willen houden, zijn woensdag uit Nice vertrokken. De plaatselijke autoriteiten meldden dat een reeks vrachtauto's met naar schatting 150 betogers aan boord woensdag in de ochtend zijn vertrokken. Volgens de organisatie van het nationale protest zijn er wel vierhonderd betogers vanuit Nice richting Parijs vertrokken. Sommige demonstranten geven aan door te willen rijden tot Brussel.
 2. Gert Verheyen breekt in ‘Over de oceaan’ na pijnlijk bericht van zijn zoon: “Het schuldgevoel draag ik nog altijd mee”
  PREMIUM
  TV
  21

  Gert Verheyen breekt in ‘Over de oceaan’ na pijnlijk bericht van zijn zoon: “Het schuldge­voel draag ik nog altijd mee”

  Het is een Gert Verheyen (52) die we nog niet eerder zagen. Wanneer zijn drie zoons in ‘Over de oceaan’ vertellen dat hun papa sinds de scheiding weinig initiatief neemt om contact met hen te zoeken, kan de nuchtere voetbalanalist zijn tranen niet bedwingen. Wat volgt is een bijzonder open getuigenis over ‘de grootste mislukking uit zijn leven’. “Het moment dat ik hen vertelde dat ik wegging, vergeet ik nooit meer.”