Demir pleit voor uitstel van capaciteitstarief: “Angstaanjagend dat VREG niet naar politiek luistert”
Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) wil dat de Vlaamse energieregulator VREG de invoering van het nieuwe capaciteitstarief uitstelt tot in 2025. In het Vlaams Parlement zei ze het “angstaanjagend” te vinden dat de onafhankelijke regulator niet naar de politiek luistert.
Het capaciteitstarief dat de VREG op 1 januari 2023 wil invoeren, zal de kosten voor het gebruik van het elektriciteitsnet op een andere manier berekenen. De nettarieven zouden in de toekomst niet meer volledig berekend worden op basis van de afgenomen hoeveelheid elektriciteit, maar wel grotendeels op basis van het piekverbruik.
Maar het capaciteitstarief ligt politiek gevoelig, zeker nu de energieprijzen fors zijn gestegen. Voor sommige afnemers - in het bijzonder kleine gebruikers - zou de jaarfactuur immers kunnen toenemen. Demir zei in de commissie Energie van het Vlaams Parlement dat ze zich zorgen maakt over de kleine gebruikers. “Het kan niet zijn dat zij meer moeten betalen dan iemand die met een Tesla rijdt”, zei ze.
“Geen gelijk speelveld”
Het capaciteitstarief zou aanvankelijk al begin dit jaar worden ingevoerd, maar de VREG stelde de invoering twee keer met zes maanden uit. De regulator deed dat omdat netbeheerder Fluvius technisch niet klaar was voor de invoering.
Demir had een langer uitstel gevraagd. Ze wil wachten tot 2025 omdat dan pas de uitrol van de digitale meter ver genoeg gevorderd zou zijn. Die nieuwe meters zijn immers nodig om het piekverbruik precies te meten. Als niet genoeg mensen de slimme meter in huis hebben, is er volgens Demir “geen gelijk speelveld”.
“Problematisch”
Demir haalde opvallend fors uit naar de VREG. “Ik vind het problematisch dat ze niet willen luisteren naar de bekommernissen. We moeten toch eens bekijken welke stappen we in de loop van de komende weken en maanden nog moeten nemen”, zei ze.
Ze wees er ook op dat de onafhankelijke regulator onder toezicht staat van het parlement, maar er niet naar luistert. “Ik vind dat angstaanjagend en totaal verkeerd”, aldus Demir.
Kritiek op Fluvius
In dezelfde interventie haalde Demir ook uit naar Fluvius, de netbeheerder die bestuurd wordt door de 300 Vlaamse steden en gemeenten. Een aantal IT-ontwikkelingen lopen daar niet zoals het hoort, zei ze.
“We hebben bijvoorbeeld energiedelen decretaal goedgekeurd, maar Fluvius is nog lang niet klaar om het uit te rollen. Ik vind dat niet oké”, dixit Demir. Ze verwijst daarmee naar haar plan om Vlamingen niet verbruikte zelf opgewekte energie te laten doorgeven aan familie, vrienden of buren. “Voor ze zich andere zaken toe-eigenen, moeten ze hun energievraagstuk op orde hebben.” Fluvius onderhandelt met telecombedrijf Telenet om samen een glasvezelnetwerk voor internet uit te rollen in heel Vlaanderen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is jouw handtas ook een rommeltje? Met deze 4 handige tips schep je orde in de chaos
Je portefeuille, smartphone, bril, notitieboekje, flesje water, make-up … Je zou kunnen zeggen dat je handtas een mini-supermarkt is. Helaas wordt het daarom ook al snel een rommeltje. Tijd voor orde in de chaos? Wij helpen jou een handje op de goede, en vooral georganiseerde, weg. -
Mijnenergie.be
Recordaantal gezinnen op zoek naar goedkoper energietarief: al 1,7 miljoen vergelijkingen in eerste jaarhelft
Mijnenergie.be tekent een nieuw record op: de vergelijkingssite kreeg dit jaar al maar liefst 1,7 miljoen energievergelijkingen te verwerken. Dit ongeziene aantal onderstreept dat de consument in tijden van piekende energieprijzen het heft in eigen handen neemt en actief uitzoekt welke energieleverancier de goedkoopste tarieven aanbiedt. Kristof De Paepe, energie-expert bij Mijnenergie.be, geeft toelichting. -
Advocaat Walter Van Steenbrugge reageert op verdenking in drugszaak: “Een vergeldingsactie van openbare aanklager euthanasieproces”
-
-
Independer
In dit land riskeer je een boete van 1.500 euro wanneer je een flitsmelder gebruikt
Met een GPS of navigatieapps zoals Waze vind je niet alleen de weg, je weet ook hoe snel je mag rijden en waar de flitspalen of mobiele controles staan. Maar wist je dat die flitsmelders in sommige vakantielanden verboden zijn? Je riskeert zelfs een zware boete. Independer.be vertelt wat je moet weten. -
Spaargids.be
15 procent minder hypotheekaanvragen dan vorig jaar: koop je nu een woning of wacht je beter af?
Een woning kopen: wanneer doe je dat het best? Nu, in volle inflatiehausse en met een stijgende rente? Of later als de situatie weer is genormaliseerd? Een dilemma, want wanneer zullen de tijden weer ‘normaal’ zijn? Spaargids.be vroeg het aan John Romain, oprichter van financieel adviesbureau Immotheker finotheker. -
Lichaam in uitgebrande bestelwagen in Namen: vermoedelijke dader opgepakt
Een lichaam dat maandag werd ontdekt in een uitgebrande bestelwagen in een veld in Lonzée bij Gembloers in Namen, blijkt het slachtoffer van opzettelijke doodslag te zijn. Dat zegt het parket van Namen. De vermoedelijke dader is opgepakt en heeft bekentenissen afgelegd. -
Kickbokser reageert voor het eerst op insinuaties na ontploffingen in Borgerhout: “Ik heb er niets mee te maken”
Als er in Borgerhout iets ontploft, valt regelmatig de naam van Jamal Ben Saddik. De Marokkaans-Belgische kickbokser reageert nu voor het eerst in de media op de insinuaties. “Ik heb er niets mee te maken”, klinkt het in ‘De Telegraaf’.