Minister Zuhal Demir (N-VA) en Marc Fierens, abt van de abdij van Averbode.
Volledig scherm
Minister Zuhal Demir (N-VA) en Marc Fierens, abt van de abdij van Averbode. © Photonews, Bart Claes

Demir: “Nog geen enkel rationeel argument gehoord om abdij van Averbode uit rode lijst te halen”

Het melkveebedrijf van de abdij van Averbode dreigt tegen 2025 de deuren te moeten sluiten door het aangekondigde stikstofdecreet. Daar is heel wat tumult rond. “Er is een akkoord in de Vlaamse regering en ik heb nog geen enkel rationeel argument gehoord om de abdij uit de rode lijst te halen”, reageerde Vlaams minister van Omgeving, Zuhal Demir (N-VA), in ‘De Ochtend’ op Radio 1. Het lot van de abdij lijkt dus bezegeld.

 1. Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
  Livios

  Hoogrende­ments­glas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?

  Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen.
 2. Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
  Mijntelco

  Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?

  Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn.
 1. Acht mensen opgepakt die ervan verdacht worden aanslag te willen plegen in ons land, jongeman met terreurplannen eerder al gearresteerd

  Acht mensen opgepakt die ervan verdacht worden aanslag te willen plegen in ons land, jongeman met terreur­plan­nen eerder al gearres­teerd

  De politie heeft acht mensen opgepakt - drie in Brussel en vijf in Antwerpen - die ervan verdacht worden een aanslag te willen plegen in ons land. Dat deelt het federaal parket mee in een persbericht. “Er waren voorbereidende handelingen”, zegt Eric Van der Sypt, woordvoerder van het federaal parket. Volgens het federaal parket moeten we de verdachten situeren in het radicaal islamistische milieu. De jongeman die opgepakt is in Eupen, is geen onbekende bij het gerecht. Hij wilde twee jaar geleden al een aanslag op de politie plegen.
 2. Opnieuw komt Abdij van Averbode in slecht daglicht, na beschuldigingen over illegale slachtingen: “Maar wij doen helemaal niets verkeerd”
  Averbode

  Opnieuw komt Abdij van Averbode in slecht daglicht, na beschuldi­gin­gen over illegale slachtin­gen: “Maar wij doen helemaal niets verkeerd”

  “Wij vragen altijd een vergunning aan bij de gemeente.” Die reactie klinkt vanuit de Abdij van Averbode, nadat een artikel in de kranten van het Mediahuis heel wat stof deed opwaaien. Daarin werd beweerd dat de paters in de boerderij van de abdij illegaal varkens zouden slachten. Een vervelende bewering, zeker nadat de abdij ook al negatief in het nieuws kwam toen bleek dat ze te veel stikstof zou produceren. Abt Marc Fierens schreeuwt alvast zijn onschuld uit: “Wij doen niets illegaals.”