De gascentrale van Luminus in Wondelgem.
Volledig scherm
De gascentrale van Luminus in Wondelgem. © Wannes Nimmegeers

Demir beslist komende weken over vier gascentrales

Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA) beslist de komende weken over de uitbreiding of bouw van vier Vlaamse gascentrales. Die zijn volgens de federale overheid nodig om de energiebevoorrading te verzekeren wanneer de kerncentrales in 2025 sluiten. Maar de vergunningen worden bijna overal aangevochten, waardoor de Vlaamse regering zich moet uitspreken over de omgevingsbelasting.

 1. Faroek Özgünes over tweede dag proces-De Pauw: “Hij werd emotioneel toen hij het woord nam en lof sprak over de vrouwen”
  Play

  Faroek Özgünes over tweede dag proces-De Pauw: “Hij werd emotioneel toen hij het woord nam en lof sprak over de vrouwen”

  Gerechtsjournalist Faroek Özgünes woonde ook de tweede dag van het proces-De Pauw in de rechtbank van Mechelen bij. De Pauw kreeg het laatste woord en bood geëmotioneerd zijn excuses aan alle vrouwen aan die hij naar eigen zeggen had gekwetst. Enkele uitspraken van de advocaten van de televisiemaker zorgden volgens Faroek Özgünes voor veel “tumult en onrust in de zaal”.
 2. Oppositie niet onder de indruk van maatregel om energiefactuur te verlichten: "Als de Vlaamse regering zich wil inspireren op het noorden: dit is het moment”
  PREMIUM

  Oppositie niet onder de indruk van maatregel om energiefac­tuur te verlichten: "Als de Vlaamse regering zich wil inspireren op het noorden: dit is het moment”

  Nadat de Vivaldi-regering al aangaf de energiefactuur te hervormen, kondigt nu ook Vlaanderen aan de rekening te verlichten. In combinatie met de verlaagde nettarieven, komt die korting neer op 50 euro per gezin. Maar dat totaalbedrag verbleekt met wat in Nederland mogelijk is: daar bedraagt de compensatie gemiddeld 400 euro. “Als de Vlaamse regering zich wil inspireren op het noorden: dit is het moment.”
 1. “Energiebeleid in dit land is gewoon kut”, zegt Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA): Groen ontstemd
  UPDATE

  “Energiebe­leid in dit land is gewoon kut”, zegt Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA): Groen ontstemd

  De partij Groen, een coalitiepartner in de federale regering De Croo I, is ontstemd over een krasse uitspraak die Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) vanochtend deed. “Het energiebeleid in dit land is gewoon kut”, zei Demir letterlijk in een interview op Radio 1. Ze haalde daarmee opnieuw uit naar het beleid van haar federale ambtgenote, minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) die doorzet met de voorziene kernuitstap in 2025 en de bouw van nieuwe gascentrales.