Deltavariant nu ook in ons land dominant: “Mogelijk zien we tegen eind juli enkel deze variant”

Het zat eraan te komen, maar de Deltavariant overheerst nu ook in België. Meer dan de helft van de nieuwe coronabesmettingen komt eruit verder, zegt biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt/KU Leuven). Ondertussen worden we vanuit de politiek al warm gemaakt voor een terugkeer naar de normaliteit vanaf 1 september, maar Molenberghs wil zo ver nog niet vooruitkijken. “Ik zou aarzelen om daar nu al zo sterk op in te zetten”, zegt hij bij HLN Live.

178 reacties

 • Veerle De cock

  2 weken geleden
  Variant na variant waarom blijven ze paniek en angst verder zaaien .laat iedereen vrij om te kiezen wat of hoe we willen leven . eeuwig duurt niet !!?
 • Hugo hofmans

  3 weken geleden
  Schreeuw het van van de daken : variant op variant in aantocht, zoek dekking !
 • Leopold Vanhoof

  3 weken geleden
  Ben zeer benieuwd hoeveel varianten we nog gaan krijgen de volgende jaren?
 • Conny Gayse

  3 weken geleden
  Zolang als Europa geen bindende regels oplegd die deze van de landen zelf oversteigd zal het probleem niet opgelost geraken. Individueel kan het een mooie competitie lijken tussen de landen, maar het bied geen oplossing. Of is er niet onmiddelijk een oplossing gewenst? De economie loopt, de beurs doet het goed, er is geld in overvloed, de farma verdient miljarden, ... Waarom oplossen? Voor de kudde die het slecht heeft en dat terwijl de elite zich geen zorgen moet maken. Bestaat Europa?
 • Maria Scheuts

  3 weken geleden
  Diegenen die het reizen en het feesten niet kunnen laten, zijn de superverspreiders.
 1. Maar liefst 90 procent moet zich laten vaccineren om de Deltavariant in te dijken: “Het wordt een race tegen de klok”
  PREMIUM

  Maar liefst 90 procent moet zich laten vaccineren om de Deltavari­ant in te dijken: “Het wordt een race tegen de klok”

  Eind juli zal de Deltavariant wellicht bijna alle andere coronavarianten van tafel geveegd hebben in ons land. Delta is zó besmettelijk dat er dan een vaccinatiegraad van 90% of meer nodig zal zijn om groepsimmuniteit te bereiken. Hoe gevaarlijk is de Deltavariant voor de 300.000 risicopatiënten en 65-plussers die pas in augustus hun tweede prik zouden krijgen? “We moeten zo snel mogelijk vaccineren om de race te winnen”, zegt biostatisticus Geert Molenberghs.
 2. Vierde coronagolf verwacht vanaf september: hoe bezorgd moeten we daarover zijn? Experten leggen uit
  PREMIUM

  Vierde coronagolf verwacht vanaf september: hoe bezorgd moeten we daarover zijn? Experten leggen uit

  In het najaar zal een vierde coronagolf over ons land en over de rest van Europa rollen. Dat is wat alle modellen voorspellen. Hoe erg zou zo’n nieuwe golf zijn? Zullen onze ziekenhuizen opnieuw kreunen onder de druk na een zomer waarin we de teugels laten vieren, of zal het allemaal wel meevallen? “Er is een belangrijk verschil tussen wat officieel en wettelijk is toegelaten en wat slim is”, klinkt het alvast bij infectioloog Erika Vlieghe.