Pas op 22 april starten de pleidooien in de zaak "Sanda Dia"
Volledig scherm
PREMIUM
Pas op 22 april starten de pleidooien in de zaak "Sanda Dia" © DNR

De zaak Sanda Dia -1023 dagen na zijn overlijden- staat ook symbool voor de mensonterende traagheid van ons rechtssysteem

Exact 1023 dagen na het overlijden van Sanda Dia heeft de rechtbank zich vrijdag over de zaak gebogen. Niet om te pleiten of -stel je voor- een uitspraak te doen, maar om een datum vast te leggen. Over nog eens 211 dagen starten de pleidooien. Dat is meer dan 176 weken na zijn dood. Tenminste: als er niet nog vertragingen opduiken. De zaak is daarmee ook een symbooldossier voor één van de grootste onrechten van ons rechtssysteem: zijn mensonterende traagheid.

  1. Geert Molenberghs: “Aantal patiënten op intensieve kan in slechtste geval nog verdriedubbelen, maar zo erg als vorig jaar wordt het zeker niet meer”
    Play
    38

    Geert Molen­berghs: “Aantal patiënten op intensieve kan in slechtste geval nog verdriedub­be­len, maar zo erg als vorig jaar wordt het zeker niet meer”

    Het aantal nieuwe coronabesmettingen stijgt weer sneller. Maandag werden 3.902 gevallen opgetekend in één dag tijd. Het is al bijna een half jaar geleden dat dit aantal nog zo hoog lag. “Vlaanderen heeft het gevoel dat het helemaal voorbij is, maar dat is niet zo”, waarschuwt biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt, KU Leuven) in HLN LIVE. Hij benadrukt wel dat de situatie in de ziekenhuizen zeker niet meer zo erg zal worden als vorig jaar.