De Wever roept De Croo op tot drastische actie in kerndossier: "Wij zijn bereid tot wisselmeerderheid"

N-VA-voorzitter Bart De Wever is vóór een participatie van de Belgische staat in het langer openhouden van twee kerncentrales. Dat heeft hij gezegd in de studio van VTM NIEUWS. “Ik wil de kerncentrales weer in eigen handen krijgen. Maar dan moet je op een realistische termijn verlengen en moet je onderhandelen om te slagen. Tinne Van der Straeten onderhandelt om te mislukken. Dat ligt er vingerdik op. Ze moet zo snel mogelijk van het dossier af.”  De N-VA-voorzitter vindt dat premier De Croo desnoods de groenen uit de regering moet zetten. “Wij zijn bereid een wisselmeerderheid te leveren (N-VA zit federaal in de oppositie, red.)”, aldus nog De Wever.

147 reacties

 • San Pauwels

  4 maanden geleden
  Op korte termijn zijn kerncentrales niet de oplossing voor het eventuele stroomtekort. Het duurt immers jaren vooraleer zo'n nieuwe kerncentrale gebouwd kan worden (procedures: vergunning...). Sommigen denken ook dat kerncentrales spotgoedkoop zijn, maar dat is een illusie (zie onderhoud en beveiliging). Om nog niet te spreken over het afval dat veilig gestockeerd moet worden (stockageruimtes). Kernenergie alleen is niet de oplossing, maar de combinatie kernenergie met andere energievormen.
 • Pat Debal

  4 maanden geleden
  De N-VA heeft ook zelf de akkoorden helpen meekeuren alleen wil De Wever weer in de belangstelling staan en deze regering willen doen falen
 • Gino Denil

  4 maanden geleden
  Een nieuwe poging om de federale regering te ondermijnen en partijen tegen elkaar op te zetten. De aanpak van een intrigant.
 • Lisette Theunis

  4 maanden geleden
  Bob Boomer - Gans de petrochemische industrie in Antwerpen zijn grote energievreters. Voordelige energietarieven zijn voor hun dus erg belangrijk.
 • Paul Geerts

  4 maanden geleden
  De Groenen zorgen er met hun kernenergie-obsessie al decennia voor dat de elektriciteitslevering in gevaar staat. Eerst door de kernuitstap af te dwingen en nu door van de onderhandelingen een zootje te maken. Nochtans is kernenergie zero emissie, goedkoop en betrouwbaar, en wordt volop gewerkt aan het enige nadeel, het 0,05% hoogtoxisch afval. Vanwege haar belangenvermenging met haar ex-advocatenpraktijk zou Van der Straeten zich best onttrekken uit dit dossier.