De Wever (N-VA) haalt uit naar premier en minister Vandenbroucke: “Als je middenstanders te gronde wil richten, dan moet je het zo aanpakken”
Op 1 december mogen de niet-essentiële winkels weer de deuren openen nadat ze wekenlang gesloten waren. Maar de uitleg van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) dat die sluiting er vooral is gekomen om een schokeffect te creëren, is bij de partijvoorzitter van N-VA, Bart De Wever, slecht gevallen. “Wij gingen ervan uit dat de premier en de minister van Volksgezondheid zich baseerden op ratio en wetenschap. Niet dus”, zo sneerde hij op Twitter.
Tijdens een interview met Terzake zei Vandenbroucke dat winkelen eigenlijk geen groot risico is “als dat op een heel goed gecontroleerde manier gebeurt”.
Op de vraag waarom de niet-essentiële winkels dan toch verplicht moesten sluiten, antwoordde de minister van Volksgezondheid: “Je moet echt een schokeffect krijgen en daar hoort bij dat je zegt dat alle niet-essentiële winkels onmiddellijk dicht moeten.” Was het dan meer een psychologische effect dan een reële nood? “Ik denk dat het eigenlijk een goede beslissing was. Op een bepaald moment moet je zeggen ‘den blok erop’,” besloot Vandenbroucke.
Maar de uitleg van de minister om de sluiting te motiveren, is bij De Wever in het verkeerde keelgat geschoten. “Wij gingen ervan uit dat de premier en de minister van Volksgezondheid zich baseerden op ratio en wetenschap. Niet dus”, schrijft hij op Twitter. “Als je middenstanders te gronde wil richten en het draagvlak voor maatregelen wil wegslaan, dan moet je het zo aanpakken”, aldus de burgemeester van Antwerpen.
Molenberghs: "Er moest wel ingegrepen worden”
Biostatisticus Geert Molenberghs verdedigde in dezelfde uitzending van Terzake de sluiting van de winkels echter ook om een andere reden. “Een maand, zes weken geleden, hadden we bijzonder hoge cijfers van 20.000 tot 22.000 vastgestelde besmettingen. Daar moet je eigenlijk nog een factor drie tot vier bij tellen, dat zijn ongelooflijke cijfers. Als het virus zodanig circuleert, kan je niet anders dan zo goed als alle contacten stilleggen. Je moet een onderscheid maken tussen het winkelen zelf, dat kan veilig. Maar je hebt het gaan naar het winkelen, het openbaar vervoer, het crowding. Bij dergelijke hoge cijfers moest er wel ingegrepen worden.”
Over elke individuele maatregel valt wel iets te zeggen als je hem geïsoleerd bekijkt
Afgelopen weekend verklaarde Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) - die ook in het Overlegcomité zat dat besliste de winkels te sluiten - in De Tijd nog zelf dat “er over elke individuele maatregel wel iets te zeggen valt als je hem geïsoleerd bekijkt”. “De boodschap die we enkele weken geleden met het Overlegcomité wilden doen aankomen, was dat het menens was.”
Op het kabinet-Vandenbroucke wil men liever niet reageren op de uithaal van De Wever en wordt er eveneens naar Jambon verwezen, die op het Overlegcomité aanwezig was. "De beslissingen worden daar met alle regeringen van het land samen genomen.”
Somers: “Noodzakelijke maatregel”
De sluiting van de niet-essentiële winkels was ook volgens Vlaams minister en viceminister-president Bart Somers geen “absurde” maar een “noodzakelijke” maatregel, zo zei hij op Radio 1. “Dat was echt nodig. Ons gezondheidssysteem stond onder grote druk. (...) We moesten drastisch ingrijpen en er alles aan doen om contacten te vermijden.”
De Open Vld-minister roept intussen steden en gemeenten op om de komende weken grote evenementen te vermijden. De grote volkstoelopen in Brugge en Brussel afgelopen weekend waren volgens hem “alarmerend”. Somers hoopt dat die voorbeelden een “wake-upcall” zullen zijn voor andere steden en gemeenten. Hij rekent zowel op de burgemeesters om indien nodig in te grijpen (door desnoods winkelstraten te sluiten) als op de “verantwoordelijkheid van iedereen”.
Dat veel steden en gemeenten vasthouden aan de geplande koopzondagen, is volgens Somers een goede zaak. Op die manier kunnen de winkelbezoeken volgens Somers meer gespreid worden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMIzegem
Ex-politicus Björn (41) kan tent aan kanaal verlaten, stad stelt crisiswoning ter beschikking: “Eindelijk weer een koelkast, dat is zo welkom in dit weer”
-
PREMIUM
ONZE OPINIE. “Het probleem is niet dat sommige Vlamingen het niet eens zijn, wel dat die twijfel zich nog steeds en te vaak uit in geweld en discriminatie tegen holebi’s”
Tolerant Vlaanderen! Dat interpreteer je uit een peiling van deze krant en VTM Nieuws over de aanvaarding van holebi’s. De overgrote meerderheid (liefst 89%!) gunt iedereen zijn geaardheid en de vrijheid om die ongeremd te beleven. Alleen zit het duiveltje in de details. Want wat houdt die vrijheid in? -
Zot van je handtas in suède? Met deze praktische onderhoudstips hou je ze in topvorm
Geen handtas die meer vakantie-en festivalvibes uitstraalt dat een exemplaar in suède. Helaas is deze topfavoriet veel kwetsbaarder dan andere soorten leder. Suède is nogal gevoelig voor regen en voor vlekken. Enkele tips om je handtas jarenlang mooi te houden. -
-
PREMIUM
RECONSTRUCTIE. Zo ging het eraan toe in het Overlegcomité: “Vandenbroucke was ‘monsieur non’ aan tafel”
De heropening van de winkels passeerde gisteren vlotjes op het Overlegcomité. Maar over kerst werd er nog flink gediscussieerd, al hield ook daar de tandem De Croo-Vandenbroucke het been stijf. Behalve dan voor de singles. -
95
Dodentocht moet voor het eerst in 53 jaar ingekort worden van 100 naar 65 kilometer door hitte
De organisatie van de Dodentocht, een klassieker die al 53 jaar duizenden wandelaars een nachtelijke wandeling van 100 kilometer doet ondernemen, kort het parcours dit jaar voor het eerst in: van 100 naar 65 kilometer. Dat heeft alles te maken met de hitte. -
Spaargids.be
Gemiddelde hypotheekrente bedraagt al 2,48%: kan je je tarief nu vastleggen om verdere stijging te slim af te zijn?
De rentevoeten voor woonleningen zitten de laatste maanden stevig in de lift. En nu de Europese Centrale Bank beslist heeft om voor het eerst in 11 jaar tijd de rente te verhogen, lijkt er ook geen beterschap op komst. Is het dan een goed idee om nu nog snel een lening vast te leggen en nadien pas een woning te kopen? Spaargids.be onderzoekt de mogelijkheden. -
Gouden 114
Wie gaat dit seizoen helemaal ontploffen? Drie van onze clubwatchers kijken vooruit
De Jupiler Pro League is weer volop bezig en dat betekent dat ook de Gouden 11 terug is. Speel mee met onze sportgame en bewijs dat jij het meeste weet over het Belgische voetbal. Tijdens de eerste zes speeldagen zijn er nog geen prijzen te winnen, omdat de transferperiode nog bezig is. Maar je kunt wel al volop sleutelen aan jouw team. Wij vroegen aan drie van onze clubwatchers wie we in de gaten moeten houden.
307 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerRonny Ooijen
Luc Van Bogaert
Johan Billiet
Carla Van Geel
Kurt Swinnen