De Wever haalt uit naar Rutten: "Wij zullen nooit in een regering stappen omdat iemand minister wil worden”
Tijdens zijn speech op de nieuwjaarsreceptie van N-VA heeft voorzitter Bart De Wever verklaard dat de verhoging van de lage pensioenen prioritair moet zijn. De Wever wil daarmee dat de volgende federale regering “nog sterker de ingeslagen weg naar sociaal-economisch herstel” verderzet. Hij leek ook een sneer uit te delen naar Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten door te stellen dat N-VA “nooit in een regering zal stappen louter voor de meerdere eer en glorie van partijtoppers die graag minister of zelfs eerste minister willen worden”.
Delen per e-mail
“In 2019 is volgens mij het karakter van de N-VA onthuld. Want in 2019 kenden wij tegenspoed en iedereen weet dat we sindsdien politiek in een buitengewoon moeilijke positie zijn verzeild”, begon De Wever zijn speech. Nadien volgden lofbetuigingen voor de N-VA-ministers in de vorige Vlaamse regering. “Onder leiding van Jan Jambon geven we vanavond het startschot aan de ‘Roaring Twenties’ van Vlaanderen. Nog nooit drukte de N-VA sterker haar stempel op het Vlaams regeerakkoord”, zei De Wever over de regering van Jan Jambon.
“Olifant in de kamer”
Ook de federale regeringsvorming, die nog altijd in de informatiefase zit, kwam aan bod. Informateurs Joachim Coens en Georges-Louis Bouchez hopen de koning maandag te kunnen vertellen hoe het nu verder moet. De Wever beschreef de kwestie als “een olifant in de kamer”. “Het is alles behalve duidelijk wat de komende dagen zullen brengen. De toestand is hoogst onzeker”, aldus De Wever.
De Wever was fier over wat N-VA in de vorige regering gerealiseerd heeft en hoopte dat de volgende regering nog sterker de ingeslagen weg naar sociaal-economisch herstel zou verder kunnen zetten. “Want alleen zo krijgen we ruimte voor een sterker sociaal beleid, en dan denk ik prioritair aan de verhoging van de lage pensioenen”, leek hij de hand te reiken naar de socialisten.
Tegelijk verzekerde hij dat N-VA een partij is “die nooit in een regering zal stappen louter voor de meerdere eer en glorie van partijtoppers die graag minister of zelfs eerste minister willen worden”, wat als een vingerwijzing naar zijn Vlaamse coalitiepartners kan gezien worden.
De Wever wees erop dat N-VA een uitgewerkte oplossing heeft voor de democratische onbestuurbaarheid van België, “daar waar anderen nu openlijk moeten toegeven dat ze dit helemaal niet hebben. Met lapmiddelen is nochtans niemand nog gebaat”, aldus de voorzitter die nog meegaf dat hij weigert een regering te aanvaarden die geen meerderheid heeft in Vlaanderen.
Strenger migratiebeleid
“N-VA is niet bang zijn om verantwoordelijkheid op te nemen. We deden dit in de afgelopen federale regering”, aldus De Wever, die voormalig staatssecretaris Theo Francken looft voor zijn beleid. “De verstrenging van het migratiebeleid in Europa is aan de orde. In plaats van ons beleid af te breken en daardoor een nieuwe asielcrisis uit te lokken, willen wij dat de volgende regering volop die kaart durft trekken.”
Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten reageerde zondagochtend kort op de uitlatingen van De Wever. “Een goed project beoordeel je op de inhoud en dat doen we met de liberale familie, zoals de voorbije jaren. Dan hoef je geen fronten te maken. Die maak je tégen iets. Dat we allemaal de hand reiken over de taalgrens heen, dan komen er positieve projecten van”, klonk het in de De zevende dag.
Ook was in de media kritiek te horen dat Rutten haar telefoon niet zou opnemen en niet met N-VA en CD&V aan tafel wil gaan zitten over de vorming van een Vlaams front. “Wie me kent, weet dat ik professioneel ben en mijn telefoon opneem”, zei Rutten aan de VRT.
Lees ook: Rutten past voor onderonsje met Coens en De Wever (HLN+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Winterse buien in de ochtend, pas op voor gladde wegen
De week begint deze ochtend met winterse buien, maar nadien wordt het droger met opklaringen vanaf het westen. Dat meldt het KMI. Het tweede deel van de week wordt gevoelig zachter, maar ook regenachtiger. Het Agentschap Wegen en Verkeer waarschuwt voor mogelijke gladheid op de weg. -
Laken
Negen mensen bevangen door CO in Laken
In de Brusselse deelgemeente Laken zijn zondagavond negen mensen bevangen geraakt door een CO-intoxicatie. Een van hen had het bewustzijn verloren. Alle slachtoffers werden naar het ziekenhuis gebracht maar geen van hen verkeerde in levensgevaar. -
5 leuke manieren om stress te verminderen
Stress lijkt wel dé ziekte van onze tijd. Heel wat mensen zijn dan ook op zoek naar manieren om hun stressniveau te verlagen. Naast meer sporten en bewegen, blijkt ook creatief zijn een goede uitlaatklep om je stress onder controle te houden. Heb jij je creatieve hobby nog niet gevonden? We geven je graag enkele suggesties mee. -
-
Een nieuwe auto kopen? Zoveel invloed heeft de CO2 uitstoot van je wagen op de prijs van je verzekering
Is het tijd voor een nieuwe auto? Dan heb je waarschijnlijk al een merk en model op het oog. Maar heb je al eens nagedacht over de milieuvriendelijkheid? De CO2-uitstoot van je auto kan namelijk de prijs van je autoverzekering beïnvloeden. Independer.be legt je uit waar je op moet letten. -
5
Opgelet, winterse neerslag zorgt voor gladde banen: KMI kondigt code geel af
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) waarschuwt voor gevaarlijke gladheid in de vroege avond en 's nachts. Ook het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) kondigt code geel af, voor heel het land, omdat winterse neerslag wordt verwacht. -
PREMIUM
Als Covid-19 in klasjes en hoofdjes kruipt: zo leg je aan jonge kinderen tests en quarantaine uit
Wat vooral een zaak van grote mensen leek, schuift nu richting kinderen op. Covid-19 raakt hun klasjes, hoofdjes en neusjes. Hoe begeleiden we onze jeugd best bij testen, quarantaines, eventuele mondmaskers op 10 jaar? Kinderpsychologe Klaar Hammenecker beantwoordt volwassen kwesties op kleine mensenmaat. -
Livios
Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium.
518 reacties
Ronny Ooijen
Peter Smets
Gino Denil
Hendrik Goris
Marc Baeyens